Jump to content
Българският форум за музиканти

какво мислите?


SLASH588

Recommended Posts

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Китарата свири, можеш да се научиш да свириш на нея.

Ако питаш за качество - китарите от този ценови клас не са особено хубави, без значение коя марка са.

Няма как да си купиш китара, която струва 100-200 лв, и да свири като китара за $1500.

 

Иначе - като за начало става. Може поне 2-3 години да си свириш на нея без проблем.

Иначе китарите с единични адаптери не са много подходящи за тежки стилове с много кривоч.

 

Ако искаш тресня -> китара с двойни адаптери(хъмбъкери) е по-удачно решение.

 

Прочети хилядите теми по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм интересно - менте страт копие със фендерска форма на главата - ако сте забелязвали на ментетата главата винаги е друга, защото фендер държат патента над оригиналната или нещо такова - това говори за какво МЕНТЕ гаражно производство с неясен произход става въпрос :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви 2-3 години да свири на това нещо? То 2-3 месеца ще издържи и ще грохне счупено, за 95 евро получаваш дъска, на която да упражняваш дървообработка или за експериментални цели. :rolleyes: Такова нещо бих купил за някое... кхъм... така де... хлапе (9-10 г.). :yes: Не се отчайвай ако искаш да свириш, но нямаш пари - бъди упорит, събирай и ще има добър резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами една от най-продаваните е заради цената си (очевидно).Иначе Аm-I-Evil е прав : като за подарък на 10 годишно 'лапе става.Но ако ще събираш мнения за таз дъска всичките ще са еднакви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

предпочитам скуаяра пред тая , но докато не се пипне не се знае. еиднствено може да е горедолу удобна но да звучи :rolleyes:

 

 

НЕЗНАМ КАКВО И ОБСЪЖДАМЕ НА ТАЯ КИТАРА ВЪОБЩЕ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Какви 2-3 години да свири на това нещо? То 2-3 месеца ще издържи и ще грохне счупено, за 95 евро получаваш дъска, на която да упражняваш дървообработка или за експериментални цели. :thumbs_up: Такова нещо бих купил за някое... кхъм... така де... хлапе (9-10 г.). :thumbs_up: Не се отчайвай ако искаш да свириш, но нямаш пари - бъди упорит, събирай и ще има добър резултат.

 

Мисля, че се оливаш. Не прекалявай - изглежда смешно.

Китарата най-вероятно е шперплатка, но ще свири.

Няма как да се строши без да я хвърлиш от балкона или поне да я изпуснеш на твърд под.

Китарите, които тук си купуваш за 300 лв от магазина да не мислиш, че ги докарват на повече от 95 евро?!?

Във съфорумника SviStyle свирих на китара Legend за 100 лв, която и по звук, и по удобство си слагаше "реномираните" копия в малкия си джоб - хубав радиус, джъмбо прагчета. А и беше с елшово тяло, освен това, а не от липа или агатис, както повечето от скуаерите и много от другите копия. Е- вярно, късмет беше тази китара, но е пример за това, че не трябва да сме твърде предубедени.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Първия отговор на Евтим.

Бях чул, че за китарите от този ценови клас няма особенно значение дали са със сингли или хъм-ове. Така ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че толкова евтини китари не трябва нито да се правят, нито да се купуват.

На първо място човек трябва да има някакво уважение към себе си и към инструмента по принцип - с това нещо все пак не се мият чинии и не се пекат сандвичи, а се прави музика.

На второ място от такива покупки просто няма смисъл. Не става дума за това дали китара ще се счупи или не, или колко дефекта ще прояви и кога. 99% е сигурно, че китара за толкова пари ще бъде сравнително неудобна за свирене, няма да позволява пълноценно заучаване и прилагане на много китарни техники и ще има меко казано посредствен звук, от което се губи най-малкото една от основните цели на свиренето - удоволствието, да не говорим за това че спъва развитието ти като инструменталист. Именно по тази причина формулата "евтинко като за начинаещ" всъщност представлява една огромна заблуда.

Не на последно място, това няма и икономически смисъл. В крайна сметка, независимо дали евтинката талпа се счупи или не, ако се развиеш като китарист, не след дълго време неизбежно ще искаш да я смениш с нещо по-сносно. И каква ти е файдата, че си минал евтино първите няколко месеца или година? Че си се мъчил да свириш на калпав инструмент през това време, вместо да свириш на по-добър. Дори да не се развиеш като китарист и да се окаже, че нямаш нужда от китара, пак е по-добре да си взел по-добра в началото, защото поне можеш да я продадеш на адекватна цена на вторичния пазар, а евтниката талпа след една година може и да се окаже непродаваема, защото вече ще е полу-негодна за употреба.

Накратко, другари, нема сми! Това мисля аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
@Първия отговор на Евтим.

Бях чул, че за китарите от този ценови клас няма особенно значение дали са със сингли или хъм-ове. Така ли е?

