vhcs Отговорено Май 1, 2007 Отговорено Май 1, 2007 То за WaveLab хубаво - много яка програма е, ама... само че не си прав ама никак - погледни цените и ще разбереш. Нуендо струва към 1800 евро а WaveLab е към 350. То ясно че в нуендото са набутали всичко накуп ама и цената е друга Цитирай
BlueZone Отговорено Май 1, 2007 Отговорено Май 1, 2007 Еми именно за това говоря - можеш да дадеш само 1800, вместо 2150 А с тия 350 дето остават можеш да си купиш някви нелоши монитори промерно. Цитирай
ikoo Отговорено Юни 7, 2008 Отговорено Юни 7, 2008 (Редактирано) Хора, моля ви дайте ликове към разните тутотиали и книги на тези дето са правили изадания за миксиране и мастеринг Ако не някак да се разберем да ми праите каквото имате ще съм ви много благодарен! - според мен най важното е да се чете - слуха или го имаш или го нямаш- ако го имаш имаш шанса да го развиеш ама с много отделено време. Аз лично го нямам защото трябва да се работи! Ето ви нещо над което се мъча доста време и се чудя как да му извадя по добър и здрав саунд- песента е специфична защото е бавен тежък биит но е и някакъв вид поп с тежки елементи тук таме! Слагам линк на последното което успях да направя! Искам мнения- какво мислите за звука и ако нешо фрапантно ви се чува че не е наред ми кажете - за мен е важно да чуя мнението ви! skype ivailo-balerinka icq 484099217 http://www.betinamusic.com/betinamusic_fil....5.2008%20W.mp3 Редактирано Юни 7, 2008 от ikoo Цитирай
BlackCorsair Отговорено Юни 10, 2008 Отговорено Юни 10, 2008 ... П.П. Най-големите гъзари не ползват софтове ...ам кво ползват Гъзарите?! ...освен устата си и онова на ,което закачат гащите си ? ...сега следва да дадеш дефиниция , какво е това "Най-голям Гъзар" и откъде ти знаеш кво Той ползва ... ...или си чул някой, някъде, нещо да казва ...? Цитирай
dimitarshenkov Отговорено Септември 24, 2009 Отговорено Септември 24, 2009 толкова мн постове и нито един систематизиран и смислен,кви хора влизат тук и за кво вобще драскат .....и това ако е помощ абе зарежи,затва ни е такова нивото Цитирай
synchu Отговорено Септември 24, 2009 Отговорено Септември 24, 2009 В смисъл? Този пост ще трябва да е доста дълъг, май, а? Боб Кац има няколко книги по тематиката. Други автори също имат книги издадени по темата. Какво искаш да пише в поста - как се прави мастеринг ли? Ние просто си дискутираме. Ти до момента и в момента не си написал нищо. Цитирай
abstract iv Отговорено Септември 25, 2009 Отговорено Септември 25, 2009 http://www.curioza.com/ Цитирай
Бицев Отговорено Септември 25, 2009 Отговорено Септември 25, 2009 ^ За любителски нужди такова нещо може да е достатъчно, но аз не бих го нарекъл мастеринг. Първо, качеството на вътрешните модули, които правят обработките, няма начин да е близо до професионалните компресори и лимитери, честотни коректори, панорамни и фазови регулатори, преобразуватлеи на разрядност, спектрални анализатори, дитър процесори.. и Бог знае какво още може да потрябва в даден проект. Дори при 'ръчен' режим няма да дадат сериозно качество, а ще внесат изкривявания и артефакти. И второ, идеята за автоматизация противоречи на интелигентните и творчески принципи на мастеринга. Нямам намерение да пробвам такива неща, но за някой, който само си записва в къщи за себе си и за приятели, и не му се учи наука (вкл. науката 'слушане') - може и да свърши работа. ^^ Подкрепям с две ръце Сънчу да се чете! Боб Кац е институция, има и десетки по-нови автори, има статии, Интрнет. Всеки момент ще излезе и интересна книга за мастеринга на български. И много да се слуша!!! По възможност не на iPod и не на компютърни колонки. Да се слуша най-добрата музика, мастерирана от... мастъри (майстори) и да се мисли като се слуша. Моите 5ст, не споря с нищо, казано от други. Цитирай
synchu Отговорено Септември 25, 2009 Отговорено Септември 25, 2009 Честно казано, според мен, освен от интерес и с общообразователна цел (две мотивации, които аз много уважавам и често се движа воден от тях) или ако наистина не гориш да се занимаваш с това и да се развиваш в тази област, аз не виждам смисъл от въпроси и дискусии на темата "10 практически стъпки да достигнем Боб Лудвиг или Масенбург, с Берингер колонки в ъгъла на стаичката и Уейвлаб". В момента включително и Abbey Road започнаха да предлагат онлайн услуга по мастериране на относително достъпни цени,. По една или друга причина бях включен в бета тестовете и резултата от един приличен микс (или поне не ми изпратиха бележки ) беше, според мен, много много добър. Просто пъхаш ЦД-то в уредбата/колата и звучи като продукт от лавицата на магазина. Цитирай
Бицев Отговорено Септември 25, 2009 Отговорено Септември 25, 2009 Съгласен съм, за всеки хиподрум си има коне. Цитирай
