Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 13, 2005 Автор Отговорено Ноември 13, 2005 Като пея някъде на ми на първа октава гласа ми естествено си преминава в микс, ако не се стягам(особено на Е). Това ли е правилният начин на пеене, или трябва да се опитвам да пея с глас. Или истината е накъде по средата. Как мислите вие, какъв опит сте имали с това. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Ноември 14, 2005 Отговорено Ноември 14, 2005 Като пея някъде на ми на първа октава гласа ми естествено си преминава в микс, ако не се стягам(особено на Е). Това ли е правилният начин на пеене, или трябва да се опитвам да пея с глас. Или истината е накъде по средата. Как мислите вие, какъв опит сте имали с това. Не мисля, че е добре да го мъчиш с глас, но ако държиш да го изпееш на глас, пробвай да се натиснеш леко малко над гръкляна (там, където ти става гадно като натиснеш). А когато пееш Е по този начин, по-добре го закръгли малко към О - хем става по-лесно, хем звучи по-добре. Има и други начини, но аз лично предпочитам този, защото щади най-много гласа. А всяко стягане на гърлото, каквото някои препоръчват в такива случаи, според мен вреди. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Февруари 28, 2006 Отговорено Февруари 28, 2006 (Редактирано) Такава тема трябва да е с топлийка над останалите. Особено след като има такъв интерес и мнения. Да се кажат, поне на пръв поглед най-важните неща, спамоподобните да се изтрият и ще стане за чудо и приказ.Полезна е със сигурност. E? Какво правим?! Редактирано Февруари 28, 2006 от CorvusCorax Цитирай
MDFk Отговорено Март 5, 2006 Отговорено Март 5, 2006 Разчистваме темата и я пинваме! ЧЕСТИТО, УВАЖАЕМИ СЪФОРУМЦИ ВОКАЛИ! Имам няколко неща за казване: 1. понеже темата се развива във формата на дебат, за указание ще добавя едно предупреждение в първото мнение на Евтим, за да знаят хората как се развива темата. Точки които смятам за важни, ще удебелявам като отправни. Ако някой може да стовари и една страница полезна и доказана информация на веднъж, аз ще съм последния който ще го спира. 2. ще ви помоля да се въздържате от офтопика, или поне да е по-малката част от вашето мнение. Темата беше 8 страници в началото стопих ги до 4 сега. Пример: имаше нещо за Фреди Меркюри, но беше офф. Добре че се спомена че е измислил някакъв на мен непонятен трик, иначе щях да го броя за спам. А който е запоснат със самото нещо което е измислил да заповяда да го разясни и на нас, ще е полезно.. 3.Тук таме съм махнал цитирането на предното(те) мнение(я) за улеснение при четенето. Иначе човек се отегчава да чете неща които е видял вече, и дори понякога 5-6 пъти. Та така. Свободни сте да развивате темата. Успех! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 След като поблагодаря на MDFk минавам по темата... Искам да попитам колегите как гледат на стягането на гърлото, с оглед "оплътняване" на звука - грешно ли е (и при какви условия) да ползвам този начин, за да разреша най-големия си вокален проблем, за който вече всички знаете, а именно - твърде мекия и чист тембър. Харесвам гласа си, когато пея по този начин, че и успявам да миксирам така, което е напредък. Чувствам много по-малко умора след повече пеене. Но всяко стягане е нож с две остриета... Вредя ли си? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 7, 2006 Автор Отговорено Март 7, 2006 Ако прекаляваш - да! ЗАвиси дали те дразни гърлото. По принцип не е добре да стягаш твърде често. Цитирай
Mandalay Отговорено Март 9, 2006 Отговорено Март 9, 2006 Въпрос на лично усещане. По принцип мен са ме учили че пеене със каквото и да било стегнато нещо участващо в процеса е вредно. Ама нали знаеш че всяко правило си има изключение. Може при теб да е така. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 10, 2006 Отговорено Март 10, 2006 Ами, всъщност даже ми е по-удобно и ме изморява по-малко... Знам ли... Цитирай
tactonfan!!! Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 (Редактирано) sorry че ви прекъсвам разговора на всички, ас съм барабанищ по принцип , но от около година ходя на солфеж уча и пея онези неща дето ги пеят първокласниците-начални солфежи ииии както и да е , ще ви върна назад малко , значи много го ползвате това терминче микс , какво значи това "микс" и какво го отличава от фалцета и от пеенето на високите с глас ???( може и да не си задавам правилно въпроса - не е изключено...) Кирилицата е задължителна във този форум! (1) Редактирано Май 11, 2006 от MDFk Цитирай
tactonfan!!! Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 къф сам селянин -много се извинявам за това, ако иска шефа да го изтрие , аз ще си напиша пак въпроса тоз път на кирилица( направи ви дотегнах вярвям - та искам да попитам какво озна4ава това микс , ако има някой (сигурно има доста ),който може да обясни моля нека го направи и каква е разликата между микс, фалцет и пеене с глас ? Цитирай
Ivan Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 каква е разликата между микс, фалцет и пеене с глас ? Подреждам ги ето така-1.пеене с глас,2.микс,3.фалцет. Извод от 1,2 и 3 би тябвало всеки да може сам да си направи. @Evtim Djerekarov "Като пея някъде на ми на първа октава гласа ми естествено си преминава в микс, ако не се стягам(особено на Е). Това ли е правилният начин на пеене, или трябва да се опитвам да пея с глас?" Всеки глас си има характеристика(теситура)...и независимо какъв глас си(според мен бас-баритон) има регистри,които трябва да използваш..те също имат наименования,но трябва сам да се поинтересуваш. Един тенор спокойно би пял Е на първа на гърди(ето малко жокер)...при теб обаче това е преходен момент към главово пеене(регистър),там трябва да "прикриваш"...това е техниката,която всеки вокал трябва да умее,тя е най,Най съществената част от пеенето,класически метод използван от всички голями вокали,rock,pop,jazz i t.n-ето това е единствения начин да си запазиш гласа и да го развиеш до предел. ...за жужнененто зад и около носа.....крайната цел са предните зъби...забиеш ли там правилно докарания вече въздушен поток,всичко почва да кънти,дори самия ти,...трябва да излизам,до скоро . Цитирай
Ivan Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 @Evtim Djerekarov ...прегледах първия ти пост,той мисля че отговаря на въпроса ти! ..и си баритон,видях...и да,D-E-F...смяна на регистрите в зависимост от гласа. Цитирай
basistka Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 ето още едно упражнение: задържаш листче на стената с духане. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Май 11, 2006 Отговорено Май 11, 2006 Все се каня да те попитам за това упражнение, basistka. Каква по-конкретно е идеята? Да задържиш листчето на стената с максимално дълга единична въздушна струя, разпределяйки я съвсем равномерно, или да го направиш "накъсано", подобно на кучешкото дишане? И двата варианта ми се струват логични и полезни. Цитирай
вибрация Отговорено Май 11, 2006 Отговорено Май 11, 2006 ето още едно упражнение: задържаш листче на стената с духане. Могат така с духане да се държат вирнати и някои други работи :hello: :inlove: Цитирай
Recommended Posts