emka Публикувано Юли 3, 2008 Публикувано Юли 3, 2008 добър ден на всички винаги съм се чудила какъв е принципа на действие на ламповия усилвател .. защо се казва "лампов" .. къде ги тия лампи, какво правят, закакво са там .. и със какво той е по-добър от транзисторния усилвател .. бих се радвала някой да ми обясни на прост и достъпен език благодаря
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 (Редактирано) Казва се лампов, защото вътре няма транзистори, а има лампи, които не са клушки за свтене, а са вакуумни лампи: http://www.pamandandy.demon.co.uk/valves/g...es/ecc83-06.jpg http://www.triodeguy.com/images/audio%20im...rated-front.jpg Лампите са ваккумни прибори, които транзистора е изместил от почти всички сфери на електрониката заради по-малкия си размер, по-дългия си живот, и по-високата си надеждност. Лампите са различни по своето устройство, и звучат различно от транзистора. За повечето хора, лампите, дори когато има някакви изкривявания, звучат по-музикално от транзисторите, които за много хора звучат рязко, грудо и "трещящо". В последно време в хай-фи техниката има хубави усилватели, реализирани с полеви транзистори, които немалко аудиофили предпочитат. При изкривения китарен звук, ламповия звук е класика и се търсят транзисторни, както и цифрови методи за неговото наподобяване. Редактирано Юли 3, 2008 от Evtim Djerekarov
emka Отговорено Юли 7, 2008 Автор Отговорено Юли 7, 2008 благодаря, модераторите могат да заключат темата
Fenix Отговорено Юли 7, 2008 Отговорено Юли 7, 2008 Защо да се заключва? А и не знам всъщност какво толкова да се е изчерпала с поста на Евтим. Не знам до колко ти помогна, аспекта който той засегна, което не знам колко голяма част и от базата покрива. Не го казвам с лошо чувство де, но човека не е да има и цял ден свободен. Мога да те упътя към по-стари теми, примерно тази: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=467 и нейната препратка към http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=127&st=0 (на тази, след първата страница има детайлни обяснения ) освен това винаги можеш да ползваш добрата уикипедия ето - http://en.wikipedia.org/wiki/Valve_amplifier дано това помогне
Pif Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 Преди време откриха защо китарните кубета с лампи звучат по добре от аналозите с транзистори, пък било те и мос транзистори. Цялата истина е във вибрациите които кубето предава на анода на лампата и модулацията която се получава като цяло. Някой институт (не помня кой) беше изследвал много детайлно процеса както беше свалил характеристиките на доста лампи и кубета и бяха обещали да правят математика за симулирането му. По някакви спомени бяха даже направили демо. Информацията ми е на няколко години, така че не знам продължението на темата. За обикновенни усилватели и преампи - няма смисъл от лампи освен ако не се гонят определени специфични изкривявания.
metalhammer Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 Цялата истина е във вибрациите които кубето предава на анода на лампата и модулацията която се получава като цяло. Някой институт (не помня кой) беше изследвал много детайлно процеса както беше свалил характеристиките на доста лампи и кубета и бяха обещали да правят математика за симулирането му. По някакви спомени бяха даже направили демо. Глупости на търкала - врели некипели. Моля по сериозни постове по темата !
Hillbilly Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 Преди време откриха защо китарните кубета с лампи звучат по добре от аналозите с транзистори, пък било те и мос транзистори.Цялата истина е във вибрациите които кубето предава на анода на лампата и модулацията която се получава като цяло. Някой институт (не помня кой) беше изследвал много детайлно процеса както беше свалил характеристиките на доста лампи и кубета и бяха обещали да правят математика за симулирането му. По някакви спомени бяха даже направили демо. Информацията ми е на няколко години, така че не знам продължението на темата. За обикновенни усилватели и преампи - няма смисъл от лампи освен ако не се гонят определени специфични изкривявания. ъъ,я си пусни некой концерт на силови групи като АС/ДС например и ще забележиш,че ламповите глави седят една върху друга отстрани на стената от кабинети Маршъл.
Pif Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 Хубаво е човек да прочете малко преди да пише, иначе се излага. Хубаво е и да отиде на 2-3-5 саундчека та дори и при свързване на апаратурата за да види кое как и защо преди да говори какво е видял по ТиВиЛиура. В БГ всеки е експерт по всичко и е сигурен, че щом той не е открил топлата вода - значи я няма. Не разбрахте ли, че между китарист и електрончик има разлика и това, че свириш добре на китара не те прави спец по физика, електроника, акустика, тонрежисура и каквото още се сетиш. Извинявам се за офтопика. При първа възможност ще пусна линкове с документация по въпроса.
metalhammer Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 ^Човече правя лампови усилватели години наред вече ....... Имам солиден опит в тази насока. Това което ти твърдиш е нещо видяно в нета на което си повярвал сляпо.....
presly Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 pif, извинявай за навесата, но също съм УБЕДЕН, че това са пълни глупости, от сорта на аудиофилските кабели по 10 000$ метъра. Сори. По образование съм инженер, и то точно по радиоелектроника, а по професия съм тонрежисьор от 20-ина години. Не го казвам, "за да си ги мерим", просто имам и теоретичните, и практическите знания по въпроса. Успех!
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 8, 2008 Отговорено Юли 8, 2008 (Редактирано) Добре, прати ми на ЛС въпросните технически документации и денота и аз ще пусна линкове. При силни нива на звука, може би вибрациите оказват малко влияние.... поне що се отнася до микрофоничните ефекти. Иначе времето за пътуване на електроните е пикосекунди и има значение за честоти над гигахерц и повече. Когато се използва само предусилвател, например, не виждам какви трептения може да има. Пусни ми документите на evtaka@abv.bg, ако ти е удобно, или линкове на ЛС. Занимавам се с лампови симулации и ми е интересно. Редактирано Юли 8, 2008 от Evtim Djerekarov
Recommended Posts