Valserp Публикувано Юли 13, 2008 Share Публикувано Юли 13, 2008 Има ли някакви превантивни мерки или просто да се примиря? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юли 13, 2008 Share Отговорено Юли 13, 2008 Ами по принцип е доста препоръчително китарата да се забърсва обстойно след всяко свирене - струните И адаптерите под тях. Така, поне докато не свириш няма да имат контанкт с всякакви мазнотии, пот (и киселините в тая пот) т.н. които се наслояват с времето. Също така е хубаво преди свирене да се измиват ръцете и да се изсушават добре. Рано или късно обаче ръждата се появява и няма кой знае какво да се направи по въпроса. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rammkopf Отговорено Юли 13, 2008 Share Отговорено Юли 13, 2008 Има, брат. Казва се "преобразувател на ръжда" - пасивират се с преобразувателя и се запечатват с боица. Най-добре някой бозаджия (бояджия, де) да ти пръсне сърцевините със спрейче, примерно черен мат. Ше заспят. Другият вариант е да си ги тампонираш сам, с боя и дунапренче. Има и трети вариант - с лак за нокти, но не знам колко време ще държи преди да се олюпи. Затова, пък, редовно можеш да го сменяш ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юли 13, 2008 Share Отговорено Юли 13, 2008 Ами всички "сърцевини", които съм виждал, са или никелирани, или боядисани с някаква боя. Щом потта пробива през никела и заводската боя, мисля, че домашното тампониране с боя и ръждопреобразувателя няма да забавят много процеса, но все пак... А това с лака за нокти изкърти Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 13, 2008 Share Отговорено Юли 13, 2008 (Редактирано) никелирани са през пръсти. С хубав лак би станало прилично. Но не знам дали си струва. НЕ знам и дали могат да ти ги хромират отгоре само. Ако не са сърцевини, а стопорни винтчета, може да се сменят след време. Редактирано Юли 13, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Юли 13, 2008 Share Отговорено Юли 13, 2008 остави ги така - по яко е някой, които съм виждал са пръснати с лак оригинално - може да изчистиш ръдата със много много фина шкурка и полир паста и да лакираш магнитите, ама не с акрилен спрей, защото ще падне след месец-два Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KingdomX Отговорено Юли 14, 2008 Share Отговорено Юли 14, 2008 Както каза Евтим - никелирани са през пръсти Типичен пример за това е ръждясването на болтчетата на китара на години и почти неръждясването на болтчета на 24 години. Най-добре е китарата да е на сухо място. Можеш в калъфа на китарата да си пришиеш джобчета е да сложиш в тях от ония пакетчета дето изсмукват влагата и да си купиш за стята "Церезит стоп влага" или нещо от сорта беше Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rammkopf Отговорено Юли 14, 2008 Share Отговорено Юли 14, 2008 (Редактирано) Можеш в калъфа на китарата да си пришиеш джобчета е да сложиш в тях от ония пакетчета дето изсмукват влагата и да си купиш за стята "Церезит стоп влага" или нещо от сорта беше Да, бе! Дай да живеем и във вакуум сега, че да не ни гноясват металиите по китарите! Относно боите - има такива, които са на гумена основа. Нека потта пробва да пробие през тях. Ако не друго, поне зор ше види. Ако има автобозаджии, на които да им се занимава с пинкава работа, ще стане най-добре - водна шкурка, полирка, авто-боя и гланц отгоре, па нема да мръднат повече! И ще изглеждат пимпарски даже. А винтчетата биха могли да се "излекуват" лесно. Във всяко едно училище, където се учи химия на прилично ниво, се правят упражнения по анодни галванизации и метализации. "Присаждаш" се в някое такова упражнение в ТУ-то с една шепа винтове в джоба и си готов ... Редактирано Юли 14, 2008 от Rammkopf Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юли 14, 2008 Share Отговорено Юли 14, 2008 Присаждаш се Леле, човек, такива думи използвани в тоя контекст ме разбиват, наистина Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rammkopf Отговорено Юли 14, 2008 Share Отговорено Юли 14, 2008 Присаждаш се Леле, човек, такива думи използвани в тоя контекст ме разбиват, наистина Нали? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Юли 14, 2008 Share Отговорено Юли 14, 2008 Аз не виждам това по какъв негативен начин ще влияе на звука..,на Страта ми са ръждясали,или просто мн. мръсни ,и кво от това? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Юли 14, 2008 Автор Share Отговорено Юли 14, 2008 ^ Ами нищо особено. Винаги съм мислил, че китарите придобиват повече чар, когато ги износваш - старата ми китара изглежда сякаш съм влизал в бой с нея, но точно ръждата(по новата) някак си ме загложди в този момент. Не е болка за умиране, просто ми беше интересно дали някой знае някой по-прост и ефективен начин за поддръжка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rammkopf Отговорено Юли 15, 2008 Share Отговорено Юли 15, 2008 Сменяй адаптерите с нови направо - просто и ефективно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Юли 16, 2008 Share Отговорено Юли 16, 2008 Нали - който има стар Гибсън или Фендер с гадни ръждиви адаптери да ми ги даде, пък аз ще му ги сменя безплатно с нови Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Necrophagist Отговорено Юли 16, 2008 Share Отговорено Юли 16, 2008 яко чистене,това правя аз Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts