Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръчайте ми струни


ivivdim

Recommended Posts

Здравейте!

Значи ето за какво иде реч: трябват ми струни които възможно по-бавно да корозират, защото ръцете ми се потят доста, а ако има нещо което мразя, то това е да сменям струни. Проблем е също дебелината която търся - първа трябва да е 0.009 - 0.01, а шеста - около 0.052 (тоест по-дебела от масово предлаганите). Такъв размер са Дадарио-то с които съм в момента, но те определено не отговарят на изискването за по-дълъг живот (вече имаше цяла тема по този повод). За да завърша списъка с претенциите си :P ще допълня само че се намирам в София и определено ще се радвам ако има решение на проблема ми което да не включва доставка от чужбина, допълнително оскъпяваща и забавяща цялото изпълнение. Предварително благодаря на тези които могат да помогнат! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

От търсачката намерих това:

 

Марки струни

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=30708&st=0

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=29120&st=0

 

Поддръжка на струните

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=24843&st=0

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=2573&st=0

 

 

ПП: Не, сериозно, търсачката действа! Не е срамно, ползвайте я.

 

ПП2: до колкото аз знам, всички струни ръждясват, а тези които по-трудно явно си струват бая пари, а ти май изключваш варианта със скъпите глупости.

Редактирано от bai-goku
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам че търсачката действа, но аз поне не намерих отговор на въпроса ми във вида в който съм го задал, още повече че тук-там се цитират марки струни, но доста рядко размери, а още по-рядко магазини.

Иначе не съм против по-скъпите струни - ако дам три пъти повече пари за струни които ще издържат три пъти повече, то спестявам 2 смени на струни, което поне за мен не е малко, но да платя за транспорт толкова колкото струва самата покупка при положение че може да се намери алтернативен вариант е малко как да кажа... не особено хитро, нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Elixir Strings ;)

 

Притеснява ме дали ще имат размерите които търся - когато ниските струни са тънки (особено 6-та) се получава доста голям ход нагоре-надолу и при по-висока скорост започва да се разминава с перото...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Elixir Strings :)

Подкрепям ;)

 

Притеснява ме дали ще имат размерите които търся - когато ниските струни са тънки (особено 6-та) се получава доста голям ход нагоре-надолу и при по-висока скорост започва да се разминава с перото...

Е как бе...? :P

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те хората са го написали на няколко места. Еликсир. Не съм ползвал, но по форума, а и на живо чувам все хубави неща за тях именно относно издръжливостта. Сега сложих ямаха, които също не са с къс живот, защото нямах пари, а и е малко занимавка да се сдобия с Еликсир. Иначе съм почти сигурен, че следващият ми комплект ще е такъв заради гадния флойд. Колкото по-малко смяни на струни толкова повече ти се удължава живота ;). Може би и ти от такива съображения искаш да сменяш по-рядко. А ся относно размера...глезотии :) сигурно ше може да се измисли нещо :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Е как бе...? ;)"

 

 

Дебелата струна е по-опъната в сравнение с по-тънката (при един и същ тон). Логично е че по този начин амплитудата й е по-малка, но не искам това да става повод за някаква голяма дискусия - всеки преценява за себе си кое му е удобно и кое не. Дано да намеря това което ми трябва. Ако не излезе нещо друго ще пробвам Елексирите - очевидно е че отзивите са много добри, само дето не съм убеден че точно на мен ще ми свършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми от прочетеното в темите, дето дадох, мога да кажа следното:

Струни: Ърни Балл; Yamaha;

Купуваш си "ФастФрет" /такова за почистване на струни/ и всеки път след свирня ги почистваш

или

Dunlop 65 Ultraglide - String Cleaner and Conditioner

60ml струват 8 лева - достатъчно е за година ако се използва разумно - всеки ден преди и след свирене.