че как ще има - те дали са акустични или електрически също няма значение :wallbash:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
@Първия отговор на Евтим.

Бях чул, че за китарите от този ценови клас няма особенно значение дали са със сингли или хъм-ове. Така ли е?

 

Не, не е така. Хъмбъкера има по-различен звук, и гаси ненужните брумове, а сингъла - не. Сингъла с повече дисторшън има много брум, особено на позиции 1,3,5 на страт ключето, когато свири само един адаптер. На 2,4 китарата не е много по-шумна от такава с хъмбъкери, но звука не е звук на хъмбъкер.

 

Аз мисля, че толкова евтини китари не трябва нито да се правят, нито да се купуват.

На първо място човек трябва да има някакво уважение към себе си и към инструмента по принцип - с това нещо все пак не се мият чинии и не се пекат сандвичи, а се прави музика.

 

Света и природата не са идеални неща и никога няма да бъдат. Мисля, че разсъждаваш твърде идеалистично и нетрезво по този въпрос. Евтините китари имат доста по-евтин звук(90% от тях). Оттам нататък дали са удобни, дали са прецизно направени, и дали на ТЕБ ти е кеф да свириш на тях зависи от ТЕБ и от конкретното качество на конкретната серия китари.

 

Повечето марки китари, които се обсъждат тук така яростно не идват в магазините на парите, на които се продават.

Тъпо е, когато някой си внесе китара за 160лв отнякъде, всички да говорят какъв боклук е, небрежно забравяйки, че китарите, които те са си купили от нашите магазини за 300-500 лв, всъщност са абсолютно същите тояги, както става ясно още при първото сравнение.

 

За ученето - човек може да се научи да свири МНОГО ДОБРЕ както на скъпа, така и на евтина китара, дори бих казал и на някоя по-запазенка и не чак толкова крива кремонка. По този път са минали много от китаристите, които имаме за кумири във форума. Ненаучаването се дължи в много по-голяма степен на мързел и нежелание, отколкото на китарата. При това универсална китара няма. Китарите с по-дебели грифове се славят като по-неудобни, обаче обожателите на тънките грифчета често пропускат добре познатия факт, че по-тънкия гриф много често води до повече глухи тонове и по-отпуснат и кратък тон като цяло. Има разни скъпи решения с карбонови пръчки, разбира се, но тогава пак се прави компромис със тона. Един Ибанез, примерно има повече възможности откъм дабълхенд-и, тремоло, 24прага, лесен достъп до високите позиции, но прави ли го това по-добра китара от един страт или ЛП??? Нисък екшън е любимия аргумент на много хора - трябва да ви стане ясно, че няма китара, която свири с 0.8мм екшън, изключително лесно се правят бендове, не разстройва въобще, много мека е на пипане, и колкото и динамично да свириш, струните някак магически все не звънят -> това са митове и легенди. Ако искаш рекордно нисък екшън, това е за сметка на динамиката на свирене, без значение колко ти е скъпа китарата.

Изобщо за какво говорим, като става дума за възможности.

 

Като цяло, недостатъците на евтинджосите са:

 

- Нямат особено красив тон - телата са им от неподбирана дървесина, или шперплат. Да улучиш хубава дъска си е чист късмет. Именно тона на хубавите китари е нещото, за което се плаща. Разликиче между евтина и скъпа китара, когато се свири на тихо вкъщи, с не дотам хубав драйв често са минимални, а понякога незабележими, даже понякога при тези условия се случва евтината да звучи по-добре от скъпата, но когато се свири както си трябва, при условия за свирене, скъпите китари обикновено изкарват едно хубаво "гласче", което звучи ясно, балансирано и красиво, докато от евтините китари често остава само един метален звън, като "тялото" на тона става плоско и безизразно, губи се в музиката и някак си не прави впечатление. Това, разбира се, не значи на всяка цена, че ако си купите скъпа китара от която и да е марка, тона на всяка цена ще ви хареса.

 

- Адаптерите са посредствени - обикновено с най-евтини керамични магнити, и прекалено много навивки , с които се компенсира празнотата и яснотата в средните честоти, но за сметка на високочестотния блясък -> обикновено звучат плоско, малко глухо, безжизнено и умряло -> на чиста китара или с малко драйв често звучат откровенно неприятно. Иначе често са парафинирани и много от тях не правят микрофония.

 

- Хардуера е по-евтиничък. Не е фатално зле, както често се преувеличава - получавал съм китари с много разстройващи тремола, които започват да връщат идеално само след завъртане на няколко винта и капване на малко смазка на ключови места - яките проблеми обикновено се дължат на неподдръжка или пипане по китарата без познания и мислене. Като цяло, хардуера на евтинджосите далеч не е идеален, но не е за изхвърляне. По-големите китаристи от нас като деца само са си мечтаели за такъв хардуер и адаптери.

