YtseJam Отговорено Юни 30, 2005 Отговорено Юни 30, 2005 Много офтопик, много нещо. И пак високомпетентни изказвания от дежурните висококомпетентници. Както и да е. Аз лично съм на мнение, че е грешно да се гледа на интеракцията в рамките на една група като на последователни процеси. Или казано с други думи, барабанистът слуша басиста, басистът гони китариста, китаристът пък не слуша никой, освен гласовете в главата си, а пък вокала никой не го слуша. За мен групата не са просто купчина музиканти, събрани на едно място по една или друга причина. И мисля, че всеки трябва да слуша всеки и всеки да се съобразява с всеки в реално време, за да се получава истинският груув, както му викат. Винаги съм се стараел да слушам всичко едновременно и винаги съм се опитвал да го набивам в главата на бендмейтовете си, но тъжната истина е, че на малко хора им пука за това как звучи групата като цяло. Иначе в условията на бг реалността, когато на сцената не се чува нищо, на барабаниста никой не се е сетил да му сложи монитор, щото и без това е половин човек, обикновено се опитвам да се оправям с гледане. И тъй като всички са с гръб към мен, гледам левите ръце на басиста и китариста горе-долу къде се намират по грифа. Кво да се прави. А където мога, свиря със слушалки. Изобщо не ме е срам, кво като не е рокендрол, никой не гледа към барабаните така и така. Цитирай
evans Отговорено Юни 30, 2005 Отговорено Юни 30, 2005 Само едно ще кажа ,трябва да разчитаме на себе си а не на метронома Цитирай
NessoR Отговорено Юни 30, 2005 Автор Отговорено Юни 30, 2005 отдавна беше ... свирил съм с музиканти, с няколко групи, свирил съм на бас, барабани, китара ... дори синтезатор ... винаги съм се ръководил по някой/нещо, освен в случаите, когато музикантите са бездарни...даже в зависимост от това колко време съм свирил с един човек, бях научил и къде греши времево или тонално дори чисто технически и замазвах...така че малко се учудих, като видях повечето ви мнения, но аз съм на мнение, че барабаниста не е кон с капаци, макар че в повечето стилове баса и барабаните са основата! Аз лично не съм срещал барабанист който да не бърка ... Цитирай
imperor Отговорено Август 15, 2005 Отговорено Август 15, 2005 Не се водя по никого, но слушам всички (и себе си разбира се). Както правилно отбеляза по-горе YtseJam, у нас не ни броят за хора и я ти сложат някой пръдлив монитор от 20-30 вата, я не. Затова разчитам на това, че знам абсолютно точно репертоара на бандата и всяка отделна партия в него, така че като почнеме парчето, аз си пея фигурата, после куплета, солото на китарата и клавира, пак куплета и.... бишшшшш един-два 20''-22'' за финал. Най-голямото дърво съм ял в зали с голяма дълбочина, когато не съм имал монитор и чувам отразен звук. Е такъв лаф НЕМАААААА! Вместо кеф, такива участия са били адска мъка за изтерзаната ми и без друго тъпанарска душа... Цитирай
progressive Отговорено Август 15, 2005 Отговорено Август 15, 2005 (Редактирано) оплаквате се че няма монитори за вас... ами то като се замисля, май на повечето места не са и чували какво е това, има ли почва у нас и евентуално ако да, как се борави с него... а за това когато няма никакви монитори и трябва да слушаш някакъв отразен звук... е тогава става наистина голямо мазало... за това и аз понякога(нищо че съм на клавирите) когато няма монитори, или пък нищо не се разбита от тях си пускам слушалки(тапи) за да имам някаква представа какво става... а иначе наистина темата ме изненада... според мен, както и някои преди мен споменаха групата е едно цяло(или поне би трябвало), за това е група! Редактирано Август 15, 2005 от progressive Цитирай
t-rex Отговорено Септември 18, 2005 Отговорено Септември 18, 2005 аз си мисля че свиренето без монитори е ад. но поне при мен много ми помага. в смисъл че ми се налага да се ориентирам в песента по други параметри. например ампа на китариста който обикновено стои до сета. и така сразвиват разни качеств за които не съм и подозирал. а иначе по темата ако групата е сработена и забива яко то няма нужда да се ориентираш по нищо. просто или свирите всички заедно или не. всеки забързва или забавя важното е някак си да става заедно колкото и смешно да звучи. примен най големия проблем в повечето случаи са повърхностите на които си поставям тупаните. редовно си гоня я каса я флор я някой чинел. ама е купон пък Цитирай
adXok Отговорено Септември 18, 2005 Отговорено Септември 18, 2005 (Редактирано) progressive написа: Оплаквате се че няма монитори за вас... ами то като се замисля, май на повечето места не са и чували какво е това. t-rex добави: Аз си мисля че свиренето без монитори е ад. Затова adXok НЕ би се навил да свири някъде... оставяме настрани това, че нямам инструменти и апаратура Редактирано Септември 18, 2005 от adXok Цитирай
Recommended Posts