Jump to content
Българският форум за музиканти

Кратък гид за начинаещи певци


Recommended Posts

Здравейте, та на 13 съм и от около да речем една година съм в хор, но там нищо не ни обясняват за разни ноти и тонове, но това не ми е проблема. Проблема ми е, че гласът ми ( попринцип докато говоря) е много дрезгав, не точно присипнал, ами дрезгав, това много ме дразни, а и също така понякога, докато пея се чува супер чисто, а понякога се появава това дрезгаво звучене или пък изведнъж не мога да изпея една сричка. Примерно:

 

карат ме в хора да бея на Eevanescence - Bring me to life.. тя по принцип си е трудна песен, но точно започвам да пея добре и ето тука : "how can u see into my EYES like open doors" и просто край гласът ми не, че спира ами как да го обясня някак спада и не мога да си контрулирам гласа :virtuoz: Да ми кажете на какво се дължи това, защото учителката ми казва : "Ами то е заради това, че си пяла без загрявка", но нали аз си знам, че това не ми се случва за първи път.. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , прочетох цялата тема дотук в търсене на отговори на 1-2 мои проблема... видях че повечето от вас съветват консултация с учител , но аз се консултирах с 2 и единия ми проблем се задълбочи още повече.

Изпитвам същите затруднения които евтим е споменал че е срещнал и искам да попитам... значи ли това че с теб сме в еднакъв диапазон :) и съотвртно дали нещата помогнали на теб биха помогнали и при мен ??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Проблема ми е, че гласът ми ( попринцип докато говоря) е много дрезгав, не точно присипнал, ами дрезгав, това много ме дразни, а и също така понякога, докато пея се чува супер чисто, а понякога се появава това дрезгаво звучене или пък изведнъж не мога да изпея една сричка. Примерно:

 

карат ме в хора да бея на Eevanescence - Bring me to life.. тя по принцип си е трудна песен, но точно започвам да пея добре и ето тука : "how can u see into my EYES like open doors" и просто край гласът ми не, че спира ами как да го обясня някак спада и не мога да си контрулирам гласа

Здрасти Само_Гери:girl_cray2:

Верно си е трудна песен и да я пееш на 13 си е похвално :rockon:

 

Имам идея на какво се дължи трудността, която срещаш, но без да те чуя, не искам да давам категорично мнение, камо ли съвети:girl_cray2:

Затова може ли да запишеш един куплет и един припев на Bring me to life и да ми ги пратиш с email?

Мисля, че в случая учителката ти е права за "загрявката" ...

Предполагам, че си сопран/мецосопран, за да те карат да пееш тази песен.

Айде да направим така. Аз ще ти задам няколко въпроса и ще чакам да ми отговориш и да ми пратиш куплет и припев, за да чуя какво точно се случва. И после ще решим какво да правим.

1.В оригиналната тоналност ли пееш песента?

2.Какви "загрявки" правиш?

3.Като казваш, че понякога се чува супер чисто имаш предвид, че е така в някои части на гласа ти (примерно като пееш по-високи тонове) или просто една и съща песен веднъж като я пееш звучиш дрезгаво, а друг път чисто?

Ще чакам отговорите и много ще се радвам ако мога да ти помогна :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте :) Аз съм нов тук и не знам дали въпросът ми няма да се препокрие с някоя тема, но имам няколко въпроса и ще ви бъда много благодарен ако ми отговорите.

1. Диапазонът ми принципно е като н баритон- слизам до ми на голяма и се качвам до сол на първа, но ми е доста измъчено. Някои сутрини мога да изпея и до на голяма. Искам да попитам мога ли да си увелича диапазона на долу и как?

2. Докога продължава уформянето на гласа? Аз съм на 18 дали ще ми се промени гласът ,или ще си остане същият?

Това е за сега. Много ще съм благодарен за информацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^Странна работа.И на мен на някои по-високи тонове гласът ми е леко дрезгав което, много ми харесва (sun)

 

Явно тонът на който, пееш EYES е на мостът ти.Както беше написано в по-преден пост, стегни си леко гърлото за да го изкараш по-дълбоко.При мен поне помага, за да не излезе фалшиво.

 

Между другото - какъв е тоя хор в който се пее Evanescense :thumbs_up: ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

^Хехе, де да беше така и в хора да пеехме Еванесънс.. просто докато се съберем всички, ме накараха да изпея нещичко, защото знаят, че като цяло само аз от там си слушам тях и други групички. Та така де аз съм черната овца, която слуша рок там.. :greenangel: "Малко" късен отговор, но все пак..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) "Сънчо", "Зайченцето бяло", "С червените ботушки потропва дядо мраз". :rolleyes: Те тия три неща са за начинаещ! :yes:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)
Здравейте :hysterical: Аз съм нов тук и не знам дали въпросът ми няма да се препокрие с някоя тема, но имам няколко въпроса и ще ви бъда много благодарен ако ми отговорите.

1. Диапазонът ми принципно е като н баритон- слизам до ми на голяма и се качвам до сол на първа, но ми е доста измъчено. Някои сутрини мога да изпея и до на голяма. Искам да попитам мога ли да си увелича диапазона на долу и как?

2. Докога продължава уформянето на гласа? Аз съм на 18 дали ще ми се промени гласът ,или ще си остане същият?

Това е за сега. Много ще съм благодарен за информацията.

