remarketo Публикувано Април 13, 2008 Публикувано Април 13, 2008 Здравеите.Нов сам във форума и за сефте пи6а нещо.Имам една молба кам вас понеже свиря отскоро на китара и сам много бос все о6те моля да ми кажете има ли някакви специални упражнения с помоща на които 6те си очупиа пръстите както се казва.Дървар4е голямо съм. Проблема ми е 4е като започна да свириа не6то и гледам едновременно в табатурата в грифа и в дясната рака с която свиря.Направо полудявам.Моля да споделите ва6и техники и пинизи с които мога да започна.Съжелявам ако въпроса ми е глуповат но колкото и да се мъ4а не6то не се полу4ава. Цитирай
fluti Отговорено Април 13, 2008 Отговорено Април 13, 2008 С упражнения става номера, ще си дойде с времето. "ч" и "ш" са хубави български букви, използвай ги. Цитирай
Чаената Ян Отговорено Април 14, 2008 Отговорено Април 14, 2008 За да спреш да си гледаш ръцете е нужно време, при всичките инструменти е така. Като за начало учи си упражненията наизуст, това помага, поне да не гледаш написаното. Но аз бих казала да постъпиш обратното на горенаписаното от мен - от самото начало да не си гледаш ръцете, а да гледаш само написаното. Така най-бързо ще свикнеш да не си зависим от нуждата да си зяпаш в ръцете, което м/у другото си е проблем, защото и в бъдеще, когато учиш нещо, ще се разкъсваш от нуждата да гледаш ту текста, ту ръцете си и това ще те спъва или ще те кара да свириш гладко само след научаване наизуст на текста. Цитирай
beltar Отговорено Април 14, 2008 Отговорено Април 14, 2008 На мен ми беше доста полезно да си гледам лявата ръка в началото защото вкъщи обикновено няма учител да поправя грешките.Иначе ако не я гледаш могат да се получат доста усложнения.Аз си учех пиесите наизуст и си гледах в ръчичката по грифа и всичко сега си е наред. Цитирай
nickysn Отговорено Април 14, 2008 Отговорено Април 14, 2008 Ами и според мен е по-добре да гледаш в началото, защото е изключително важно, когато се упражняваш, да правиш движенията точно. Просто двигателната памет се изгражда бавно, с повтаряне на едни и същи движения и ако ги правиш неточно, ще си научиш мозъка да ги прави неточно, но бързо. На всичкото отгоре, двигателната памет е доста трайна, така че по-добре си направи услуга и започни бавно и _точно_ от самото начало, иначе ще ти е доста по-трудно да си коригираш грешките после. Скоростта идва с времето и е следствие от точността. Освен това, разбира се, когато си изградиш двигателната памет, ще можеш да правиш движенията и без да гледаш. Цитирай
yotzzo Отговорено Април 14, 2008 Отговорено Април 14, 2008 Ами според мен:първо се опитай да изкараш от китарата звук,който те удовлетворява.Може да свириш и най-простите неща,но обърни особено внимание на звукоизвличането.Това много хора го забравят. Цитирай
Achiles Отговорено Април 27, 2008 Отговорено Април 27, 2008 Спомням си една школа на Бъркли. По нея се учих да свиря по ноти. Много е добра и е точно за това да се откажеш да си гледаш в пъстите. Школата обаче е много трудна за намиране. Някой спомена да си учиш като за начало упражненията наизуст- подкрепям това мнение. Цитирай
Slav Отговорено Април 27, 2008 Отговорено Април 27, 2008 (Редактирано) Много гами, арпежи и всякакви технически упражнения. Свири много класика, защото основните хватки са там. Когато ги научиш, няма да те затрудняват и като видиш нещо подобно мозъкът ти веднага ще се сети за научените хватки и без да се замисляш ще си го изсвирил. Относно проблемите с координацията, с времето всичко ще се оправи и няма да имаш нужда въобще да си гледаш ръцете като свириш. Отначало винаги се налага да гледаш какво свириш и е по-добре, за да си сигурен, че го свириш вярно. ВИНАГИ свири с метроном, за да развиеш добро чувство за ритъм и започвай от бавно темпо. По-добре бавно, но вярно и без дупки. Освен това е важно и да имаш добра постановка. Не е важно какво свириш, а как го свириш Редактирано Април 27, 2008 от Slav Цитирай
PRIMO Отговорено Април 27, 2008 Отговорено Април 27, 2008 Да се учи всичко наизуст, да можеш и на тъмно да го свириш. Това е от мен. Цитирай
DeadWing Отговорено Април 27, 2008 Отговорено Април 27, 2008 Намери една програма Guitar Speed Trainer се казва,Много помага за начинаещи. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 28, 2008 Отговорено Април 28, 2008 И даскал си намери. Така е най-добре. Ако още не си научил какво е power chords, отивай да бачкаш в строителството. Цитирай
Filthy Отговорено Април 28, 2008 Отговорено Април 28, 2008 Много гами, арпежи и всякакви технически упражнения. ДА! И акордите учи!Туй акордите са златно нещо!Особено минорните форми ще са ти много полезни като за начинаещ и понеже и аз съм начинаещ,мога да ти кажа,че ако наблягаш на акордите ще ти е много лесно по нататък,когато идват по-сложни техники и гами УСПЕХ Цитирай
Recommended Posts