Evtim Djerekarov Публикувано Май 11, 2008 Share Публикувано Май 11, 2008 Понеже често виждам теми за това, как някой си е изгорил ефекта, трябва да споменя някои неща: Когато отворите книжката на вашите ефекти, в нея пише, че ефекта трябва да се използва със точно определен адаптер. Това, разбира се, не е задължително. Като цяло, обаче, ефектите за китара черпят малко ток(често около 10-100ма) от захранването. Когато на адаптера ви пише 9V 500мА, това често означава, че напрежението е 9V, когато тока, който тече през консуматора(ефекта) е 500мА. Ако тока е по-малък, напрежението е по-високо, а ако тока е по голям, напрежението пада под написаното, а и вече има опасност от прегряване и повреда на захранването. За да не се получават тези феномени, захранването трябва да е СТАБИЛИЗИРАНО. Това ще рече, че в захранването има електроника, която поддържа едно и също напрежение на изхода дори при отсъстващ или минимален изходен ток, и е в състояние да поддържа това напрежение в рамките на примерно 0.05V, при ток от 0 до максималния ток, който захранването позволява. При повечето адаптери за разни устройства, както и при китайските адаптерчета от пазара СТАБИЛИЗАТОР НЯМА. Това ще рече, че един 9V адаптер, ако включите към него едно дистерче, най-вероятно ще има напрежение не 9V, а по-скоро 9х1.4 = 12.6V, което няма никак да хареса на ефекта ви. Често дори това правило не важи, и понякога 9V адаптери имат напрежение 15-16V на изхода. Затова, ако ефектите са ви ценни, не "пестете" пари, използвайки китайско нестабилизиращо адаптерче от пазара, а си купете стабилизирано захранване. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Отговорено Май 11, 2008 Share Отговорено Май 11, 2008 Поуката е - взимайте си адаптерчета на 3 волта, за да имат истинско - 9волта Шегата настрана, тук из форума имаше схеми и обяснения как да си стабилизираме адаптера, ако не се лъжа. По-късно може да потърся, ако не ме домързи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 11, 2008 Автор Share Отговорено Май 11, 2008 За схеми ясно - но не всички могат да си направят. Продават се! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Май 11, 2008 Share Отговорено Май 11, 2008 Има и китайски,стабилизирани за под 10 лв.Моя е от тези със селектор на напрежение и смяна на поляритета, 1A, с LM317T стабилизатор и 4700 uF филтров кондензатор.Смея да твърдя,че никак не е лош,особено за цената си. Само да допълна,че освен точното напрежение стабилизатора значително намалява пулсациите,а от там и шума.Раликата е повече от огромна.Освен това имат и защити,които не са за пренебрегване. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 11, 2008 Автор Share Отговорено Май 11, 2008 (Редактирано) Малка част от ширпотребските адаптери са стабилизирани. При ефектите с малка консумация, с повечето стабилизирани захранвания, няма проблеми с брума. За най-сигурно е добре напрежението да се измери с мултицет. Редактирано Май 11, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Май 11, 2008 Share Отговорено Май 11, 2008 Според хората, които се занимават със студийни апаратури се носи твърдението, че в един микрофонен преамп 50% от преампа е захранване. Тоест то е нещо като една от най-важните части в апаратурата. Точно поради тази причина съм и с фортрон захранване на компютъра. Захранването е адски, ама адски важно нещо. Сега по темата с китайските адаптери. Смятам, че всички ефекти ще работят без проблем на 12 или дори и 14 волта. Дори и мосфет операционните, които бачкат на по-ниско напрежение ще понесат 14тина волта. Студийните техники бачкат на +-15 или +-24 волта, което значи, че чиповете работят на 30 или 48 волта. От това си вадя извода, че е трудно да изгориш ефект с това, че му подаваш 12 или 14 волта! Проблемът е, че ефекта ще е много по-шумен, което не е хич малко защото напрежението от адаптера е супер зашумено. Като факт ще покажа как изглежда шума на обиковено адаптерче, и как изглежда шума на Power box-a, който правя аз: Шума е 10 пъти по малко!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 11, 2008 Автор Share Отговорено Май 11, 2008 (Редактирано) ..