 

Оформянето на гласа трае до към 30тата ти година, като за бас. Дори да е мутирал вече, има един дълъг период на преход между "младежко" и "мъжко" звучене. Специално с този диапазон има вероятност да си станеш чист бас, т.е. примерно половин - един тон надолу. Зависи най-вече от тембъра ти. Щом се водиш баритон, предполагам, че все още звучиш рехаво ниско, което би трябвало лека по лека да се промени.

 

Относно диапазона надолу, там общо взето или го имаш, или го нямаш. Вярно, с подобряването на техниката си можеш да се "поотпушиш", но тон, който не стигаш по никакъв начин като си разпят, за момента няма и как да го стигнеш.

Редактирано от Flame
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
ЗДравей Мария Николова,

В този хор,където пееш би трябвало да има преподаватели,които да те посъветват как да пееш и трябваше вече да си готова ,че не само няколко тона ще загубиш от гласа си....т.е. няма да загубиш,просто диапазона ти се премества.....надолу,за жалост.Няма как,и с времето ще става още по-зле !!!! Такаче усмихни се,млада си и си навита да пееш.Важното е да не си навредиш,макар и това да не е много лесно :thumbs_up: . Прадвай се на това, което правиш и не се дразни.Приеми промените с усмивка и ще имаш успехи. Успех от мен!!! :D

Много ученици при Вас са стигнали сигурно по световните сцени :D или поне по сцените в България - аз не познавам един такъв! А от много хорове децата не пеят по кръчми, като при Вас на златни пясъци да си дерат гласовете за жълти стотинки, а ходят във Щатите да пеят, който иска да пее на миризмата на кебапчета и кюфтенца и да си дере гърлото цяла вечер за жълти стотинки нека слуша Светла Янева, а понякога може да Ви излъже изобщо че ставате за певец/певица!

Редактирано от ataligom
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...А вокалният педагог ако не е 100% задължителен, то поне 98.9! :)

А може ли у4ител по музика да е музикален педагог,защото аз си пея в къщи-но нали ми казвате 4е трябва вокален пеадагог и просто ще мога да отделя време само ако е на даскалото. И за това въпросът ми е дали у4ител по музика може да е музикален пеадагог ? :bravo:

kategori4no ne e.... nameri na4in da si nameri6 dobyr vokalen pedagog ,ako iska6 seriozno da se zanimava6 s peene

v daskaloto nqma kak da stane... zasega pove4eto uroci vyrvqt ot 20 lv. za 4as...uspeh v tyrseneto :recourse: ako nqkoga re6i6 da stava6 golqm pevec 6te ti prepory4am strahoten pedagog,no samo pri polojenie ,4e si seriozen.tam nqma ala-bala

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички..нова съм тук и много ви се моля да ми дадете някакви съвети как да си шлифовам гласа..

На 18 съм и въобще не се харесвам как звуча..все още някак детски ми звучи гласа.. :bravo:

Здравей,моят съвет е да си намериш добър вокален педагог,така ще се получи шлифоването.Ако си от София и искаш да си върха,ще ти дам координати .Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Ами това съм го резюмирал от много сайтове и аудио - уроци. Не твърдя че всичко е 100% вярно, но със сигурност ще помогне на много хора, и не вярвам да навреди на някого. Аз съм бас-баритон и напоследък взимам с глас СОЛ1 , което не е изобщо зле за толкова нисък глас, като никога не ми се избутва гласа нагоре с повече от 1 тон. Ти какво конкретно смяташ че не е правилно. Напиши и ще го обсъдим.

Имам коментар за това което е написано, но мисля че доста си се престарал!Интересно ми е за кой певци става въпрос имам предвид Певци които пеят поп, рок или класика защото има разлика и то много голяма.

Имам мнение по въпроса и то е че това е характерно за нашите естрадни изпълнители и те се страхуват от най малкото да не си прецакат гласа, но всъщност са много заблудени! Защо ли!Защото оперната или хоровата постановка няма нищо общо с поп-рок пеенето тай че извода е ясен много от изпълнителите ходят при не подходящи педагози и от там идва цялата тази манджаДори последното което чух е че напълно здрав изпълнител/тя е известна в момента/ са и казали да си направи операция на гласните връзки защото имала задирания в гласа и това са преподаватели от консерваторията! Аман Боже от БЕЗДАРНИЦИ СЪС ГОЛЕМИ ВРЪЗКИ ОЩЕ ОТ КУМУНИЗМА!!!

Сами правете изводи за какъв фарс става въпрос!!

Поздрав за това,че някой се осмели да пише за некадърните и закостенели преподаватели в Консерваторията...там особено в специалност "Поп и джаз" е някаква невероятна пародия.Спор няма ,че нивото е под нулата.На този етап я има 10 студенти, които са на ниво.Горките,къде са попаднали.Добре ,4е си имат добри вокални преподаватели извън Консерваторията....Желая ти успех!Браво и приятно е ,когато младите хора са критични и с трезво виждане в тази насока!!!http://forum.muzikant.org/style_images/11170839008/folder_post_icons/icon12.gif

Редактирано от elsras
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте всички!

 

Отскоро си пея неща стил Megadeth и Metallica и забелязвам че ги изкарвам без особено усилие :):D Проблемът е, че искам да прибавя малко ряз към гласа си. За тази цел съм изгледал стотици клипове с уроци, но някакси не мога да постигна желания резултат. Много бих се радвал, ако някой с повече опит в рок и метъл пеенето ми даде някои основн съвети! Благодаря предварително! :):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.