Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez S/sv Prestige Series


Daniel_V

Recommended Posts

Здравейте, колеги! :hysterical:

 

Решил съм да мина на нещо по-прецизно и сериозно като инструмент и засега се спрях на Prestige S серията на Ibanez. :)

 

8.jpg

9.jpg

 

Свиря доста разнообразни неща.

 

Проблема е че напоследък все повече чувам, че не ги правели като хората , не били това което трябва. Незнам така ли е, но китарката обажда добре както за метъл, шред, така и за джаз и разни фънки неща на чиста китара(според моето виждане). :hysterical:

Доста четох насам натам, където можах чух, гледах ... но не съм пипал Престижа още. :hysterical:

Всички казват че въпреки махагона, не е тежка и е страшно удобна.

Чух и че заради тънкото тяло в крайщата (заради което е и толкова удобна и лека) се губи мазния и здрав звук на махагона. Вярно ли е или пак изпадаме в крайности? :hysterical:

 

Други въпроси са ми...

Как ви се струва ZR тремолото? Помага ли тоя ZPS (Zero Point System)?

И общо взето... крайно мнение за китарата ?

 

Та... Интересно ми е да чуя мнение на хора добирали се до тази красота, или такива които разполагат с Ibanez S.

Също... Ако имате други предложения за китара от типа, може да споделите... ааама искам обоснование :P:hysterical:

 

Евентуално семпли и някоя друга снимка няма да е зле. :P

 

Мерси за отделеното време!

 

Поздрави, Даниел! :bravo:

 

Пуснах темата основно с идеята да попитам хората който ИМАТ или са ПИПАЛИ китарата.

НЕ искам разни дървени философи дето по снимка и клип разсъждават без дори да са припарвали до китара от този клас.

 

И се надявам темата да не стане спор за RG или S. Или подобно...

Редактирано от cRyStaL_gUiTaR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 44
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Вкъщи известно време седя S470 IB(зеления на първата смнимка), на който правих сетъп, и малко промени в електрониката.

 

Тремолото е готино - малко по-специална механика има вътре с един допълнителен ограничител и ако ти се скъса струна, не ти разваля строя.

 

За китарата - като цяло, едно от главните определения, които мога да дам за звука и е , че е по-МЕК и НЕ Е толкова дълбок и толъл, колкото всеки би очаквал като чуе "махагон".

Китарата няма металната острота на стратокастер или телекастер.

Няма и голямата дълбочина на лес пол. Няма и хапливостта на някой jackson-и.

В общи линии, звука и може да се оприличи на звука на един стратокастер с HSH, но е малко по-мек от това.

За махагона - според мен китарата няма топлия и дълбок дървесен тон на гибсъните.

Китарата звучи като ибанец, има хубав тон за чисто свирене на леки рифчета, секвенцийки и изобщо - не твърде масивни звуци. Става идеално и за сола с дисторшън. Китарата няма тон, който е подходящ за "МАСИВНИ" мощни басови ритъм рифове - малко по-"плитък" е звука. Става и за по-прогесарски ритъм рифове - изобщо - Ибанец.

 

Изобщо по-стегнат и "бърз" е звука - не е от китарите, които имат разни осезаеми резонанси и "реверберации" в тях.

 

За изработката - лака и изработката са на много добро ниво, прагчетата бих казал, че не за поставени перфектно - не, че звъни някъде, но не са чак като непипнати с ръка - на добро ниво е рефрета, но съм виждал и по-добри.

 

Има и някои леки куци моменти - например - китарата отстрани е с овал, и капака за електрониката отзад не е отлят с този овал, а е направен от права, гъвкава пластпаса, и при завинтване с винтовете малко се дерофмира.

 

Като цяло - хубава китара, стига да търсиш точно такъв звук.

 

Запомни едно -> универсална китара няма.

И още нещо - освен ако не си супер известен, "класа" на инструмента не е от значение - важно е да не прави проблеми, да ти е удобен и най-важното - да ти звучи приятно. Това може да бъде инструмент от който и да е клас, като при високите класове, качеството много по-често е високо, но това не изключва възможността да си купиш по-евтин инструмент, който да е достатъчно добър.

 

Искаш съвет за китара - какво искаш да свириш с нея, и какво - не.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм притежател на една от двете китари които са от постера Prestige S серията на Ibanez. Става въпрос за 2170 FB с бубинга топ. 4170 AB вече не се произвежда а останалите монеди от S-серията на не са Престиж. Има нов модел престиж 5470 ,който е доста различен от досегашните. 24 прага ,нови адаптри /вече не са DiMarzio® IBZ/ и новия bridge ZR-2. Лично го пробвах и не мога да кажа нищо по въпроса /дали е по- добър или по -лош от предходните/. Или съм свикнал с моята или китарите са доста различни. Само ще добавя че новата е Японска и по-евтина от старата ,която е корейска и по-къпа/незначително/ ,но това ме учуди.

Сега ще говоря само за моята китара. Първо като изработка за мен просто е перфектна .Материалите са изключително високо ниво. Перфектин гриф и страхонто тънко тяло ,което е почти еднакво при цялата S- серия. Радиуса на грифа е малък и ако си свикнал на Фендерски тип гриф ,може да ти се сори в началото малко странен . Иначе според мен е най-удобната ми китара за солиране /имам Фендер и ESP/.Грифа на престиж е коренно различен от всички останали китари от S- серията. По параметри уж са еднакви ,но в действителност не е така.При престижа е доста по тънък и U-профила е по удобен. Достахора ще ме подкрепят ,защото са идвали да пробват точно това с моята китара. За адаптрите няма да говоря достатъчно са познати и смятам ,че Много добри .Тремолото е класическо ZR- и ако не си имал работа с такова трябва да се пробва не да се пише за него.

Като обощение за мен тази китара е универсалната ми китара и ако не можеш да си вземеш Гипсън, пък ти трябва флойд ,това е твоята китара.

Не се сещам нищо ,което бих писал още за нея ,но ако нещо по-конкретно те интересува питай. Дано съм бил полезен.

И все пак аз не съм професионален музикант ,просто за мен музиката е хоби и 30 -тина години се забавлявам с нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Като обощение за мен тази китара е универсалната ми китара и ако не можеш да си вземеш Гипсън, пък ти трябва флойд ,това е твоята китара.

 

Мисля, че последното е малко подвеждащо, защото:

1. Гибсън класиките не са с флойд.

2. Звука на флойда по принцип се различава от този на китарите с фиксиран бридж.

3. Тези серии на Ибанец са с флойд, и звука им не попада точно в категорията на звука на класическите гибсън китари(поне що се отнася до Ибанеца, до който съм се докосвал). Тези китари звучат толкова близо до LP, колкото примерно Yamaha RGX сериите.

4. Универсална китара е тази, която може да звучи дълбоко като LP, по-метално като страт, звънливо като теле, ясно и пробивно като ибанец, хапливо като някои модели на джаксън и есп и т.н.... според мен, универсална китара, която да звучи всякак няма. Ако човек иска както съвременни, така и класически звуци, не може да мине без да притежава поне няколко различни китари.

 

Моля те, уточни какво имаш предвид.

 

Ще се радвам ако пуснеш някой и друг семпъл!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя е грешката при изграждането на изречението за флода и Гипсъна.Имах предвид ако му трябва флойд да избере Ibanez-a.А Гибито и Ibanez-a са са толков а различни ,колкото S 2170 и S470. Имам предвид много ,не не точен пример.

За мен универсалната китара е тази ,която покрива повече показатели като звук и стил за музиката ,с която аз се занимавам. Става въпрос от софт рок до прогресив паур метал. Естествено затова казах ,че имам ESP и Фендер и аз я сравнявам с тях . Те са доста профилирани китари. Поне според моите критерии. Не че не мога и тях да нарека универсални ,но при тях тона е доста характерен и смятам ,че не подхожда за такъв широк диапазон като при Ibanez-a. Все пак това е и въпрос на личен вкус .Това си е моето мнение.

За семпли мога да направя ,но при мен това е относително ,защото работя само с процесори и в момента нямам лампово кубе. Просто нямам възможнос да вдига м много шум.

Сега мога да пусна само една част репетиция от онзи ден ,но звука е от камерата и не е въобще добро качество Тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм я пипал тази китара и мога да кажа, че изработката е супер, китарата е много удобна, тремолото кефи отсекъде, пикапите също са супер и изобщо на мен лично много ми допада.

 

...и в момента нямам лампово кубе...

Ела да тейпнем в къщи, мойте съседи са фенове на Ibanez... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Китарката изглежда много добре с този бубинга топ! Сега се зачетох в спецификациите. На по-скъпите модели пише Selected Mahogany body, докато на 470 пише само mahogany body. Интересно ще е да тейпнеш 2 трака, един клийн и един с драйв, било то и със софтуерни ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mара!! :metalist: Съдейки по картинката моята китара ( Ibanez S470DX) e същата, като S470IB. Toва само на външен вид, не съм чел характеристиките на последнта <_< Както й да е... да си дойдем на думата.... китарата я имам от 3-4 години вече и съм , като цяло доста доволен от нея. Не мисля, че трябва да те притеснява тънкото тяло - състейна й е много дъдлъг, това е първото нещо, което ми направи впечатление , когато я къпувах. Грифчето е доста удобно, има си й визията , която е необходима. Звука на бридь адаптера не ми харесва много, но за нек-а нямам думно - много готин плутен тон, който е идеален за сола (мояе виждане). Китарата става за свирене от чалга до дет метъл (пак мое виждане) смисъл искаш да свириш AC\DC - еключваш на единичия адаптер, искаш да свириш метъл - включваш на среден и бридж , или само бридж. Като цяло става за сичко. За глупавия ЗР - много удобен флойд за дясната ръка, има някой предимства, но като цяло не е нещо кой знае какво. Има неща, който на мен не ми харесват - не сваля много това , когато е необходимо и не вдига много тона. За тремоло предпочитам на DEAN Razorback. Друго не се сещам засега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Mисля си, че пак малко се прекалява с "универсалността" на тона.

