MDFk Публикувано Април 11, 2008 Share Публикувано Април 11, 2008 Здравейте, колеги! Имам нужда от една талпичка меко дърво - било то липа или подобно. Само, че нямам идея от къде да взема такова, защото в локалните "магазини" за дървен материал имат само твърди такива, а на мен ми трябва меко за ръчна работа с длета. Та питането ми е: от къде може човек да си вземе меко дърво из София? На дребно? Просто ориентировъчно - размери: (около) 18(-20)см/6(-8)см/6(-8) см., въпреки че и по голямо да е ще се изсече и оправи ако трябва. 1. Пардон за офтопика, че няма общо с музиката! 2. Благодаря предварително! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Април 11, 2008 Share Отговорено Април 11, 2008 Ами липа точно не знам, но поне тук в Пловдив, където продават талпи за кофраж, бичмета, греди и всякакви такива изделия винаги има останали парчета от някоя греда за палети, които мисля че са някъде точно около 8х8 см. В случая обаче става въпрос за български иглолистни дървета, които зависи от случая може да дойдат прекалено меки и рехави за това, за което ти трябва. Кажи поне за какво ще ползваш съотвеното дърво? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Април 12, 2008 Share Отговорено Април 12, 2008 Имам нужда от една талпичка ... за ръчна работа с длета. Ами освен да дириш при дърводелци/дърворезбари, другаде не се сещам къде може да намериш липа... Може би и някой от лютиерите тук би имал, стига да си признаят Другият ти вариант е да си поръчаш от чужбинско парче за тяло на китара и да залепиш два парчета от него, за да получиш тая дебелина... Така както го описваш 20х8х8 се чудя какво друго може да бъде освен някаква колона/дръжка/закачалка Успех с търсенето Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDFk Отговорено Април 12, 2008 Автор Share Отговорено Април 12, 2008 ^Ех, аз да знаех къде има тука дърводелци или дърворезбари щях да съм ги погнал вече. може да пробвам при лютиера който ми прави 7мака, тамън да вида до къде не е стигнал... Трупчето ми трябва за даскало; уча Инженерен дизайн в ТУ, и ми трябва за една задача по Моделиране 2. Предните мат'ряли бяха лесни за намиране, ама меко дърво беше чист майтап. А задачата е "Удължено тяло". За по-лесна представа, че обяснснието е дълго и отноесено - момци, авангарден вибратор дге . Сърдечно благодаря за отговорите! Ако има, бих се радвал и на още предлоения! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Април 12, 2008 Share Отговорено Април 12, 2008 Добре, а пазарният чам не ти ли върши работа? Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDFk Отговорено Април 12, 2008 Автор Share Отговорено Април 12, 2008 Чамът меко дърво ли е? Че аз съвсем нищо не ебавам от дървета, басис' - ко да правя... И ако е, от къде мога да взема едно парче? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 12, 2008 Share Отговорено Април 12, 2008 чамът е много меко дърво, има го навсякъде където може да се сетиш (само в хранителните не съм виждал още) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Total_Overdrive Отговорено Април 12, 2008 Share Отговорено Април 12, 2008 Здравейте, колеги!Имам нужда от една талпичка меко дърво - било то липа или подобно. Само, че нямам идея от къде да взема такова, защото в локалните "магазини" за дървен материал имат само твърди такива, а на мен ми трябва меко за ръчна работа с длета. Здравей.Ако ще резбоваш чама( било то бор,смърч и т.н. ) няма да ти свърши работа - не стават.От меката дървесина най-подходяща е липата , а от твърдата ореха. Ъспех в търсенето. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Април 13, 2008 Share Отговорено Април 13, 2008 чамът е много меко дърво, има го навсякъде където може да се сетиш (само в хранителните не съм виждал още) Пфф - кви са тия пропаднали хранителни, които посещаваш, дя? Иначе има чам почти навсякъде - някъде към 99% от конвенционалната дървесина по магазините е чам, чам, чам и пак чам... Тъпото е, че не е много качествена дървесина в общия случай и го продават на дъски с дебелина средно 20-22мм. Където и да идеш по лютиерски магазини (бриколаж, практикер, насам-натам ротфлол ( )) всичко почти е чам. Работата е, че е наскоро отсечена дървесина и има шанс да се нацепи скоро време. Добрата новина е, че на теб курсовата работа ти е в близко бъдеще за предаване => няма да има проблем дори и ако след 3-4 месеца се нацепи дРЪвото. Ако не ти пречи че е леко влажно и има шанс да удариш някоя жилка с много смола, то това е твоето дърво! Естествено трябва си подбиране на дъската, но пък поне има голям избор по тия тривиални магазини. Другото ти решение е на околовръстното складовете за куфражна дървесина - там също има много и повече разновидности откъм размери Иначе с липа не съм работил, но виж чамът определено е доста подходящ за дърворезба Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Април 13, 2008 Share Отговорено Април 13, 2008 Чамът определено не е много подходящ за дърворезба.Годишните му слоеве(жилки) са много на рядко и не позволяват прецизно изрязване. Би могло да се използва смърч, при който слоевете са по гъсти-по на 1 мм.,но това дърво също трудно се намира. Затова най добре е да се ползва липа или орех. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 13, 2008 Share Отговорено Април 13, 2008 сега се сетих че имам липа колкото за 2-3 китарни тела, едно парче би ти свършило работа но има дървояди Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vihro Отговорено Април 13, 2008 Share Отговорено Април 13, 2008 (Редактирано) 0885 93 29 89,0877 12 22 79 Зоро дърворезбар /София/ Предполагам той може да те светне по въпроса за липата Редактирано Април 13, 2008 от vihro Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDFk Отговорено Април 29, 2008 Автор Share Отговорено Април 29, 2008 Сърдечно благодаря за отговорите на всички Ви! За сега нещата са в застой, но временно. Надявам се, че че когато се "размразят" ще мога да се възползвам от информацията която ми дадохте! Всичко добро! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Басурендер Отговорено Април 29, 2008 Share Отговорено Април 29, 2008 Човек , аз дърво ще ти намеря ...ето аз се нагърбвам да съм дърводелеца във форума....без това съм в творчески отпуск....по ........бащинство Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Април 30, 2008 Share Отговорено Април 30, 2008 ^Пожелавам на всеки такъв вид отпуск! Извинявам се за офтопикът, though. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts