Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
Здравейте, сетихсе и още нещо което може да е от полза при избора на китара.

А именно - толкова ли е важен вида на дървото от което е направено тялото на китарата, дали има определен вид за хард стиловете и за блус/рок стила? Също и струните доколко те влиаят на звука?

Благодаря!!!

Виж - най-известните китари от времето на рока са Gibson LP и Fender Strat/Tele.

Гибсън най-често са направени или изцяло от махагон, или с гриф от махагон, и тяло от махагон и явор.

Фендерите са често с гриф от явор(както повечето марки китари), и тяло от елша или ясен.

Фендер има остричък и метален тон, докато гибсъните имат дълбок, мощен и плътен, понякога дори мазен тон.

Фингърбордите(дъската, на която са забити прагчетата) от палисандър(повечето тъмни фборди) имат малко по-тъмен тон от фингърбордите, направени от явор(повечето от светлите, лакирани фингърборди). Има и такива от абанос, но те не се намират често при евтините китари.

явор - maple

ясен - ash

палисандър - rosewood

елша - alder

липа - basswood

орех - walnut

Евтините копия често нямат тела от махагон/елша/ясен и т.н.

Често евтините фендер тип китари имат тела от агатис, липа и т.н.

Не е рядкост и китарата да е направена от някакъв шперплат.

Липата е дърво, което се използва, например при много ibanez китари. Според мен, то не е точно дървото за рок/блус тон.

Отговорено
Липата е дърво, което се използва, например при много ibanez китари. Според мен, то не е точно дървото за рок/блус тон.

Липата за какъв тон става все пак?

Отговорено (Редактирано)

Ами гледам много го ядат за хай-гейн сола...

Липата не звучи зле, но според много хора е по "кишава" с дисторшън, когато се свири ритъм.

Липата с дисторшън има един пробивен тон, който много изпълнители използват.

Но класиката в рока не е точно липата...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Така е, да..

Аз си падам по по-класически тон.

То за звуци с много гейн, честно казано, и шперплата не звучи чак толкова зле :lol:.

На клийн и с малко драйв обаче са големите разлики.

Отговорено

:lol:

Според тебе /щот' си човек от когото може доста да се научи - мое мнение/ какъв pick up /пасивен/ отива на това дърво?

Отговорено (Редактирано)

До вкус е.

Случвало се е да ми носят липови китари, които по някаква причина не искат да звучат стегнато, а винаги са размазани.

Разбира се, не всички липови китари звучат така. Може би има разлики и в липата, от която са направени.

В тези случаи съм навивал адаптерите с по-малко навивки от по-дебел проводник, за да постигна по-стегнат звук, за свирене с дисторшън. На чисто, обаче, се получава малко хай-фи, а ла пасивно EMG звучене, което не е върха на сладоледа, и става предимно за някакви клийн секвенции и т.н.

Принципно адаптерите с по-малко съпрстивелие са по-бистри и по-малко динамични, докато тези с по-голямо са по-мътни и силни, и имат понякога неконтролируема динамика.

Като средно ниво може да приемем 8-9 килоома( по 4.5 на бобина за хъмбъкер), който адаптер, ако не е с лош магнит има прилично силен аутпут при средностатистически звук, и приемлива, добра динамика. 5-6К са по-бистри, докато 12-16К са доста мътни.

Най-добре се предценява на слух за конкретната китара. Ако нещо ти липсва(примерно баси, или високи), а друго е в излизшък се прави компромис. Когато адаптерите не са скъпи, и е трудно да се продадат на добра цена е добро и евтино решение самите те да се пренавият, евентуално да се сменят магнитите и т.н.

После магнита има значение. Алникото(особено алнико-2) ще даде малко по-"меден загорски :lol:" тон, докато керамиката ще е по-хах-фи.

Отговорено (Редактирано)

Какво ще кажете за тази китара 11348.jpg .

Това е Stagg L 320:

- дизайн Les Paul

- двоен hum bucker тон

- тялото е от елша

- Fingerboard от палисандър

Как звучи, някой имали такава, заслужавали си цената от приблизително 320 лв., недостатъци, предимства?

Моля помогнете с каквато и да е информация за тази китара.

Благотаря

Редактирано от kolo1baby
Отговорено (Редактирано)

пробвал съм я, ама кубето беше скапано и нищо не разбрах :)

иначе е типично неудобна като леспол - плосък фборд, дебел гриф, дебело изтумбено тяло, струни много високо от тялото и тн - свикнал съм със страт и затова...

Редактирано от Overdrive
Отговорено

Тука из форума по едно време много хвалеха едни Gibson копия - Vintage. :) Продават ги в xxxx.

Отговорено (Редактирано)

Писах за тях по-горе - не съм чувал тази китара, но да - Vintage има голяма вероятност да звучат по-добре.

Иначе тези не изглеждат никак зле - в малък ЦУМ в София съм виждал такива.. на вид са ги барнали, не са като едновремешните.