Не че китарата има малки възможности, но запиши например един от въпросните AC/DC звуци, да видим колко се доближава китарата до SG.

 

PS: Виждм, че и механика е забелязал същите думи...

 

Когато говорим за универсални китари и универсални звуци, нека бъдем по-конкретни и споменем до къде се разпростира "универсалността".

 

Ясно е, че като HSH китара, тя може да изкара поне няколко тона, които са поне малко различни.

Но да говорим генерално, че една китара може да звучи като всичко не ми се вижда добра идея, освен ако не говорим за последните опити за моделиране стил Line6 Variax.

 

Eто например няколко примера за коренно различни звуци:

Deep Purple: Highway Star - цялата песен

Metallica: Eye of the beholder - тежките ритъм рифове

Death: Spirit Crusher - ритъм китарата

Iron Maiden: The Trooper - ритъма и солата

AC/DC: Thunderstruck - известното соло

Queen: I Want It All - началното соло

Joe Satriani: Satch Boogie - цялата песен

Whitesnake: The Deeper The Love - китарата, свиреща хармониите

Jimi Hendrix: Little Wing - солото

Gary Moore: Still Got The Blues - солото

Guns and Roses: ритъм китарите

....

 

Сигурен съм, че едни китари са по-близки до едни от песните, други - до други...

 

Ето малко семпли от нетя:

http://www.youtube.com/watch?v=m8t3WO8okmw

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на писалите!

 

Относно т'ва с ACDC... чесно казано не се стремя да копирам нечий саунд. Изграждам си такъв който да ми пасва на предпочитанията.

 

Мислих, мислих ... китарата във всеки един вариант ме устройва. Къстъм Старата ми покрива част от нещата.

S Серията я обичам откакто се занимавам с китара. Просто толкова красива и яко звучаща китара!

Мислех и кой модел от Prestige line-a е най-добре да взема...

 

Спрях се на 5470. Гледам го откак е излезнал.

 

А за ZR тремолото питах как го усещате вие, как ви се струва като сигурност ... абе харесва ли ви?

Чел съм му за възможностите и промените.

Само не разбрах , никъде не казват каква е разликата между ZR и ZR-2...

5470 е с ZR-2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не съм сигурен, че ми харесва ЗР-а, не знам защо - фпойд, като флойд с малки разллики, а й вече казахкакво му харесвам. За разликата между ЗР и ЗР2, мисля, че се различава единствено по проклетия болт за опъването на пружините отзад, който в ЗР го няма и се навива с имбус, а в двойката са го игнорирали. Друга разлика не намирам :curse:

 

 

 

... искаш да свириш AC\DC - еключваш на единичия адаптер..

Надявам се да се откажеш от точно тия думи.

.

 

Ми нямам такова намерение, най - малкото защото съм го свирил, но най-добре показват семплите, нали? Затюва семпли = суун, че ми е много натоварено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Разликата е в три особености:

 

1.ръчката и начина, по който влиза - ЗР (навиване), ЗР 2 (като Едж)

 

2.нъта - ЗР (стандартен), ЗР 2 (без опъваща струните пръчица)

 

3.тремолото отзад - ЗР 2 е много по-олекотено от ЗР.

 

По-лесно не мога да го обясня. Други разлики няма

Редактирано от Vynyl Sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@KingdomX - Е, като запишеш семпли, тогава чак може да вземем твърдението насериозно. Не, че е невъзможно, обаче не вярвам звука да е съвсем същия. Чакаме soon...

 

За ZR - според мен е хубаво тремоло, въпреки че се усеща малко странно, като че ли на пръв поглед ми беше малко(даже много) по-твърдо от Original Floyd Rose.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Засега остана Prestige S5470.

1-во че ще си имам 24 прага като на RG-тата и 2-ро че ще се радвам на ZPS (Zero Point Sys.). Като му чух звука на семпли във форума на IBANEZ умрях от кеф.

 

Айде стискайте палци да го взема! После ще давам врътки на тея дето писаха :P^_^:curse:

 

S5470_TKS_00_01.jpg

 

 

PS: Те тва ако не е красотааа...

6.jpg

5.jpg

Редактирано от cRyStaL_gUiTaR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.