ezdra Публикувано Юни 21, 2008 Публикувано Юни 21, 2008 Здравейте на всички! Преди няколк одена си купих един дудук.Имам желание да се науча да свиря на него, но не знам откъде да започна.Трябва ми и информация за дудука.Ако някой може да даде полезни практични съвети за свирене с дудук, уроци или инфо за дудука ще съм му много благодарен! Предварително благодаря! Цитирай
ezdra Отговорено Юни 25, 2008 Автор Отговорено Юни 25, 2008 Хайде бе хора! Никой тук ли не може да даде някой практичен съвет за свирене на дудук? Цитирай
Vlad Отговорено Юни 26, 2008 Отговорено Юни 26, 2008 Трябва първо да се запушат добре всички дупки. лявата ръка отгоре /по-близо до устата/, а дясната - отдолу. ако има дупка от долната стртана на дудука - също трябва да се запуши. така се получава най-ниския тон. посредством отпушване на дупките отдолу нагоре се получава гама във възходяща посока. Влад Цитирай
alex88 Отговорено Август 9, 2008 Отговорено Август 9, 2008 а може ли да кажеш откъде си си го взел и на каква цена дудука ? Цитирай
kimir Отговорено Август 18, 2008 Отговорено Август 18, 2008 дудука тва е най-якия инструмент на който съм свирила някога не може да се сравнява с нищо друго......Жалко че е малко разпространен и малко хора свирят на този духов инструмент.Пожеламвам ти усмех в новото начинание и знай че никога няма да съжаляваш ако наистина се научиш да свириш на Дудук...Успехи!!! :girl_witch: Цитирай
sunny-stz Отговорено Септември 19, 2008 Отговорено Септември 19, 2008 Охх до сега не бях чувала че има и такова нещо дудук.... Цитирай
Notko Отговорено Септември 22, 2008 Отговорено Септември 22, 2008 Вчера си купих и аз дудук, мъча да изкарам нещо но звучи дпста фалшиво, има ли някаква цака при изкарването на верния звук или просто духаш? Цитирай
slaviad Отговорено Септември 26, 2008 Отговорено Септември 26, 2008 (Редактирано) А аз духам и нищо не става, не мога да изкарам звук и съм сигурна, че проблемът не е в дудука...Как се свири на това чудо?? Освен, че трябва да запуша дупките?? Редактирано Септември 27, 2008 от MDFk Цитирай
mily Отговорено Октомври 11, 2008 Отговорено Октомври 11, 2008 Абе за какъв дудук говорите Вие? Български или т.н. Армейски? Защото има мъничка разлика... Цитирай
Ivan Mihov Отговорено Януари 1, 2009 Отговорено Януари 1, 2009 Здравейте. За свирене на дудук преди всичко трябва упоритост. Аз имам такъв от РЕ и свири много вярно. Тоновете вървят подред, като най ниския се възпроизвежда със запушване на 7-те отвора и леко надуване. позицията на ръцете е такава, каквато е описана по-горе (лява ръка по-близо до устата [използват се: палец, показалец, среден и безимен], след нея дясна[използват се: показалец, среден, безимен]). Дудука е с две октави, като втората се възпроизвежда чрез така нареченото пренадуване. По-сложно е положението с полутоновете, но за тях който има въпроси да ми пише на e-mail: jhon1n2y@abv.bg. Ако някой се интересува от закупуване на дудук, гайда или кавал да ми пише. 1 Цитирай
Ivan Mihov Отговорено Февруари 15, 2009 Отговорено Февруари 15, 2009 Здравейте на всички любители на БЪЛГАРСКОТО. Както писах по-горе мога да ви снабдя със въпросния инструмент, а вече разполагам и със школа за него и за блокфлейта. Освен това за всички които се интересуват мога да доставя : кавали, гайди, двоянки, дудуци, Кавал-дудук. Пишете ми на e-mail:- jhon1n2@abv.bg. Цитирай
Cossata Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 Какво стана?Да не се отказахте от дудуците? Цитирай
Vlad Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 Дудукът е чудесен народен инструмент, сравнително лесен за овладяване, което го прави подходящ и за деца. Винаги съм мислил, че един музикант е добре да владее някакъв фолклорен инструмент, затова аз самият свиря на дудук. За удоволствие. А и е удобен за носене - винаги го мушвам в раницата , когато пътувам. Успех на всички, пленени от българския фолклор! Влад Цитирай
Tozi Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 Абе за какъв дудук говорите Вие? Български или т.н. Армейски? Защото има мъничка разлика... Искаш да кажеш Арменски, нали? Цитирай
bluesman Отговорено Декември 22, 2009 Отговорено Декември 22, 2009 Ето едно показно соло на арменски дудук при това изпълнено от не арменец. Ако някой постне запис на български дудук ще бъде супер интересно да го чуем. Цитирай
Recommended Posts