 

- В нашите магазини ти ги продават на високи цени, въпреки, че реално са супер евтини.

 

Ето и моята класация за дървета, използвани при евтини китарки, как аз ги погреждам по качество на тона:

 

1 - неподбирана елша/махагон -> най-добре ми се струва, че звучат

2 - неподбиран агатис -> звучи прилично, липсва му малко от плътността в средниче честоти, но има звън.

3 - неподбирана липа/чам/смърч -> подобно на агатиса горе, но не толкова звънливо, чама има един приятен топъл звук на чиста китара, но пък това го прави по-мътен при дисторшън.

4 - Шперплат -> най-потънал и плосък звук от изброените.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Света и природата не са идеални неща и никога няма да бъдат. Мисля, че разсъждаваш твърде идеалистично и нетрезво по този въпрос. Евтините китари имат доста по-евтин звук(90% от тях). Оттам нататък дали са удобни, дали са прецизно направени, и дали на ТЕБ ти е кеф да свириш на тях зависи от ТЕБ и от конкретното качество на конкретната серия китари.

Евтиме (не се познаваме лично, но, след като така се представяш във форума и след като адресираш МЕН и МОЯ идеализъм така директно, мисля, че мога да си позволя да се обърна към теб на малко име),

Дори да считаш цитираната част от мнението МИ за идеалистична, то останалата част от него е повече от прагматична и опира до простата истина, че (във времето) евтиното излиза скъпо - както по отношение на пари, така и по отношение на полезност, която получаваш за тях. Чиста икономика. Толкова по темата за идеализма.

Някои други уточнения, които се чувствам длъжен да направя, за да не изляза пълен невежа и сноб: не бъркам тънки vs. дебели грифове, нисък vs. висок екшън и повече vs. по-малко прагчета с качествени vs. некачествени китари; мога да си смятам цените и да отчитам разликата между мултинационален онлайн магазин и местните ни търговци; моите китари също не са custom shop инструменти за по USD 3,000+, а по-скоро от ниския среден ценови клас (обаче пък са светлинни години пред Harley Benton!).

Относно това кой на какво се е учил и докъде е стигнал - да, можеш да почнеш и на много скапана китара, и при наличие на талант и ентусиазъм това няма да те спре да напреднеш. Въпросът обаче е какъв е смисълът да се мъчиш, след като с цената на минимално повече време и пари можеш да си го спестиш. Ако се развиеш като китарист, ще продължиш ли да свириш на боклучава китара? Не. И за какво ти е тогава да се учиш на нея? Заради милия спомен?

За останалата част от коментара ти ще кажа, че е много верен, но според мен просто си сбъркал темата - тук не става дума за евтино (Squire, нисък клас Washburn и т.н.), a за супер евтино (Harley Benton, Jack & Danny, Пижо и Пенда и всякакви откровено измислени шитове, зад които не стои никаква традиция и ангажимент).

Respect, но мисля, че да защитаваш китари от този ранг просто е грешна кауза!

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Честно казано, харли бентън точно не съм пипал, но пък съм пипал стаг и берингер и разликата между тях и евтините серии на марките, които цитираш е малка, а при някои стагове - никаква.

 

Не разбирам защо казваш, че на толкова боклучава китара ще се мъчиш, кое и е чак толкова различното, след като повечето от нас са виждали и шперплати при китари в диапазона дори 400-600 лв. по нашите магазини?

 

Имам едно мега-менте за 120 лв, на което се наложи да сменям позициите още като го получих, после засвири прилично.

Но предполагам, ако този бентън е нещо като беринджър, чак толкова брутални проблеми едва ли има.

 

Изобщо кое е нещото, което те кара да мислиш че евтин бентън е хипер боклук, докато евтин скуаер е едва ли не добре. Свирил ли си на бентън? Какви разлики намираш? На какво основание ги наричаш шитове, когато всъщност повечето китари в този ценови клас са шитове? Заради едната марка ли ти е такова мнението?

 

Не отричам възможността китарата да е грозна картина, но честно казано предполагам, че ще е в общия случай малко по-зле от ниския клас на марките за които говориш.

 

Колкото виждам от снимката - грифа е някакъв клен - както и на останалите марки стратоподобни китари. Тялото може да е шперплат, и всъщност е поне 50% вероятно, но пък ако не е? Евтините пакове на скуаер, примерно са с тяло от агатис->меко кафяво дърво, на вид приличащо на махагон, но меко като чам. Ако и прагчетата са поставени на някакво средно ниво, китарата ще е ОК. Само дето ще е HB, а не Washburn?!? Адаптерите не мисля, че са много по-гадни от скуаерските стокове, примерно. Изобщо имаш ли някаква обосновка за рязко отрицателното си мнение, нещо не ти харесва името ли, или пък нещо видя, че лака е кофти, пикгарда е крив ?!?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.