което би могло да смъкне чуваемия брум с няколко децибела. Като цяло - не всички устройства използват стандартни чипове. Много процесори и времеви ефекти използват специализирани чипове, които не понасят пренапрежения. За щастие поне 60% от тях имат вътрешна стабилизация. Проблема с пренапрежението, освен риска, е и изместването на работните точки на някои елементи. Това на първата осцилограма стабилизирано адаптерче ли е? Доколкото виждам, твоето захранване май е с отделни трансформаторчета... яко! Редактирано Май 11, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ludmata Отговорено Май 11, 2008 Share Отговорено Май 11, 2008 А аз от опит мога да кажа, че разлика има и то голяма между китаиско и хоум меид. Имах китайско, от онез уж стабилизираните и с промяна на волтажа, което като го мерих с моя китайски мултицет показа, че ми захранва ефектите на 15 В. Ест всичко бръмчеше и от тогава имам проблем с едно босовко педалче, но това е друга тема. На мене лично стабилизирано захранване за два ефекта (е може и за повече да стане, все пак на намотка е 250мА) ми излезе 9 лева, без сапунерката в която се помещава и с доста дребни екстрички. Сега си правя още едно подобно, но на 12 волта. Разликата е от земята до небето, вземаите си качествени захранвания или си направете такива... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 Неможе да е било стабилизирано и да ти дава 6 волта разлика(ако е било за 9).Или мултицета ти е бил повреден,или захранването.Не съм отварял много китайски захранвания,но съдейки по мойто схематично не се различава от тези,които се въртят из нета като "ultra clean" и т.н.Обикновен интегрален стабилизатор 78ХХ или LM317 ,схема грец,филтров конд. и няколко резистора за режима. От друга страна имах едно друго,пак китайско със селектор на напрежение и смяна на поляритета,което представляваше само трансформатор,грец и 470uF филтров кондензатор.С такова захранване и дума неможе да става да се хранят ефекти,но то нямаше и претенциите да е било стабилизирано или добре филтрирано. Според мен е излишно да се дават повече от 15 лв за захранване,още повече ако ще се ползва само на репетиции и вкъщи.За участия и т.н. може би вече има смисъл от по-скъпи устройства.Ако се захранват повече от 1 ефект също тези китайските не са добър избор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ludmata Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 На 12, мерено е с товар. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 (Редактирано) Като цяло - не всички устройства използват стандартни чипове. Много процесори и времеви ефекти използват специализирани чипове, които не понасят пренапрежения. За щастие поне 60% от тях имат вътрешна стабилизация.Процесорите и ефектите, като дилеи - особено цифровите си имат стабилизатори, или поне ценери - прегледай схемите на бос като референс Проблема с пренапрежението, освен риска, е и изместването на работните точки на някои елементи. Не смятам, че напрежението - от 9 на 12 или 14 волта ще измести, че и да навреди на работните точки. Смятам, че говориш за схемите, които бачкат с транзистори. Там дори е по-добре напрежението да е по-високо - дава повче изходно ниво. И поради тази причина акативните адаптери бачкат както на една, така и на 2 батерии - 18 волта! Това на първата осцилограма стабилизирано адаптерче ли е?Доколкото виждам, твоето захранване май е с отделни трансформаторчета... яко! Първото е шума на адаптер базиран на старите български стабилизатори за 12 волта (забравих им обозначението) Второто е на Power Box-a Там съм ползвал LM317, като съм филтрирал греца с по 10нф между диодите освен стандартните кондензатори в схемата. Ето и схемата на една пета от пауърбокса за заинтересуваните, какво има вътре Редактирано Май 12, 2008 от Nikifena Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zimba Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 Аз си ги правя с 78ХХ серията слагам кондери по 100п фарада както на греца така и на стабилизатора близо да крачетата против В.Ч. пулсации един хубав електролит и адаптора става куршум...... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 100nf ли? да не се бъркаш? LM-а е малко по-добър уж Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zimba Отговорено Май 12, 2008 Share Отговорено Май 12, 2008 Да 100nf ! Печатна грешка извинявам се. Да си призная чесно не намирам разлика дори и като закача схемата на "киното" (осцилоскопа), но като основно предимство трябва да се изтъкне липсата на много външни елементи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Frosty Отговорено Януари 30, 2009 Share Отговорено Януари 30, 2009 Събуждам малко стара темичка, но ми трябва информация понеже хич не съм на ти с електротехниката. Имам един 9-волтов адаптер от рутер и искам да го използвам с MXR Bass DI+. Адаптера е 1000мА, но идея си нямам дали е стабилизиран. Има ли някакъв начин да разбера? И бях си взел един адаптер с различни накрайници 4.5/6/9/12 и когато го включих на 6 в суича ми той изпуши(суича) (да бях го направил на 6в и не съм обръщал поляритета) и ме е страх да го включа в ефекта. Извинявам се ако въпросите ми ви се сторят глупави. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts