Jump to content
Българският форум за музиканти

Размазване на вокалите в стара българска естрада


Recommended Posts

Как се получава този размазан ефект на гласовете в толкова много стари български естрадни песни (60-те и 70-те)?

 

Ясно е, че е донякъде въпрос на маниер на пеене - но и не толкова "проточените" пeсни звучат като от разстояние, като потопени в нещо - особено женските. В нито едно парче след 70-те не съм чувал така да звучи гласа - сякаш има някаква космическа реверберация. Дали е въпрос само на стил, на смесване, на определена техника?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам, в тези години не е имало смесване като маниер на работа, а всичко се е записвало едновременно. Като добавим ефекта тип пружинна реверберация "Вермона", пеенето отдалеч и вероятно липсата на каквато и да било периферия /компресори например/, мисля че се получава точно такова звучене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не пишете глупости, пичове - просто чуйте и други песни от 50-60 години НЕбългарска естрада - такава е била модата в саунда тогава. А българските записи са правени не с пружинен реверб "Вермона", а с доста по-скъпа и труднодостъпна дори и в наши дни техника - с така наречените стаи за реверберация - допреди няколко години още работеше май една от тях в мазето на радиото.

А - и с лентови еха.

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като се замисля, пеенето отдалеч най ми връзва, не се бях замислял, благодаря. Стаите за реверберация също.

За лентовото ехо - на вокалите ли? Най-много като slapback ефект.

Иначе с такова двучене се сещам например за един култов двоен албум на Лили Иванова - "Обичам те", от '75 , с оркестъран на БНР. Силно се съмнявам, че е записван едновременнно. Освен това - някои от тях са всъщност песни на Далида или на Мирей Матийо и - друго е звученето. Не че съм голям специалист, но винаги ми се е струвало доста специфично, иначе нямаше да отварям тази тема.

За по двата вокала тип бийтълско пеене - то е очевидно, когато го има. Мне, не.

За пружиния реверб - не е ли по-скоро т.нар. plate reverb, не знам как е превода. Или plate си е пак пружинен на български.

Редактирано от Roevers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля, че е въпрос на стая с добра акустика, хубав кондензаторен мик, пеене отдалече, пружинни ревърбове и лентови еха и мода в звукозаписа. На мен ми харесва този тип звучене, доста топло е като звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пружиния реверб - не е ли по-скоро т.нар. plate reverb, не знам как е превода. Или plate си е пак пружинен на български.

 

plate е пластина/плоча

пружинен реверб е spring - като този който се ползва в китарните ампове

389_large.jpg

 

и от къде ви дойде на ума че щом китарджиите ентусиасти са ползвали гадни вермони и орфеи, то значи и в студиото е било така - никой не е виждал истинска техника през комунизма така ли??? като чувам какви пари са се наливали едва ли е било така :)

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Сега като имаме едини милион цифрови ефекти данеби да правим по добър звук ??

Особенно в БГ.

Едва преди 10-ина години цифровите методи на запис достигат нивата на аналоговите.

На тема микрофони няма какво да говорим. Старите микрофони са ненадминати и никоя цифрова и модерна техника няма да ги надмине.

Звученето идва не от методите на запис а от това което се записва. Тогава хората са били професионалисти и тъй като студийното време е скъпо - са давали най доброто от себе си за да го направят перфектно.

Сега всички изпълнители си учат песните в студиото и гледат колкото могат да го замажат с техниката. "Аз ще пея гадно ама тонрежисьора знаш ли къв е добър, шма напрай да пея кът Марая Кери"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.