nemo_ Публикувано Юни 3, 2008 Публикувано Юни 3, 2008 Здравейте,искам да ми дадете съвети какви упражнения да правя,за да развия свиренето по слух . Благодаря ви предварително !!! Цитирай
kitaratapesho Отговорено Юни 3, 2008 Отговорено Юни 3, 2008 Транскрибиране и солфежиране. Успех Цитирай
Necrophagist Отговорено Юни 4, 2008 Отговорено Юни 4, 2008 Свиря на китара от 10 години вече и не съм ползвал уроци и ноти,съвета ми е да пробваш да вадиш песни без да гледаш пощни материали Цитирай
spongebob Отговорено Юни 4, 2008 Отговорено Юни 4, 2008 Което си е транскрибиране....помощни материали могат да бъдат програми за аудио едит ползвайки темпо-редуцираща опция,което не е срамно,а написвайки даден пасаж дава възможност за анализирането му,като за вбъдеще е доста вероятно да разпознаваш други пазажи със подобно тоново/ритмическо съдържание. Цитирай
spas_spassov Отговорено Юни 4, 2008 Отговорено Юни 4, 2008 Когато разучавам дадена песен по слух първо намирам всички възможни варианти на песента и live версиите на оригиналния изпълнител. После търся всички варианти на песента в youtubе, където в повечето клипове се виждат различните постановки на различните изпълнители. Поне за мен най-важно е да се схване "идеята" на мелодията. После забавям темпото в WMP и използвам за разучаване всички налични изтеглени "оръжия". Смея да твърдя, че в повечето случаи (поне при мен) успеваемостта на изпълнението 1/1 е 96% като едновременно с това създавам и собствено звучене. Това беше сложния начин, ама адски се кефя на целия процес Цитирай
Shadravanski Отговорено Юни 8, 2008 Отговорено Юни 8, 2008 (Редактирано) слушаш парчето няколко стотин пъти докато ти се набие в главата удряш единични тонове докато не разбереш в коя тоналност си (строиш и едно мажорно или минорно тризвучие лесно се разбира) и ако не стане почваш да упражняваш интервали до кварта мисля че е достатъчно малките и големите при китарите няма хиджас тъйче ще ти е лесно няма и стари ладове всичко е в кръговете Поздрави Редактирано Юни 8, 2008 от Shadravanski Цитирай
nemo_ Отговорено Юни 15, 2008 Автор Отговорено Юни 15, 2008 (Редактирано) Благодаря ви за съветите !!! А да попитам какво точно представлява транскрибирането ? Редактирано Юни 15, 2008 от nemo_ Цитирай
ivo_tenev Отговорено Юни 26, 2008 Отговорено Юни 26, 2008 Свиренето по слух е много добро нещо.Но! Добре (даже почти задължително) е да се ходи на солфеж.Аз лично никога не съм ходил, което си е грешка от моя страна.... Но като цяло съм забелязал такава тенденция : добър слухар=циганин, лош слухар=не циганин (нищо лично и етническо, просто факт) Това е генът, който искам от тях ромите... Цитирай
kalinpetkov Отговорено Юни 26, 2008 Отговорено Юни 26, 2008 Е, всяко правило си има изключения.(КОИТО ПОТВЪРЖДАВАТ ПРАВИЛОТО) Цитирай
acc Отговорено Юли 1, 2008 Отговорено Юли 1, 2008 Здравейте,искам да ми дадете съвети какви упражнения да правя,за да развия свиренето по слух . Благодаря ви предварително !!! Развитието на слуха става в ранна възраст и основно това качество е вродено. Та ако хич те няма в тая работа, по-добре не си губи времето. Кой -знае ква файда няма да има. Ако се справяш горе-долу добре, би могла да подобриш слуха си, особено ако не си на 100 години. П. Владигеров на времето питал: "како работят родителите ти?" И ако кажеш че са зъботехници приметно, той казвал : "Ей за тва си глух" ) Цитирай
acc Отговорено Юли 1, 2008 Отговорено Юли 1, 2008 Здравейте,искам да ми дадете съвети какви упражнения да правя,за да развия свиренето по слух . Благодаря ви предварително !!! Развитието на слуха става в ранна възраст и основно това качество е вродено. Та ако хич те няма в тая работа, по-добре не си губи времето. Кой -знае ква файда няма да има. Ако се справяш горе-долу добре, би могла да подобриш слуха си, особено ако не си на 100 години. П. Владигеров на времето питал: "како работят родителите ти?" И ако кажеш че са зъботехници приметно, той казвал : "Ей за тва си глух" ) Виж този сажт например. Има и по добри. Цитирай
Ивелин Отговорено Юли 1, 2008 Отговорено Юли 1, 2008 (Редактирано) Какво точно представлява транскрибирането? транскрибиране = вадене (тази дума мисля, че kitaratapesho се опитва да я внедри в БГ, защото от друг БГ музикант не съм я чувал) Редактирано Юли 1, 2008 от Ивелин Цитирай
kitaratapesho Отговорено Юли 1, 2008 Отговорено Юли 1, 2008 (тази дума мисля, че kitaratapesho се опитва да я внедри в БГ, защото от друг БГ музикант не съм я чувал) Да де, и то просто защото: 1. Българските музиканти не транскрибират 2. Българските музиканти не ходят/са ходили на уроци по солфеж, теория, ритмика От 1. и 2. => Българския музикант свири винаги от сърце......каквото и да значи това...... Думата си я има, и се използва доста, но просто от хората, които се занимават с това. Съжалявам, че при форум от 10 000 потребителя думата "транскрибирам" е непозната... Поздрави, Петър Цитирай
Recommended Posts