A-L-A-D-I-N Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Oblivion прогресия е каденца преведено на български ,но както знаем музикантите в този форум се срамуват че са българи и използват музикалната терминология преведена на разни езици. T S D T e най-леката възможна каденца . Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Каденцата в превод е cadence и е част от прогресията! В тоналната музика в последованието от акорди се стига до тоническа цел, която завършва с каденца - това се подразбира. Затова понякога в анализа се казва, че цялата творба се свежда до TSDT в по-широк аспект, съгласно функционалната теория. Вече дадох обяснение, какво е прогресия, кое движение е прогресивно и кое е регресивно - нещо, което очевидно нашите не казват ясно. И думи като диминуция, аугментация, каденца, клъстер, които се ползват и в нашата терминология, не са с български произход. Прочети и това: http://en.wikipedia.org/wiki/Chord_progression Цитирай
TrumpetNick Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 My favourite things: Em7 CM7 Am7 D9 Gm7 CM7 GM& CM7 F#m7b5 EM7 AM7 Am7 D9 GM7 CM7 GM7 CM7 F#m7b5 B7b9 Em7 C#7b5 F#m7b5 B7 Em7 Em7/D CV7 A7 GM7 CM7 Am7 D7 G6 CM7 G6 Е това е за малко повече от 16 такта... Цитирай
Infinity Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 Em - Am - C - C9 - D - B7 - E :green: Твоята прогресия е много приятна, но ми звучи много яко с Еm9, вместо с Е - говоря за последния акорд. Steve_Vai , наистина е много блага: Dm, Dm11/c, Gm, Gm9, C11/Bb, C9, Dm, Am9,11 "Hollow Years" - и на мен ми е много любимо парче. boogerman, D, D/F#, G, D, D/C#, D/B, D/A, E/G#, Asus4, A7, супер!!! Ако продължавате така, ще заформим ДТ-трибют бенд. The_Final_Cut , Am F C G , това си е 100% "Save Tonight". а това: C G Am Em F C F G ми прилича на "Say you say me"-Lionel Richie, но и на нещо друго също така, което не мога да се сетя в момента... Цитирай
RockoBG Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 Oblivion прогресия е каденца преведено на български Ма асъл на Български I, IV, V forever и нито крачка встрани* виж в подписа ми Цитирай
Infinity Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 (Редактирано) Една от любимите ми: /Em9/H7/C5-/H7/ /Am7/D6/E4/Em/ (Да видим ще познае ли някой от къде е ) Още една: /Cm B/Gm7 G#/Cm B/Gm7 G#7+/ а, и още една: /Gm/F/Eb/Dm/ /Cm7/F4/G4/G4/ от интро на едно авторско, върху което работя: /B Eb/A Dm/Cm F/G/ Edit: B - си бемол Редактирано Март 24, 2008 от Infinity Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 Официално няма такова означение F4 (напомня ми за компютърния клавиш). Какво имаш предвид - Fsus4 ли? Цитирай
Infinity Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 Да, това имам предвид, но нямам навик да го изписвам така, въпреки че знам, че така е правилно. Цитирай
Ивелин Отговорено Март 25, 2008 Отговорено Март 25, 2008 (Редактирано) Като говорите за "F4", ето една любима прогесийка с този акорд! За да чуете как звучи - кликнете тук Редактирано Март 25, 2008 от Ивелин Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 25, 2008 Отговорено Март 25, 2008 Готина е! Минорната доминанта във втори такт заедно с F7sus4 поднасят вкусна мекота, ниска шеста и повишена седма идват накрая в четвърти такт и заедно с хармоничния ритъм в крайна сметка "вдигат" напрежението. Харесва ми хроматичният бас в четвърти и Gaug7 с типичната доминантова функция - елегантна "spice" и с два общи тона с тоническото тризвучие. Цитирай
Ивелин Отговорено Март 25, 2008 Отговорено Март 25, 2008 Официално няма такова означение F4 (напомня ми за компютърния клавиш). Какво имаш предвид - Fsus4 ли? Да, това имам предвид, но нямам навик да го изписвам така, въпреки че знам, че така е правилно. Туко-що видях, че има такова нещо като F4 (съкратено от F7sus4). Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 26, 2008 Отговорено Март 26, 2008 Разбира се - има много неща под път и над път, но това не ги прави коректни. Иначе за себе си можем да пишем както си искаме. Цитирай
Ивелин Отговорено Март 26, 2008 Отговорено Март 26, 2008 Да, но като се има в предвид, че това го прочетох в единствената българска книга за джаз хармония...явно прави българската литература по тази тема невалидна... Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 26, 2008 Отговорено Март 26, 2008 Съвсем не съм изненадан, че е в наша книга. Не само в книгата на Марк Ливайн, но и в другите ми джаз-ориентирани книги такова нещо няма. Може някой да го използва за съкратено означение, ала официално не съществува. Възможно съкращение е Fsus, което ще рече sus4. Възможно е и да го има в руската школа, както и означават си с H, но това не ме вълнува - интересува ме как го означава светът. Цитирай
ultramega Отговорено Март 26, 2008 Отговорено Март 26, 2008 (Редактирано) Не че имам любима прогресия(регресия ), но ей тази е от куплета на парче което ме кефи : DbMaj7|Cmin7|BMaj7|Gb6 Absus4 DbMaj7|Cmin7|BMaj7|Gbsus4 Absus4 Dbm7|BMaj7|Absus4|Absus4 На последния ред Dbm7 , Bmaj7 има вероятност всъщност да са Съответно Dbm9 , Bmaj9 Дано съм изписал акордите правилно Редактирано Март 26, 2008 от ultramega Цитирай
Recommended Posts