 

Може и с нормално парцалче просто да ги минаваш, колкото да се попива потта след свирене. Може да е не изглежда много като труд, и все пак да е досадно, но удължава малко или много живота. Няма как сами да се пазят. Все пак са от метал подложен на бая силно търкане и окисляване. /в потта има около 0.1% киселина смърт за железото/

 

Магазини в София - xxxx, Фактор, Динакорд....

 

А за размера, определено ще да има избор. Пък и има възможност да си ги сглобиш къстъм 1 по 1.

 

Нали, говоря за възможно най-евтиният вариант, дето да ти струват 20 лева /струни + почистващ препарат/. А по тези магазини със сигурност има и от скъпите струни.

 

 

ПП: Търсачката няма как да намери точен отговор на въпроса ти и наистина е досадно да преровиш безкрай страници, за да скалъпиш що-горе задоволителен отговор. Но определено може да се намери и некое изпъкващо мнение, което може много да помогне. Колкото повече гледни точки - по-добър резултат. А мисля, всеки сам може да реши до колко да се доверява на прочетеното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Средно животът на струните за китара (качественият такъв) е около 20 часа свирене. След това почерняват и губят голяма част от характеристиките си, а и започват да са фалшиви (настройваш я свободна струна с тунер, но на 3 прагче тонът е по-нисък от необходимото с няколко цента, а на 12то е направо ад - може да се стигне до четвърт тон по-ниско). Еликсир имат малко по-дълъг живот от повечето други марки. Фаст Фрет на GHS също удължава малко живота на струните. Но вълшебни струни - няма. Затова моят съвет е - пробвай комбинацията Еликсир + Фаст Фрет. Това може да удължи живота на струните до 30-40 часа (поне при мен бачка).

 

Отделно аз мисля, че проблемът с потенето на ръцете е свързан с много други неща, които не са точно "музикантски", но са важни. Става дума за психика(общо състояние, отношение към музиката, свиренето и упражняването и т.н.) и физиология (хранене, сън, секс, спорт и т.н.). Може да се позаинтересуваш и от тези неща - ще стигнеш до важни изводи, които могат да подобрят свиренето, респективно живота на струните ти. Не се майтапя.

 

Поздрави,

 

Петър

 

П.П. Мразиш да сменяш струни поради финансови или астрономически причини? За второто отново има жокери (на мен ми отнема около 10мин за смяна на струни + почистване на китарата - гриф и тяло).

 

П.П.П. Имай предвид, че струните, които се продават в магазините в България са с непостоянно качество. Доста често има "ментета" или "залежали" комплекти, които са с черни петна още преди слагането им на китарата. Затова не е достатъчен един опит с дадена марка и модел струни. Доста често има разлика и при един и същ комплект струни, но закупен от различен магазин, поради изброените причини.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би сгреших като не дадох малко повече инфо, но не е късно това да се поправи: свиря на китара от вече над 20 години, ползвам Дънлоп 65 за почистване на струните, но макар и това да им удължава живота има какво още да се желае. Много години ползвах струни от ателие "Гашевска", като поръчвах размерите които ми трябваха, но от известно време съм с нормално купени комплекти от магазин и от там започна целият проблем. Неотдавна имах струни "Vinci" и като издържливост ми допаднаха доста, но просто нямаха размерите които търся. Затова и пуснах настоящата тема - ако някой може да ми помогне с информация за струни които наистина отговарят на условията които съм поставил ще е супер, ако ли не - здраве да е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Product Num 12077 Light-Heavy .010 .013 .017 .032w .042w .052w

 

Точно тва, което търсиш. Аз свиря с 12/68 така, че не ми обяснявай как твоите се намират трудно :offtopic-001: Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Product Num 12077 Light-Heavy .010 .013 .017 .032w .042w .052w

 

Точно тва, което търсиш. Аз свиря с 12/68 така, че не ми обяснявай как твоите се намират трудно :offtopic-001: Успех

Това прозвуча по-добре - за Елексир ли става ? и къде да ги търся?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.