Rezachka Публикувано Май 6, 2008 Share Публикувано Май 6, 2008 Сега забелязах, в смисъл то и преди съм го виждал ама ся се замислих абе на тая китара нещо прагчетата не са наред.. http://ivanjicataa.hit.bg/prag4etaa/sadfsa...dsada%20001.jpg http://ivanjicataa.hit.bg/prag4etaa/sadfsa...dsada%20002.jpg http://ivanjicataa.hit.bg/prag4etaa/sadfsa...dsada%20003.jpg принципно си дрънкам на друга китара ама жал ме фана кат я фанах неска и видях прагчетата я ме светнете как стоят сега нещата кво траа да се прави.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Май 6, 2008 Share Отговорено Май 6, 2008 ами сменяй ги -ако не познаваш добър лютиер ,ще ти препоръчам . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Май 6, 2008 Share Отговорено Май 6, 2008 по добре беше да питаш в раздела "изработка и ремонт", според мен Не съм голям спец но съм чувал че ги изравняват прагчетата чрез зашкурване по някакъв начин. Подозирам как е но не съм виждал. Но иначе на мен ми изглеждат за смяна. Бая е свирено на тях май. те снимките много некачествени и не съм много убеден де Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
stanbog Отговорено Май 7, 2008 Share Отговорено Май 7, 2008 начи на снимките на мене ми изглежда все едно има още живот в тия прагове, т.е. трябва им само изравняване както каза колегата. само дето се прави не с шкурка, ами с пила, но това вече са подробности, защото е проблем на съответния лютиер Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Май 7, 2008 Share Отговорено Май 7, 2008 (Редактирано) Според мен пък са достатъчно зле, за да се сменят - една смяна от 50-тина лева ще реши проблемът из основи, а няма само да забави така или иначе неизбежната смяна на прагчета - и няма да се наложи да даваш пари първо за изравняване и след 2 месеца, да кажем, за смяна с нови. Редактирано Май 7, 2008 от SomeoneElse Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
cain Отговорено Май 7, 2008 Share Отговорено Май 7, 2008 колко време трае процедурата със смяната ,горе-доло??!? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 7, 2008 Share Отговорено Май 7, 2008 По принцип аз сменям, но в момента работя върху 2 китари(освен това ходя на работа), което ще рече, че можеш да я донесеш след седмица-две, за да не те бавя много. Ако си от софия, може да дойдеш вкъщи. Имам китари, на които съм сменял позициите, та можеш да добиеш някаква представа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KingdomX Отговорено Май 7, 2008 Share Отговорено Май 7, 2008 Напук на всички мнение, аз смятам , че трябва да се види на живо от човек , който си разбира от работата. Профилактиката(шкуренето) на праговете, ако можеш да минеш с това, може да се прецени от човек с набито око, правил не малко китари. Също така зависи и от позицийте. На моята китара изглеждаха по този начин , след 4 години свирене на нея откакто е излязла от завода, но Диката ( ) като я видя прецени , че може да изтрае една профилактика и да изкара още година така, след което да се сменят позицийте. И така, аз си минах с профилактика. Съвета, който мога да ти дам е да я занесеш на някой лютиер да я види и прецени, потърси някой който наистина е добър и си разбира от работата. Когато говорите за цена по-добре плати на някой повече , но да знаеш, че всичко е ОК и няма да имаш проблеми, отколкото да гледаш да минеш по-тънко и след една седмица да си блъскаш главата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
piron47 Отговорено Май 7, 2008 Share Отговорено Май 7, 2008 Абе всичко зависи за какво свирене я използваш. Ако е само за домашни купони може да си дрънкаш и така, не са чак толкоз фатални. За професионално свирене им трябва най малкото изравняване на всички прагчета по най издълбаното, но и това се прави до определени граници на износване/вдълбаване/. Иначе смяната е най радикалното решение и то от специалист за да ги подравни добре и да не развали грифа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dikata Отговорено Май 8, 2008 Share Отговорено Май 8, 2008 хавата е на кантар,могат да изкарат едно профилиране,но ще станат бая ниски позициите.а иначе добра профилактика трае повече от 2 месеца,противно на мнението на someoneelse.другото,с което няма да се сьглася с него е ,че смяната на позициите струва 50 лв.НЕ струва толкова,толкова вземат само някои хора.това ве4е е друг вьпрос ! зависи от кои град си,та кьм кои да се обьрнеш.аз лично не мога сега.китарата имам чувството,че е правена по нашенско,с тоя фингьрборд...... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 9, 2008 Share Отговорено Май 9, 2008 "Хранов" ли е китарата? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Май 9, 2008 Share Отговорено Май 9, 2008 Дика, това с двата месеца го казах образно, за да акцентирам, че профилактиката на толкова "изядени" прагчета само ще отложи момента, в който ще се наложи да бъдат сменени. А за цената на смяна на прагчета не знам дали ти се струва ниска или висока, но на фона на 20те лева, които дадох преди около 2 години за смяна на прагчета на една китара, тези 50 сега ми се струват съвсем нормална сума. С мои прагчета, разбира се. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 9, 2008 Share Отговорено Май 9, 2008 (Редактирано) Всичко зависи от качеството на рефрета. За супер-прецизен рефрет, едно 100-130 лв. примерно не са проблем(нали говорим за хубави и скъпи инструменти, които изкарват пари, и са използват много). Аз, например, не взимам много за рефрет - 50-60лв, с включени прагчета, като рефретвам, бих казал, на добро ниво, на нивото на средностатичтическата нелоша нова китара и се справям по-добре от някои лютиери, но не е world class рефрет. Редактирано Май 9, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dikata Отговорено Май 9, 2008 Share Отговорено Май 9, 2008 евтим много добре е описал цените в бг за рефрет.рефрет е доста относително понятие.има много процедури,които може да се наложат покраи него,така че може и сумата да расте над описаните.примерно усукан гриф,кофти канали или развалени с каноконлит и т.н.важно е да се знае,че добрия рефрет се оценява и като доиде време за другата смяна.една китара трябва да подлежи на безболезнена смяна след всяка предишна такава.и като чуя,че за 20лв някои е супер щастлив от рефрета,винаги го сьветвам да си работи сьс сьщия човек.после другия трик-ако прагове се сменят спокоино за 2 работни дена,примерно,зависи,защо лютиера трябва да вземе по 10 лв на ден,за специфичен труд,а подьржащия персонал в централни софииски тоалетни-доста повечко.... изместих темата,приключвам с това,че и децата знаят-това за 120 е по-добро от това за 20. а,забравих,една от основните цели на профилирането е да се отложи смяната за известно време...... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Май 10, 2008 Share Отговорено Май 10, 2008 ^Добре де, не знам за какво се хващаш толкова много за думите ми, коя част с "преди около 2 години" не разбра? И да съм казал, че съм супер щастлив от рефрета? Просто си беше "не world class рефрет", както си каза Евтим, не се опитвай да изопачаваш разните...хави... Разбирам, че си добър в занаята, но просто всичкото това можеше да приключи с две изречения от твоя страна, а не с този наставнически от типа "сети се сам" подход. Като искаш да скромничиш и да не разваляш имиджа си на сдържан и т.н. човек, кажи уж по принцип кое как се прави (и колко струва) и да живее народа, иначе за какво си се регистрирал тук? Като няма да обеняме опит и информация, защо само да си чешем езиците? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts