Jump to content
Българският форум за музиканти

Леко ми се изкриви грифа...


Surikat

Recommended Posts

Та работата е следната:

Отивам преди два дена за струни.Казвам им 9-ки за ми, те ми дават комплекта в торбичка(Дадарио, само кафява торбичка без картонената опаковка и на торбичката дебелина не пише) и ми казват, че са 9-42..и аз като последния глупак се вързах..верно, бил съм там преди, проблеми е нямало...

Та струните се оказват 9-47 и днес забелязах, че грифа под 4, 5 и 6-та струна е лееееко изкривен - ) (е, не толкова :greenangel: ).

За първи път ми се случва подобен инцидент и в момента съм в паника и ужас...

Махнал съм 4, 5 и 6-та и съм оставил само 1, 2 и 3-та (които трябва да са с дебелината като на първите 3 на 9-42, нали?) и чакам грифа да се изправи, за да му сложа по-тънки струни(сменям само 4, 5 и 6 нали?)....

Правилно ли съм направил, ако не какво да правя....съвети, мнения....каквото и да е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно този момент се опитвам да пропусна, понеже си нямам и представа къде ми е тръст рода(няма болт зад главата), нито пък знам колко да го стегна и какви могат да са последствията.Надявам се, че до 1-2 часа грифа ще се нормализира и всичко ще си пасне....Мразя да я виждам болна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е китара и модела? Не може да няма тръс род, или поне е малко вероятно... В краен случай - чичо доктор ще помага.

 

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми щом нямаш болт на тръсрода до нъта => би трябвало да е долу при нек адаптера, ако не значи грифа трябва да се махне, за да нагласиш тръсрода - естествено това последното се прави от лютиер. Кажи какъв модел ти е китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тръс рода(или поне частта,която е достъпна за 6-тограм) е покрит с капаче ,което се намира на главата на грифа непосредствено след заключването на флойда,това видях от снимката.

Редактирано от spongebob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А след като китарата е с флойд, не би ли трябвало пружините на флойда да поддадат много преди дървото да тръгне да се криви? Мисълта ми е - може би грифът е бил така и преди, просто сега забелязваш.

 

Но както и да е - spongebob ти каза къде да го намериш, макар че като става дума за усукване на грифа в една посока проблемът май е малко по-деликатен... или поне аз така мисля.

 

BTW това ли е модела? - http://www.washburn.com/products/electrics/x/x40.aspx

 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами и аз се чудя,като има флоид как пружинките не са отдали от напъна на струните,пък и то с просто око се вежда че струните не са ти 9-ки.За да се получи това с дървото трябва бая зод да е видяло от струните :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Натегни тръс рода, но за начало не с повече от 1/8 оборот. Със сигурност е поправимо, само не бива да прекаляваш с натягането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Прочети по-сериозните мнение в темите, в който видиш нещо с "тръсрод", "дъга" и т.н.

Това за 1/16, 1/8, и т.н. оборот е фолклор, който важи сано за мега-яки китари с много прецизен род и канал.

Върти се толкова, колкото да забележи разликата.

Има и няколко часа на улягане, след които може да се наложи пак бъзикане.

Единичните родове, ако ги отхлабиш прекалено, се отвинтва гайката-> нищо драматично, стига да не е много голямо напрежението на струните(много дебели примерно във по-висока настройка).

Рода не трябва да се презатяга. Това може да го повреди, а може да повреди и дървото.

Но колко точно да завъртиш - ще си каже.

Най-важно от цялата врътня е да знаеш как да погледнеш грифа, и да прецениш кое е нормална дъга.

 

струните дърпат повече:

-когато са по-дебели

-когато са настроени на по-висок тон

-когато мензурата е по-дълга.

 

Сам разбираш, че ако един тръсрод държи грифа абсолючно прав със струни 9-46, настроени в стандартно МИ, то ако настроиш в РЕ, грифа може да се огъне леко назад, и да се наложи да се отпусне малко рода, за да не огъва грифа назад толкова.

 

Демек - системата прът-струни е динамична. Едното противодейства на другото и промяна на само един от факторите дебелина на струни и строй най-вероятно ще наложи малко пипване на пръта за запазване на същата дъга на огъване на грифа, и същия "екшън".

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз определено не мога да повярвам че грифа ти се е изкривил от смяна на струни от 9-42 на 9-46, особено имайки предвид че китарата е с флойд. просто няма такъв филм. или е бил леко крив преди това или причината е друга - промяна на влажност, температура и тн.

 

затова ти предлагам първо да сложиш струните коите смяташ да използваш и тогава да настроиш флойда (!). чак след това погледни грифа и настройвай тръс рода (ако се налага). също имай предвид че ако грифа е изкривен само от едната страна (както ти казваш че е само под 4, 5 и 6-та струна - което м/у другото пак ме съмнява малко) тогава много се съмнявам че ще го оправиш бъзикайки тръс рода, защото той се намира на средата :greenangel:

 

при всички положения не се панирай, проблема не е голям и се оправя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А аз нз как да разбера дали моя гриф е изкривен и как да го оправя идея си нямам :lol: Понякога струните ми на някои прагчета издават 'бзз'' или нещо подобно и като ми е тиха китарата да речем първа струна се чува някакъв мн тих звук се едно опира някаде и си нямам идея как се оправят тези неща.И 3та струна ми звучи винаги едно такова не както другите струни като я свиря празна .така е и на 2те ми китари.Ако имате някакви решения по тези въпроси помогнете плс,че който сам питал все казва че незнае или просто не му се обяснява сиг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами има два варианта.

Или прочиташ всичко писано по въпроса, или ако не ти се занимава я носиш на лютиер.

По-добре от това не мога да ти го обясня.

Всичко си е написано във форума по няколко пъти. Остава някой да го прочете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще прочета само моля да кажете какви ключови думи да ползвам в търсачката и как трябва долу горе да се казват самите теми просто щото има много инфо в форума и нз кое ще ми потрябва а нямам толкова време да прочета всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.