Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez Ael20e Acoustic-electric Guitar Info?


Recommended Posts

Искам да ви попитам дали някой е притежавал тази китара и ако да какви са му отзивите от нея?

имам възможност да ми я донесат от щатите но няма да мога да я чуя , та за това питам ?

клик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Аз имам такава китара в тъмночервено.

Не съм експерт, нито съм имал възможност да тествам или свиря на много подобни китари за да мога да правя някакви сравнения. Това го казвам за да стане ясно, че по-надолу просто ще напиша моето мнение и впечатление за инструмента.

 

Първо според мен е супер за цената си!

(Имай предвид обаче, че аз съм доволен от повечето си неща. Има хора, които вечно са недоволни, които ще напишат, че и китара за $5000 не струва :thumbs_up: )

 

Започвам подред на номерата:

Мейд ин Чайна

Изработка - културна даже да не казвам много добра - китарата има бели кантове и като цяло е красива.

Ключове - супер - китарата си държи строя ок и не се разстройва лесно.

Гриф - много ми харесва - много тъничък и удобен - даже по-тънък от на някой ел.модели на Айбанез.

Тялото е сравнително голямо. На мен отначало ми се стори огромно защото преди това имах една класическа китара "Орфей", която направо е джудже в сравнение с тази. Иначе се свиква с големината на тялото, а и все пак си трябва обем за акустичен звук.

По ел. частта. Тунерът е полезен, но не е много прецизен и трябва малко време докато му се свикне. Имам предвид, че показва само дали тонът е ок - зелена индикация или е по-висок или по-нисък с 2 червени индикации #, b, но не е ясно колко голяма е разликата и малко е странно отначало ако човек е свикнал с тунер със стрелка, където се вижда колко си далеч от истината. Освен това имам чувството, че тези индикации имат малко толеранс и примерно зелената индикация за "уцелен" може да показва, че е ок, а да има малка разлика от истината, т.е. добре е и малко слух да се вложи в цялата работа. ;)

Но това са дребни неща, а и все пак при онборд тунерите има ограничения откъм пространство и това е положението. :)

Когато тунерът е включен се елиминира веригата на сигнала, т.е. китарката спира да звучи в усилвателя ако е включена към такъв.

Относно преобразувателя и сигнала от изходите. Пиша изходите защото са 2. Единият е за нормален голям моно жак 6,3 мм и за да има някой там трябва батерийката (стандартна 1,5 V, АА) да е оперативна. Другият е като за кабел за микрофон - мисля, че се води нещо като Канон жак. Този изход се води директен и работи дори и когато батерията се изтощи или няма батерия, т.е. за да не стават фалове на сцена. Опитвал съм да се ослушвам и правя сравнения между 2та изхода, но ми звучат еднакво в общи линии, но все пак директния всява повече респект. :)

Иначе тон контролите влияят и на 2та изхода...

 

На мен китарата ми харесва като звучене - метални струни на акустична китара, подходяща е за блусарски неща, рок и т.н., но естествено може да се свири каквото му падне на човек... ;)

Също така ми харесва как звучи и през усилвател. Нямам усилвател за акустични китари за това я включвам директно в хай фай усилвател.

Става хубаво ако се усили толкова, че да се чува и акустичния звук на китарата леко. Когато обаче се елиминира усилвателя и се почне свирене само акустик нещата стават "трагични". Имам предвид, че като е включена към усилвател става съвсем яко да се свири на нея.

 

Ще видя довечера дали ще ми остане време да запиша и да ти изпратя нещо примерно.

Ако смогна ще е от някой от изходите на китарата директно в PC, тъй като нямам подходящ микрофон с който да хвана акустиката й и на микрофон ще звучи смотано.

 

За недостатъци - от моя гледна точка се сещам за един, което обаче надали изобщо е недостатък, защото всички ел.акустични са така.

Нещо съм се разглезил от свирене на електрическа и струните на ел.акустичката ми идват малко твърди.

Доста рових по въпроса и установих, че сравнено с акустичните с пластмасови струни и електрическите, опъна на струните при ел.акустичните с метални е доста по голям - коефициента за различните струни (от 1ва до 6та) варира, но мисля, че беше нещо като 1,5 до 2 пъти за струни размер които се водят стандартни за съответната китара.

Така и не намерих обяснение защо точно е така, но е факт - предполагам е свързано с някаква специфика на акустичните + метални струни - за да звучат добре и звънко струните последните трябва да са поопънати стабилно... :)

 

За друго не се сещам към момента.

 

За финал мнението ми на аматьор е, че китарата си заслужава.

 

 

Ако имаш някакви въпроси или има нещо неясно - питай смело.

 

 

п.с. Леле, аз направо съм се олял да пиша... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) браво -толкова изчерпателен отговор не бях и предполагал че ще получа -респект. ако не тайна за колко пари си я взе и откъде?

само не незнам дали правилно съм разбрал - вкл'чена ти харесва повече отколкото акустично или?

мерси много за отговора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Stevie, ето и малко аматьорски записи както обещах.

Нямаше много време за старание, така че колкото - толкова. Можеш да добиеш представа как звучи китарата като се включи към обикновен усилвател.

Записах няколко различни неща, които ми хрумнаха, защото не знам какво точно обичаш да свириш и в какъв стил би желал да чуеш китарката.

Китарата е смъкната надолу с 1 прагче, т.е. 6та струна е Eb и т.н.

 

Chords Sample

Blues Sample

Rammstein Sample

 

 

Относно последните ти въпроси.

Купих я от представителството на Ibanez в Атина. За сумата не се сещам точно защото купувах и други неща, но мисля, че беше нещо като 300 Евро.

 

За чистият акустичен звук и включена в усилвател...

Само акустично си звучи супер по моите разбирания. Ако обаче я включиш в хубав усилвател с големи тонколонки и поусилиш и посвириш, то веднага след това ако пак почнеш да свириш акустик само и китарата ти звучи смотано, но на практика пак си е същия хубав акустичен звук.

Просто включена в усилвател и усилена и като се получи малко ривърб от стените (както казва един френд) китарката звучи още по-яко.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само да добавя за двата изхода. По времето когато имах миксер (Ямаха 10 канала, нищо специално) пробвахме същата тази китарка включена през 1,4" TS жака и после през Канона. После веригата беше: миксер, саунд карта (М-Аудио), Хай-Фай ресийвър (Пайниър) и 4 (или 5, не помня кога си купих центъра) колони Джамо. Според мен Канон-изхода даваше МНОГО по-як звук. Каквато и да е причината. Мисля че това е заради подобрата динамика на Канон-входовете в миксера, защото другия е линеен, но не съм 101% сигурен. Същото е и с микрофони в различните входове на миксера.

В тоя ред на мисли директно включена в ресийвъра на nip (който е съседен модел), китарата звучи еднакво и през двата изхода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нип , благодаря много и за семплите - според мен звучи доста готино дано само и да ми е удобна по4ти же4е се навих за тази китара - блусарския семпал е най -готин :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

...колега nip .. ако може едно въпросче - слушам на слушалки семплите които си пуснал и ми прави впечатление някаква стереофония , даже на моменти въртяща или поне аз усещам подобно нещо , та въпроса ми е - китарата ли записва така без намеса или си позвал плъгини някакви .... в Гитар риг 3 например има присети за акустична китара с подобни стереофонии ... а иначе семплите наистина звучат много харно , особено ако са без намеса си много добра оферта на цена от 500-600 лева .... чак и аз се замислих ..... Цеко :music336:

 

.... а и нещо друго , влизах в сайта на Ибанец и там не знам защо не са дали инфо за ширини на грифа , та може и за това малко инфо - интересува ме колко е широк грифа на 1 и 12 прагче да речем , благодаря предварително ;)

Редактирано от zanev 70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам такава, но 12 струнна и съм супер доволен от нея. Много удобна и вади супер як саунд и акустично и озвучена, пък и изобщо не е скъпа, което си е допълнителен плюс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@stevie wonder - Моля (за семплите)!

 

@zanev 70 - Вярно е, че има малък момент на стереофония. Може би не трябваше да го правя защото целта беше китарата да се чуе как е 1:1..., но на практика това стерео добавя само леко обемност на звука, иначе звученето на китарата е същото и за това действах така. Относно постигането на ефекта - чел съм за това и така и така ми се случва рядко да записвам нещо реших да го пробвам най-после. Аз го направих "на ръка" без да използвам специален софт за целта. Когато записвах китарата я записах моно. След това направих стерео файл и сложих моното в левия и десния канал, като малко отместих единия канал. Мисля, че сложих 20-на милисекунди пауза в началото на десния канал и след това добавих и моно записа на китарата.

Също така се наложи да чистя малко шум, че имаше някакви кабелни брумове, така че ако някой се заслуша сериозно със слушалки и чуе разни леки странни "модулации" във фонов режим - от това са.

 

Относно грифа: ние с теб всъщност се познаваме. Аз съм от Русе - бях единия от компанията с лютата салата. ;) Ако имаш желание може да я тестваш директно вместо да правя замервания на грифа. Свържи се с Baby Thomas - той ще ме разконспирира. :) Ние сигурно ще се виждаме с него събота или неделя, така че...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..... :):hysterical: :hysterical: ... верно че беше люта тая салата мамка му, направо щеше да ми разкаже играта , а не ми се мисли какво щеше са стане на другата сутрин като трябва да излезе от онова място което слънце не го огрява :surprise: ..... мале мале :) ...

... а иначе си прав - така ще направя .. ще се чуем с Цецко и ще се разберем ... жив и здрав . Цеко ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

 

@zanev 70

Все пак ми стана интересно каква е ситуацията и направих едно замерване... иначе ако има желание за тест офертата остава. :offtopic-001:

 

Оказа се, че ширината на грифа на AEL20ката е идентична с ширината на грифа на електрическата ми:

На 1во прагче около 4,4 см, на 12то около 5,4 см.

 

На дебелина обаче наистина се оказа малко по-тънка - не съм се объркал...

На първо акустичната е около 1,7 см. (електрическата ми е някъде 1,9 см), на 9то 2те се изравняват - някъде около 1,9 см., а на 12то акустичната вече става доста широка, защото там почва "чуканчето" на грифа, което е "лепнато" за тялото и не я измерих...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.