q-tip Публикувано Април 22, 2008 Публикувано Април 22, 2008 Здравейте, въпросът ми е свързан с избора на подходящ компютър за звукозаписно студио. Следния вариант удачен ли е според вас: CPU - AMD Athlon 2500+ (работи реално на 1,84 Mhz) RAM - Kingston 2GB DDR400 Sound Card - M-Audio Delta 1010LT Video - Sapphire 9550 128MB HDD - 500GB/16MB Cache Захранване: Seasonic 400W DVD Writer - LG P.S. Дали няма да има нужда от още RAM или по-мощен процесор, а също и видео карта? Цитирай
7thString Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Видеокарта- не мисля. Ако смяташ да ползваш два монитора, тогава- естествено да има два изхода. РАМ- зависи- колкото повече, толкова по-добре. Бих ти препоръчал да вземеш тия 2ГБ на една единствена плочка, за да можеш да ъпгрейдваш в/у нея Процесорчето не е много силно, но ще свърши работа за база. Ако обаче смяташ да си оставяш вратичка за ъпгрейди, не е много разумна идея. По-важния въпрос, за да можем да ти отговорим е какво точно възнамеряваш да правиш на този комп- ако е просто рекордер, нямаш много нужда от скъпа техника. Ако ще правиш мастеринг, трябва много РАМ и евентуално процесор. Ако ти трябва за обработка в реално време- ефекти, dj... тогава процесор. Та реши първо какво ще правиш Цитирай
q-tip Отговорено Април 22, 2008 Автор Отговорено Април 22, 2008 Ще използвам компътъра основно за мастеринг и запис на инструменти и вокали, и се стремя към по-добро ниво на качеството. Ще уча тонрежисура и сега лека-полека "сглобявам" студиото Цитирай
presly Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Абсолютно НЕУДАЧЕН! С тоя DDR 400 и котлон на 2500+ си взимаш прекрасна офис машинка, но нищо общо със съвременен компютър за студио. Общо взето като нормална студийна конфигурация се е утвърдило нещо като Дъно - на чипсет Р35 (за предпочитане Асус, но не е чак толкова фатално) Процесор - Intel (никакво AMD, заради проблеми със съвместимостта на някои плъгини и хостове) QuadCore, поне Q6600, а по-добре Q9450 Памет - 3 гиги, на четири планки, за да тръгне нормално двуканалния режим (реално ХР-то повече не вижда) Хардове - поне два в RAID0, по-добре три - един, без РАЙД - за ОС, двата РАЙД-вани - за семпли, библиотеки и записи. Видеокарта - за предпочитане БЕЗвентилаторна - 3D производителността хич не ни интересува за нашите приложения, но изхода за два монитора е мъст. Захранване - поне 550 W, за предпочитане марково. Без вентилаторно - супер, но много кинти (по желание) И Делтата да не е LT. Успех! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Подкрепям presly!!! Само може един МакОС да боцнеш, че с това куцото ХР... Цитирай
7thString Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 ^^ Айде да не навлизаме в детски спор АМД/Интел за да не изкривяваме зрението на човека Цитирай
bo_yan Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Рамчето би могло да бъде Kingston HyperX Dual-channel на 1066/800, 2х2, ще е най-добре . Подходящи дънца- http://uk.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534 За процесор Интел- подкрепям. Цитирай
kukls Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 (Редактирано) какво и е на delta Lt-то ? мислех да взимам такава... колкото до това какъв ще е компютъра, то е до финанси най вече. presly е представил една добра картина на това какво е подходящо в момента. аз само ще добавя да не се взимат 4 платки памет, а да са 2х2ГБ. ХР-то наистина невижда повече от 3.25ГБ рам , но тепърва ще излиза софтуер за виста64 ,а там се вижда цялата памет. като процесор интелски двуядрен/четириядрен с коре архитектура. аз за записи и обработка си боцнах една стара машинка п4-3200мхз/2ГБ рам ддр400/6000ГТ/2х160ГБ в райд0 и едно хитачи 250 за бекъп/асус делукс 865РЕ/фортрон блустрорм 500вата. ми доволен съм, машинката си върви и ми излезе доста евтино(300лв с монитора компак920). не е бърз като домашният кордуо, ама аз чак толкова реална разлика не усещам. все пак зависи с какви приложения работи Редактирано Април 22, 2008 от kukls Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 За Глиста нищо няма да излезе, всички отдавна са заебали това пръдливо създание. 2 години се чакат я драйвери, я съвместим софт, я някой сървис пак, я (най-вече) всичко. Над 90% от продаващите РС-та в света ОТКАЗВАТ по възможност да слагат Виста. Всичко живо чака Уин 7. Ше бъде голям екшън! А повече от 3ГБ РАМ се вижда, но от 64-бит ОС-ите. Ако машината ще се ползва само за музициране (студио все пак) и има читави драйвери може да се пробва и с 64-бит ХР (новите DAW софтове си вървят ОК там)... Цитирай
7thString Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Само да поясня, че виждането на 4-те гиги рам не зависи от операционната система. Просто всичко над 3гб не се индексира. Иначе може и 50Г да сложиш Цитирай
Nikolay Petev Yolov Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Според мен компютърчето си го бива като за начало. Моят домашен компютър е Athlon 3000+, Ram 1024MB + 512MB и двете на 400 MHz, GeForse 6100, 80GB SATA. Cubase SX3, Reason 4.0 взрвят безотказно с миди. С аудио повече от 2 канала не съм пробвал. Цитирай
7thString Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Пич, МИДИто ще върви и на много по-скапана машинка. Въпроса е като набримчиш десетина трака, записани на високо качество, с по 2-3 ефекта в реално време и още 5-6 за мастеринг накрая, и няколко синта отдолу... работата увисва И забравете видеокартата. Трябва да е нелоша, но изобщо не ни касае- дори е кофти да е с вентилатор, тъй като- един шум повече. Примерно нещо със 128мб памет, и два изхода за монитори е напълно резонно Цитирай
BlackCorsair Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Като за начало почни с нещо такова Цитирай
presly Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Като за начало почни с нещо такова само малко откъм кинти Цитирай
BlackCorsair Отговорено Април 23, 2008 Отговорено Април 23, 2008 ...кинти - то без тях не може... ...като се тръгва да се върши работа - само с мерак ли ? Цитирай
Recommended Posts