Surikat Публикувано Юли 2, 2008 Публикувано Юли 2, 2008 Та работата е следната: Отивам преди два дена за струни.Казвам им 9-ки за ми, те ми дават комплекта в торбичка(Дадарио, само кафява торбичка без картонената опаковка и на торбичката дебелина не пише) и ми казват, че са 9-42..и аз като последния глупак се вързах..верно, бил съм там преди, проблеми е нямало... Та струните се оказват 9-47 и днес забелязах, че грифа под 4, 5 и 6-та струна е лееееко изкривен - ) (е, не толкова ). За първи път ми се случва подобен инцидент и в момента съм в паника и ужас... Махнал съм 4, 5 и 6-та и съм оставил само 1, 2 и 3-та (които трябва да са с дебелината като на първите 3 на 9-42, нали?) и чакам грифа да се изправи, за да му сложа по-тънки струни(сменям само 4, 5 и 6 нали?).... Правилно ли съм направил, ако не какво да правя....съвети, мнения....каквото и да е! Цитирай
Hillbilly Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 Няма страшно.Ако трябва леко стегни тръсрода. Цитирай
Surikat Отговорено Юли 2, 2008 Автор Отговорено Юли 2, 2008 Точно този момент се опитвам да пропусна, понеже си нямам и представа къде ми е тръст рода(няма болт зад главата), нито пък знам колко да го стегна и какви могат да са последствията.Надявам се, че до 1-2 часа грифа ще се нормализира и всичко ще си пасне....Мразя да я виждам болна Цитирай
kitaratapesho Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 Каква е китара и модела? Не може да няма тръс род, или поне е малко вероятно... В краен случай - чичо доктор ще помага. Поздрави, Петър Цитирай
Am-I-Evil Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 Еми щом нямаш болт на тръсрода до нъта => би трябвало да е долу при нек адаптера, ако не значи грифа трябва да се махне, за да нагласиш тръсрода - естествено това последното се прави от лютиер. Кажи какъв модел ти е китарата. Цитирай
Surikat Отговорено Юли 2, 2008 Автор Отговорено Юли 2, 2008 Washburn X40 Незнам дали има, но със сигурност незнам къде е. Има и floyd, ако е от значение. Цитирай
spongebob Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 (Редактирано) Тръс рода(или поне частта,която е достъпна за 6-тограм) е покрит с капаче ,което се намира на главата на грифа непосредствено след заключването на флойда,това видях от снимката. Редактирано Юли 2, 2008 от spongebob Цитирай
Valserp Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 А след като китарата е с флойд, не би ли трябвало пружините на флойда да поддадат много преди дървото да тръгне да се криви? Мисълта ми е - може би грифът е бил така и преди, просто сега забелязваш. Но както и да е - spongebob ти каза къде да го намериш, макар че като става дума за усукване на грифа в една посока проблемът май е малко по-деликатен... или поне аз така мисля. BTW това ли е модела? - http://www.washburn.com/products/electrics/x/x40.aspx Цитирай
Necrophagist Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 ами и аз се чудя,като има флоид как пружинките не са отдали от напъна на струните,пък и то с просто око се вежда че струните не са ти 9-ки.За да се получи това с дървото трябва бая зод да е видяло от струните Цитирай
Dread Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 Натегни тръс рода, но за начало не с повече от 1/8 оборот. Със сигурност е поправимо, само не бива да прекаляваш с натягането. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 (Редактирано) Прочети по-сериозните мнение в темите, в който видиш нещо с "тръсрод", "дъга" и т.н. Това за 1/16, 1/8, и т.н. оборот е фолклор, който важи сано за мега-яки китари с много прецизен род и канал. Върти се толкова, колкото да забележи разликата. Има и няколко часа на улягане, след които може да се наложи пак бъзикане. Единичните родове, ако ги отхлабиш прекалено, се отвинтва гайката-> нищо драматично, стига да не е много голямо напрежението на струните(много дебели примерно във по-висока настройка). Рода не трябва да се презатяга. Това може да го повреди, а може да повреди и дървото. Но колко точно да завъртиш - ще си каже. Най-важно от цялата врътня е да знаеш как да погледнеш грифа, и да прецениш кое е нормална дъга. струните дърпат повече: -когато са по-дебели -когато са настроени на по-висок тон -когато мензурата е по-дълга. Сам разбираш, че ако един тръсрод държи грифа абсолючно прав със струни 9-46, настроени в стандартно МИ, то ако настроиш в РЕ, грифа може да се огъне леко назад, и да се наложи да се отпусне малко рода, за да не огъва грифа назад толкова. Демек - системата прът-струни е динамична. Едното противодейства на другото и промяна на само един от факторите дебелина на струни и строй най-вероятно ще наложи малко пипване на пръта за запазване на същата дъга на огъване на грифа, и същия "екшън". Редактирано Юли 2, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
stanbog Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 аз определено не мога да повярвам че грифа ти се е изкривил от смяна на струни от 9-42 на 9-46, особено имайки предвид че китарата е с флойд. просто няма такъв филм. или е бил леко крив преди това или причината е друга - промяна на влажност, температура и тн. затова ти предлагам първо да сложиш струните коите смяташ да използваш и тогава да настроиш флойда (!). чак след това погледни грифа и настройвай тръс рода (ако се налага). също имай предвид че ако грифа е изкривен само от едната страна (както ти казваш че е само под 4, 5 и 6-та струна - което м/у другото пак ме съмнява малко) тогава много се съмнявам че ще го оправиш бъзикайки тръс рода, защото той се намира на средата при всички положения не се панирай, проблема не е голям и се оправя. Цитирай
Arteglam Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 А аз нз как да разбера дали моя гриф е изкривен и как да го оправя идея си нямам Понякога струните ми на някои прагчета издават 'бзз'' или нещо подобно и като ми е тиха китарата да речем първа струна се чува някакъв мн тих звук се едно опира някаде и си нямам идея как се оправят тези неща.И 3та струна ми звучи винаги едно такова не както другите струни като я свиря празна .така е и на 2те ми китари.Ако имате някакви решения по тези въпроси помогнете плс,че който сам питал все казва че незнае или просто не му се обяснява сиг. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Ами има два варианта. Или прочиташ всичко писано по въпроса, или ако не ти се занимава я носиш на лютиер. По-добре от това не мога да ти го обясня. Всичко си е написано във форума по няколко пъти. Остава някой да го прочете. Цитирай
Arteglam Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Ще прочета само моля да кажете какви ключови думи да ползвам в търсачката и как трябва долу горе да се казват самите теми просто щото има много инфо в форума и нз кое ще ми потрябва а нямам толкова време да прочета всичко. Цитирай
Recommended Posts