Jump to content
Българският форум за музиканти

Пружините на тремолото резонират гадно?


Recommended Posts

Здравейте!

 

Представям един мод, който ми хрумна преди няколко години. Реших да сменям гъбата тази вечер (ако дочетете темата, ще разберете за какво говоря) и да използвам случая да споделя с вас този лесен и полезен начин за обезшумяване на окачването на тремолото. Сигурно много от вас са се дразнили, когато свирят с много гейн и след заглушаване на струните продължава да се чува един висок хармоник от изпадналите в резонанс и още вибриращи пружини. Проблемът се елиминира лесно чрез ... гъба за миене на чинии. Ето как (показано на моя Squier Strat):

 

Вземаме обикновена гъба и я подрязваме, за да пасне на дължина в кухината за тремолото.

 

1.jpg

 

 

Отпускаме всички струни, докато увиснат (без да ги сваляме!). Махаме задния капак, за да видим окачването на тремолото, развиваме видиите на обтегача и откачаме пружините.

 

2.jpg

 

 

Натикваме гъбата.

3.jpg

 

 

Поставяме пружините обратно в китарата. Започнете от средната, ако сте с 3 или 5 пружини - по-лесно е после поставянето на останалите.

4.jpg

 

Т'ва е. Затваряме "пациента", натягаме жиците, настройваме и сме готови да цепим. :)

 

Само да отбележа - гъбата не се нащърбва от пружините след продължително "тремолиране", както бихте си помислили. Нито пък се получава така, че някоя навивка на някоя пружина да гризне леко гъбата и да стане засечка. Няма такива моменти. Единствено гъбата се смачкква след време. Моята за 4 години беше станала на палачинка, но това не намаляваше ефекта й! Просто ... реших да си намеря работа и да я сменя в 2 часа посред нощ. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто ... реших да си намеря работа и да я сменя в 2 часа посред нощ. :lol:

ХаХаАХАХаХА :D:):hysterical:

 

Браво за тутчето - на доста народ би бил полезен :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми, всяко парче плат върши работа, доколкото е груб и не се гъне лесно, за да влезе между навивките на струните. Иначе и с гъбата е хитро :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм виждал заглушаване на пружините и с вкарване на шлаух вътре в самите пружини, а не подпъхване на каквото и да било под тях. Мисля, че също върши работа.

 

В моя случай вместо гъба съм ползвал малко от този бял порест материал с който ми беше увита китарата в кътията като я получих. Той е мек и обира вибрациите (това му е целта, все пак :) ) но същевременно повърността му е такава, че не може да се натъпче между навивките на пружините, както каза 7thString, и да пречи след това на връщането на флойда в изходна позиция.

 

Малко Офтопик: Абе тия 5 пружини не са ли прекалено много? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако е с 13ки :metalist:

аз съм натъпкал отдолу някаква намачкана хартия и върши работа- с гъбата от дунапрен ми се струва че трябва периодично да се подменя - нали знаеш как се прецаква дунапрена след време - почва да се рони и става голяма мизерия, но пък щом казваш че 4 години не е мръднала...

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, действително нямаше проблеми с гъбата, само беше смачкана. :) А пружините са ми таман като бройка. Свиря с 10-ки, но бендвам повечко и 3 пружинки не ме удържаха. :metalist:

 

Разбира се, че методи за демпфиране има бол. Това е просто методът, който аз съм използвал. Шлаухи, тиксо, чорапи, ластици ... варианти толкова на брой, колкото и китаристи. ;)

 

Hilbilly - по-малкото парче гъба демпфира по-бавно, а по-голямото парче заглушава незабавно (поне при мен така се получи). Затова съм с цяла гъба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както разцъквах форума и нямах какво да правя, ти видях темата, "отворих" Склаера и го направих, но не със дунапрен, а със вестник, щото нямах дунапрен :) (Но пак действа!)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей

 

Това е доста по-елегантен подход, наистина, но изисква специално подбран за целта маркуч. А тук го правим с подръчни домакински материали. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да покажа и моя вариант.

Направих го дни след като завърших китарата.

Дунапрена който сложих го взех от кутията на едно Асус-ко дъно (PC). Ползвам такъв дунапрен докато сглобявам компютри да слагам като подложка.

 

Изрязах с нужните размери и ето го резултата:

m_9a5422fca387a895242c3676dd8a30b7.jpgm_95ee5906019e17a2c3234bc65162701e.jpgm_279dc869bab4d89022ce0c1be9bfb3c2.jpgm_8f4ecce373dbb13e2c241588e4c203fb.jpg

Редактирано от cRyStaL_gUiTaR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.