gueorgues Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 (Редактирано) Да, съгласен съм със сънчо. В описанието не съм коментирал различните видове дървесина и техните звукови характеристики, но това е доста дълга тема. Няма определен модел, за който да се каже - това е за пръсти или това е за перце. Въпросът е какво ти е удобно и какъв звук предпочиташ. Например ако ще я разнасяш навсякъде - по-добре да е с по-малко тяло, за да е по-удобно. Размерът в случая ще е за сметка на някои звукови качества - като е по-малко тялото, китарата е по-тиха, звукът няма така дълбочина и плътност както при едно джъмбо да речем. Ако разбира се китарата е с електроника и свириш през усилвател, горното няма голямо значение - има по-голямо значение колко е добра електрониката вече, тъй като тя обработва звука. Дървото има значение, но като при електрическите китари - то дава някакви нюанси на звука, но далеч не е решаващо за крайния резултат. Конкретните китари са доста интересни, доколкото се вижда имат доста плоски фингърбордове (може би без радиус е едната от тях). А що се отнася за главата - тя винаги може да е различна. Има класически китари с ключове и глава като уестърн както и обратния вариант (във видеото). Това са типични фолк китари като тази например: http://www.thomann.de/gb/harley_benton_hbf200_nt.htm или http://www.thomann.de/gb/lakewood_a_14cp.htm Забележи на втората нетипичната ширина на грифа - 46 мм, глава като класическа китара, метални струни, гриф без радиус. Редактирано Юли 8, 2010 от gueorgues Цитирай
synchu Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 Toва е по принцип за размерите на тялото. Има достатъчно добри производители, чиито включително и по-малки тела (OM, 000, 00 или вариации на темата), дават изключително добра сила на звука, в повечето случаи надминаваща масовото производство дреднът или джъмбо китари . За звуковите качества да не говорим Всичко е относително и доста субективно. Цитирай
gueorgues Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 Абсолютно съм съгласен - когато говорим за Гибсън, Мартин, Лейкууд, Тейлър, Гилд (и още две-три не толкова известни). Но говорим за инструменти от 1000 Евро нагоре. Вижте този Мартин (и цената му после). Сигурно звучи страхотно http://www.thomann.de/gb/martin_guitars_ooo_42s.htm Цитирай
Лими Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 (Редактирано) А струнника отзад може би предпазва горната дъска от натиск и деформации. Какви ли са предимствата и недостатъците на струнника? По отношение на струните забелязах, че Еликсир nanoweb са по-щадящи за ноктите ми при пръстово свирене, т.е. не ги "изяждат", защото са по-хлъзгави. Не съм пробвал Еликсир polyweb. Сега съм с едни скъпи(30лв) Ротосаунд nexus, но са по-зле от Еликсир, по-груби са и не се хлъзгат като Еликсира. Препоръчайте някои други марки елитни струни. Държа да са възможно най-меки при една и съща дебелина(от 10ки нагоре) сравнени с други модели. Не ме интересува издръжливостта им във времето или звука, а мекотата и хлъзгавостта им. Редактирано Юли 8, 2010 от Лими Цитирай
synchu Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 ^^Говоря по-скоро за малки/средни лютиерски работилници. Лоудън, Макилрой, Бруук, а не масовите производства. Останалите от типа на Петрос, Райън, Грийнфилд, Хамблин, Бенету, Бараник, Уулсън въобще не ги броя да ти кажа Те са друг клас. Там започват от където този Мартин свършва 000-45 се смята за върх'ъ' разбийш ли на Мартин. Старите вървят по няколко десетки хиляди. Има и един лютиер T.J.Thompson, който се е специализирал в производството на сходни 'pre-war' Мартини с чудесни материали. Като за китара чакаш 6-8 години (просто до тогава е зает), а и цифрата е доста висока. Полиуеб на мен са ми много глухи и не звучат добре. Наноуеба по-скоро бива за акустични. Силно препоръчвам DR Sunbeam Страхотни струни. Има още няколко марки, които ми харесват, но не се намират тук. Като Wyres например. Цитирай
gueorgues Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 Е, разбира се - бутиковите производства няма какво да ги споменаваме - там нещата са страшни (откъм цифри). Но масовите качествени акустични китари са в диапазона 1000- 4000 евро. Просто за другите трябва да съм си навил на масрафа. Много пари са (не че 2-3 хиляди евро са малко де). За струните - аз традиционно ползвам ърни бол (Ernie Ball) за уестърн и електрическа китара. Не експериментирам много в тази насока. За електрическа 10-ки за акустична 11 или 12 (в момента 11 на един евтин Фендър). За фламенко китарата - La bella Flamenco, червен найлон - страхотни струни. Цитирай
Лими Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 Полиуеб на мен са ми много глухи и не звучат добре. Както казах по-горе не ме интересува издръжливостта им във времето или звука, а мекотата и хлъзгавостта им. Та тези, които ти препоръчваш отговарят ли на мойте изисквания? Вярно ли е, че Еликсир полиуеб скърцат по-малко, което ще рече, че са по-хлъзгави, като за мойте изисквания? Освен това фосфорбронз по-меки ли са, или разликата е само в звука? Еликсир вече(не знам от кога) имат и наноуеб с фосфорбронз. Пробвал ли ги е някой? Цитирай
synchu Отговорено Юли 8, 2010 Отговорено Юли 8, 2010 Aз не забелязвам разлика в опъна между изброените Еликсири (12-53 размер) дотук - на свирене поне. На мен всички Еликсири са ми еднакво лъзгави и не скърцат. Полиуеба просто не ми звучат добре. Вероятно скърца по-малко - не съм забелязал. Фосфор бронза има по-мек звук, 80/20 там или какво водят нормалния бронз е по-звънлив. DR Sunbeam - няма да ти покрият изискванията по отношение на хлъзгавина, но са по-меки, защото са round-core (т.е. на навитите струни им е кръгла сърцевината). Цитирай
Лими Отговорено Юли 27, 2010 Отговорено Юли 27, 2010 (Редактирано) Мен ме интересуват какви са тези цигански пера от метал и защо се използват за цигански джаз при акустични китари? По-виртуозно ли се свири с тяхна помощ, или има други причини за употребата им. Предполагам, че увреждат струните много бързо. Тези дали свирят с такива пера или с пластмасови? Някой колега да знае нещо по моя въпрос? Редактирано Юли 27, 2010 от Лими Цитирай
synchu Отговорено Юли 28, 2010 Отговорено Юли 28, 2010 Материалът от видеото е ацетал, както си пише под самото видео (полиоксиметилен ако трябва да сме точни, http://en.wikipedia.org/wiki/Polyoxymethylene_plastic , с търговско наименование на Дюпон - Делрин, което е материал използван за перца от много производители) - просто този на видеото е по-дебел - нищо екстраординерно накратко. По-горе имах и пост какво се използва от "циганските майстори". Металът дефинитивно не е сред предпочитаните материали за перца от тях, чисто поради звуковите му качества. Цитирай
Recommended Posts