abstract iv Отговорено Септември 25, 2009 Отговорено Септември 25, 2009 ^За любителски нужди такова нещо може да е достатъчно... Не си нито първият нито последният скептик относно AAMS, на форумът и неведнъж множество от юзерите и са споделяли подобни гледни точки първоначално (в това число и себе си бих сложил до преди известно време!) в последствие обаче винаги се е оказвало че програмата наистина върши сериозно добра работа за тези които разбират процеса за който е предназначена, а качеството и зависи изцяло от качеството на аудио-интерфейса с който и е зададено да оперира (естествено не се предпочита тука употреба на неща като Audigy и Realtek!!!!) ! На който както му харесва така си прави нещата, никак и никога няма да отрека че работите са по стойностни когато са направени от човек (досущ като разликата между това да програмираш китара или сам да я свириш) ! Само искам да изясня че така наречения automation mode не е съвсем автоматизиран, в смисъл че програмата действително изпълнява вместо теб но го прави по reference файл който ти и дадеш, него можеш да си го направиш пак с нея а можеш да си го правиш и напълно сам или спрямо друг запис! Също така програмата може да се ползва напълно ръчно във всяка една от фазите и (не може дасе ползва като плъгин обаче... все още!) Искам също да подчертая дебело че това за което всъщност е предназначена тази програма е премастеринг на суров аудио материал, индивидуалната му подготовка за качване на носител, с мастеринг на мидии ака CD, Tape, Record тази програма не се занимава (Така както примерно WaveLab, SoundForge или дори Samplitude!), няма никакви опции за работа с маркери, задаване на паузи, фейдове и прочие и не пече дискове!!! Въпреки това човек може много да научи от нея за самия микс поради факта че след завършване на всяка операция програмата създава текстов документ със записани в него всички операции и промени които са извършени и човек може да си ги преглежда и да си вади заключения в последствие слушайки свойт файл и мастерираният такъв! Бих ти препоръчал въпреки всичко да я опиташ (безплатно за 20 дена!), нямаш какво да губиш, пък ако не те кефи винаги може да я изхвърлиш ! Поздрави ! Цитирай
Neven Отговорено Септември 28, 2009 Отговорено Септември 28, 2009 Здравейте, Бицев спомена че скоро ще излиза книга на български за мастеринг. Може ли малко повече информация ако имаш , кога по точно се очаква да излезе , на кое издателство или други подробности , за да я намерим и си купим книгата по лесно Цитирай
Neven Отговорено Октомври 9, 2009 Отговорено Октомври 9, 2009 (Редактирано) Еееееееее никой ли няма желание да ми отговори на въпроса относно споменатата книга Редактирано Октомври 9, 2009 от Neven Цитирай
Em.Vladev Отговорено Октомври 10, 2009 Отговорено Октомври 10, 2009 И аз се ослушвам за тази книга...само да не е нещо разочароващо...другата седмица мисля да пообиколя спец.книжарниците.Относно AAMS..преди няколко дни и дадох да направи процесите на 3 мой неща.Една балада,едно по-хеви , и едно което е " филмова музика" . За всяко от парчетата използвах различна настройка от готовите.Резултата: Баладата звучна по-добре от моето постижение..много добре изравнен,доста добра работа с EQ. Другите неща по същия начин. Единственото което се размина с очакванията..не голямо "напомпване" , или аз съм се справил прилично като съм ги правил ръчно.За съжаление в момента не мога да сравня това,защото са на друг комп. С други думи съм по скоро приятно , от колкото неприятно изненадан.Всеки може да си прави нещата ръчно и после при желание да види как ще го направи програмата и да чуе кое е по-добро за слушане. Цитирай
abstract iv Отговорено Октомври 11, 2009 Отговорено Октомври 11, 2009 Първо мисля че страхотното напомпване не е нищо близко до добър мастеринг, това е най-прекия път до размазването на добрия микс и всичките му динамики, и генерално "мастеринг" и "напомпване" не винаги са едно и също нещо! Ако това е необходимо на съответния материал за окончателното му завършване - да прави се, но е винаги под въпрос първо "необходимо ли е наистина" - това зависи от множество фактори като конкретен жанр (в никакъв случай компресия не се прилага в еднакви дози на всеки жанр, как би звучал например Моцарт мастериран така както Atari Teenage Riot или Metallica ?!?!!!!), конкретен набор от звуци/инструменти които са ползвани при запис/смесване, също и как точно са смесени и прочие! Често нещата зависят и от доста по прозаични неща като крайната цел с която се прави мастеринг - за качване на носител, за радио-броадкаст (и на какво - Христо Ботев и Тангра по един и същи начин ли звучат?) или за излъчване на живо (и ако е така къде, в затворено помещение или на открито, със или без съраунд и т.н.?) Моят съвет е да не се прибързва с фазата на компресирането, това е нещо което се прави много лесно а при неправилно приложение (и неправилно предназначение!) се поправя много трудно а овъркомпресиран файл винаги говори за липса на вкус и опит (или за липса на подобаващи условия и база за слушане с цел мастеринг!) Според мен а и според доста други хора много по важно е да се запазят динамиките на оригиналния микс колкото е възможно повече и по възможност докрай! Както казах и преди AAMS се занимава с оптимизирането на нивата в индивидуален файл до границата на допустимото, именно с цел всичко да зазвучи колкото е възможно силно но без никакви артефакти и изкривявания на честоти (поради което и авторът на програмата винаги препоръчва генерално да се избягва употребата на каквито и да било пресети, програмата върши най-добра работа когато калкулира индивидуално нивата за всеки отделен файл вместо те да и бъдат задавани от предварително направен пресет!) а не на общото ниво на подбрана група от такива с цел качването им на носител и общото им убединено звучене. Поздрави! Цитирай
Recommended Posts