Jump to content
Българският форум за музиканти

Оооле проблем


Recommended Posts

Сега забелязах, в смисъл то и преди съм го виждал ама ся се замислих абе на тая китара нещо прагчетата не са наред..

http://ivanjicataa.hit.bg/prag4etaa/sadfsa...dsada%20001.jpg

http://ivanjicataa.hit.bg/prag4etaa/sadfsa...dsada%20002.jpg

http://ivanjicataa.hit.bg/prag4etaa/sadfsa...dsada%20003.jpg

принципно си дрънкам на друга китара ама жал ме фана кат я фанах неска и видях прагчетата я ме светнете как стоят сега нещата кво траа да се прави..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по добре беше да питаш в раздела "изработка и ремонт", според мен

Не съм голям спец но съм чувал че ги изравняват прагчетата чрез зашкурване по някакъв начин. Подозирам как е но не съм виждал.

Но иначе на мен ми изглеждат за смяна. Бая е свирено на тях май. те снимките много некачествени и не съм много убеден де

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

начи на снимките на мене ми изглежда все едно има още живот в тия прагове, т.е. трябва им само изравняване както каза колегата. само дето се прави не с шкурка, ами с пила, но това вече са подробности, защото е проблем на съответния лютиер :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Според мен пък са достатъчно зле, за да се сменят - една смяна от 50-тина лева ще реши проблемът из основи, а няма само да забави така или иначе неизбежната смяна на прагчета - и няма да се наложи да даваш пари първо за изравняване и след 2 месеца, да кажем, за смяна с нови.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип аз сменям, но в момента работя върху 2 китари(освен това ходя на работа), което ще рече, че можеш да я донесеш след седмица-две, за да не те бавя много.

 

Ако си от софия, може да дойдеш вкъщи. Имам китари, на които съм сменял позициите, та можеш да добиеш някаква представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напук на всички мнение, аз смятам , че трябва да се види на живо от човек , който си разбира от работата. Профилактиката(шкуренето) на праговете, ако можеш да минеш с това, може да се прецени от човек с набито око, правил не малко китари. Също така зависи и от позицийте. На моята китара изглеждаха по този начин , след 4 години свирене на нея откакто е излязла от завода, но Диката ( :hysterical: ) като я видя прецени , че може да изтрае една профилактика и да изкара още година така, след което да се сменят позицийте. И така, аз си минах с профилактика. Съвета, който мога да ти дам е да я занесеш на някой лютиер да я види и прецени, потърси някой който наистина е добър и си разбира от работата. Когато говорите за цена по-добре плати на някой повече , но да знаеш, че всичко е ОК и няма да имаш проблеми, отколкото да гледаш да минеш по-тънко и след една седмица да си блъскаш главата :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе всичко зависи за какво свирене я използваш. Ако е само за домашни купони може да си дрънкаш и така, не са чак толкоз фатални. За професионално свирене им трябва най малкото изравняване на всички прагчета по най издълбаното, но и това се прави до определени граници на износване/вдълбаване/. Иначе смяната е най радикалното решение и то от специалист за да ги подравни добре и да не развали грифа.

:punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хавата е на кантар,могат да изкарат едно профилиране,но ще станат бая ниски позициите.а иначе добра профилактика трае повече от 2 месеца,противно на мнението на someoneelse.другото,с което няма да се сьглася с него е ,че смяната на позициите струва 50 лв.НЕ струва толкова,толкова вземат само някои хора.това ве4е е друг вьпрос !

зависи от кои град си,та кьм кои да се обьрнеш.аз лично не мога сега.китарата имам чувството,че е правена по нашенско,с тоя фингьрборд......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дика, това с двата месеца го казах образно, за да акцентирам, че профилактиката на толкова "изядени" прагчета само ще отложи момента, в който ще се наложи да бъдат сменени. А за цената на смяна на прагчета не знам дали ти се струва ниска или висока, но на фона на 20те лева, които дадох преди около 2 години за смяна на прагчета на една китара, тези 50 сега ми се струват съвсем нормална сума. С мои прагчета, разбира се. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Всичко зависи от качеството на рефрета.

За супер-прецизен рефрет, едно 100-130 лв. примерно не са проблем(нали говорим за хубави и скъпи инструменти, които изкарват пари, и са използват много).

 

Аз, например, не взимам много за рефрет - 50-60лв, с включени прагчета, като рефретвам, бих казал, на добро ниво, на нивото на средностатичтическата нелоша нова китара и се справям по-добре от някои лютиери, но не е world class рефрет.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

евтим много добре е описал цените в бг за рефрет.рефрет е доста относително понятие.има много процедури,които може да се наложат покраи него,така че може и сумата да расте над описаните.примерно усукан гриф,кофти канали или развалени с каноконлит и т.н.важно е да се знае,че добрия рефрет се оценява и като доиде време за другата смяна.една китара трябва да подлежи на безболезнена смяна след всяка предишна такава.и като чуя,че за 20лв някои е супер щастлив от рефрета,винаги го сьветвам да си работи сьс сьщия човек.после другия трик-ако прагове се сменят спокоино за 2 работни дена,примерно,зависи,защо лютиера трябва да вземе по 10 лв на ден,за специфичен труд,а подьржащия персонал в централни софииски тоалетни-доста повечко....

изместих темата,приключвам с това,че и децата знаят-това за 120 е по-добро от това за 20.

а,забравих,една от основните цели на профилирането е да се отложи смяната за известно време......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Добре де, не знам за какво се хващаш толкова много за думите ми, коя част с "преди около 2 години" не разбра? И да съм казал, че съм супер щастлив от рефрета? Просто си беше "не world class рефрет", както си каза Евтим, не се опитвай да изопачаваш разните...хави... Разбирам, че си добър в занаята, но просто всичкото това можеше да приключи с две изречения от твоя страна, а не с този наставнически от типа "сети се сам" подход. Като искаш да скромничиш и да не разваляш имиджа си на сдържан и т.н. човек, кажи уж по принцип кое как се прави (и колко струва) и да живее народа, иначе за какво си се регистрирал тук? Като няма да обеняме опит и информация, защо само да си чешем езиците?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.