Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със дикцията


zigi

Recommended Posts

Хора, проблема ми е следния. Като бях малък имах голяма диастема между предните 2 зъба и бях свикнал да си изкаржам езика че да мога да казвам С, З и Ц. После сложих скоби и ми се прибраха зъбите, но зех да казвам тези три букви от дясната страна на зъбитестранично без да се усетя. Наскоро се бях записвал да говоря нещо и наистина е доста по различно. Оказа се в крайа сметка, че не знам как се произнася правилно С, З и Ц, а няма кой да ми даде обяснение къдя трябва да си сложа езика и къде трябва да е стегнат и от къде да ми излиза въздуха. Мога да ги казвам като си сложа езика отзад на предните 2 зъба, но като говоря и не става. Ако може малко помощ :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, най-лесно е да погледаш някого, който говори правилно, да го попиташ точно как го прави и да се опиташ да имитираш.

За добра дикция моята учителка по актьирско ме караше да говоря с парче коркова тапа, захапвам я с предните зъби и говоря така. Беше ад, трудно и уморително, но може да ти помогне.

При мен проблемни са ш, ч, щ.

С, З, Ц ги изговарям със затворени зъби, а езикът ми опира в зъбите не с върха, а с двете си страници /как го обясних само/. И по-скоро се залепва за горното небце при изговарянето на Ц.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък с-то го изговарям с долепен език за долните зъби и със струя въздух, която минава между езика и горните зъби. Явно при всеки е различно.

Аз имах доста остър проблем с дикцията - с, ч, щ, ш ги изговарях зле, а "р" още не мога да казвам. Проблемът с първите съгласни го разреших до някаква степен доста раздикално - облякох си предните четири зъба с керамични коронки, като ги направих по-дълги. Разлика наистина има, но все пак не е отлично. Явно и на мен няма да ми се размине логопеда...

Що се касае до пеенето, не смятам, че е кой знае какъв проблем. Паша Христова е имала "развалено" ш и щ, но това не й е попречило да бъде една от най-добрите ни изпълнителки по онова време. По-голям проблем е "сдъвкването" и "плюенето" на думи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре мерси мн за помощта, а знаете ли някъде къде мога да намеря някакъв текст който да чета с много букви от тоя сорт, тъй като си го казвам отделно ама като зема да говоря и става кофти смесено с другите гласни и съгласни. Аз принципно като си го казвам отстрани нямам проблем излиза си добре пак ама ми се криви устата и е мн смешно на външен вид. И на английски като говоря излиза добре не знам що :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно логопедите проверяват дали е физиологичен проблемът или идва от грешно говорене. Ако имаш проблем със захапката, зъбите , небцето или езика и т.н., тогава се действа по един начин. Ако преценят, че няма причина във физиологията, тогава се бачка за премахването на грешния навик.

За текст и др. не мога да ти помогна лично аз, но ти предлагам да си отрежеш пръстен коркова тапа и да говориш с нея, захапал я м/у предните зъби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.