Jump to content
Българският форум за музиканти

Ръжда по адаптерите


Valserp

Recommended Posts

Ами по принцип е доста препоръчително китарата да се забърсва обстойно след всяко свирене - струните И адаптерите под тях. Така, поне докато не свириш няма да имат контанкт с всякакви мазнотии, пот (и киселините в тая пот) т.н. които се наслояват с времето. Също така е хубаво преди свирене да се измиват ръцете и да се изсушават добре.

 

Рано или късно обаче ръждата се появява и няма кой знае какво да се направи по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, брат. :P Казва се "преобразувател на ръжда" - пасивират се с преобразувателя и се запечатват с боица. Най-добре някой бозаджия (бояджия, де) да ти пръсне сърцевините със спрейче, примерно черен мат. Ше заспят. :rolleyes: Другият вариант е да си ги тампонираш сам, с боя и дунапренче. Има и трети вариант - с лак за нокти, но не знам колко време ще държи преди да се олюпи. Затова, пък, редовно можеш да го сменяш ... :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами всички "сърцевини", които съм виждал, са или никелирани, или боядисани с някаква боя. Щом потта пробива през никела и заводската боя, мисля, че домашното тампониране с боя и ръждопреобразувателя няма да забавят много процеса, но все пак...

 

А това с лака за нокти изкърти :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

никелирани са през пръсти.

С хубав лак би станало прилично. Но не знам дали си струва.

НЕ знам и дали могат да ти ги хромират отгоре само.

 

Ако не са сърцевини, а стопорни винтчета, може да се сменят след време.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

остави ги така - по яко е :yes:

 

някой, които съм виждал са пръснати с лак оригинално - може да изчистиш ръдата със много много фина шкурка и полир паста и да лакираш магнитите, ама не с акрилен спрей, защото ще падне след месец-два

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза Евтим - никелирани са през пръсти :yes: Типичен пример за това е ръждясването на болтчетата на китара на години и почти неръждясването на болтчета на 24 години. Най-добре е китарата да е на сухо място. Можеш в калъфа на китарата да си пришиеш джобчета е да сложиш в тях от ония пакетчета дето изсмукват влагата и да си купиш за стята "Церезит стоп влага" или нещо от сорта беше ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Можеш в калъфа на китарата да си пришиеш джобчета е да сложиш в тях от ония пакетчета дето изсмукват влагата и да си купиш за стята "Церезит стоп влага" или нещо от сорта беше :)

 

Да, бе! Дай да живеем и във вакуум сега, че да не ни гноясват металиите по китарите! :thumbs_up: Относно боите - има такива, които са на гумена основа. Нека потта пробва да пробие през тях. Ако не друго, поне зор ше види. Ако има автобозаджии, на които да им се занимава с пинкава работа, ще стане най-добре - водна шкурка, полирка, авто-боя и гланц отгоре, па нема да мръднат повече! И ще изглеждат пимпарски даже. ;) А винтчетата биха могли да се "излекуват" лесно. Във всяко едно училище, където се учи химия на прилично ниво, се правят упражнения по анодни галванизации и метализации. "Присаждаш" се в някое такова упражнение в ТУ-то с една шепа винтове в джоба и си готов ... :godbless:

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам това по какъв негативен начин ще влияе на звука..,на Страта ми са ръждясали,или просто мн. мръсни ,и кво от това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ами нищо особено. Винаги съм мислил, че китарите придобиват повече чар, когато ги износваш - старата ми китара изглежда сякаш съм влизал в бой с нея, но точно ръждата(по новата) някак си ме загложди в този момент. Не е болка за умиране, просто ми беше интересно дали някой знае някой по-прост и ефективен начин за поддръжка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.