Jump to content
Българският форум за музиканти

по какво се ръководите по време на лайв?


Recommended Posts

Много офтопик, много нещо. И пак високомпетентни изказвания от дежурните висококомпетентници. Както и да е.

 

Аз лично съм на мнение, че е грешно да се гледа на интеракцията в рамките на една група като на последователни процеси. Или казано с други думи, барабанистът слуша басиста, басистът гони китариста, китаристът пък не слуша никой, освен гласовете в главата си, а пък вокала никой не го слуша. За мен групата не са просто купчина музиканти, събрани на едно място по една или друга причина. И мисля, че всеки трябва да слуша всеки и всеки да се съобразява с всеки в реално време, за да се получава истинският груув, както му викат. Винаги съм се стараел да слушам всичко едновременно и винаги съм се опитвал да го набивам в главата на бендмейтовете си, но тъжната истина е, че на малко хора им пука за това как звучи групата като цяло.

 

Иначе в условията на бг реалността, когато на сцената не се чува нищо, на барабаниста никой не се е сетил да му сложи монитор, щото и без това е половин човек, обикновено се опитвам да се оправям с гледане. И тъй като всички са с гръб към мен, гледам левите ръце на басиста и китариста горе-долу къде се намират по грифа. Кво да се прави. :headbang:

 

А където мога, свиря със слушалки. Изобщо не ме е срам, кво като не е рокендрол, никой не гледа към барабаните така и така. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

отдавна беше ... свирил съм с музиканти, с няколко групи, свирил съм на бас, барабани, китара ... дори синтезатор ... винаги съм се ръководил по някой/нещо, освен в случаите, когато музикантите са бездарни...даже в зависимост от това колко време съм свирил с един човек, бях научил и къде греши времево или тонално дори чисто технически и замазвах...така че малко се учудих, като видях повечето ви мнения, но аз съм на мнение, че барабаниста не е кон с капаци, макар че в повечето стилове баса и барабаните са основата! Аз лично не съм срещал барабанист който да не бърка ... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Не се водя по никого, но слушам всички (и себе си разбира се). Както правилно отбеляза по-горе YtseJam, у нас не ни броят за хора и я ти сложат някой пръдлив монитор от 20-30 вата, я не. Затова разчитам на това, че знам абсолютно точно репертоара на бандата и всяка отделна партия в него, така че като почнеме парчето, аз си пея фигурата, после куплета, солото на китарата и клавира, пак куплета и.... бишшшшш един-два 20''-22'' за финал. :godbless:

Най-голямото дърво съм ял в зали с голяма дълбочина, когато не съм имал монитор и чувам отразен звук. Е такъв лаф НЕМАААААА! Вместо кеф, такива участия са били адска мъка за изтерзаната ми и без друго тъпанарска душа... :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оплаквате се че няма монитори за вас... ами то като се замисля, май на повечето места не са и чували какво е това, има ли почва у нас и евентуално ако да, как се борави с него...

 

а за това когато няма никакви монитори и трябва да слушаш някакъв отразен звук... е тогава става наистина голямо мазало...

 

за това и аз понякога(нищо че съм на клавирите) когато няма монитори, или пък нищо не се разбита от тях си пускам слушалки(тапи) за да имам някаква представа какво става...

 

 

а иначе наистина темата ме изненада... според мен, както и някои преди мен споменаха групата е едно цяло(или поне би трябвало), за това е група!

Редактирано от progressive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

аз си мисля че свиренето без монитори е ад. но поне при мен много ми помага. в смисъл че ми се налага да се ориентирам в песента по други параметри. например ампа на китариста който обикновено стои до сета. и така сразвиват разни качеств за които не съм и подозирал. а иначе по темата ако групата е сработена и забива яко то няма нужда да се ориентираш по нищо. просто или свирите всички заедно или не. всеки забързва или забавя важното е някак си да става заедно колкото и смешно да звучи. примен най големия проблем в повечето случаи са повърхностите на които си поставям тупаните. редовно си гоня я каса я флор я някой чинел. ама е купон пък ;);)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

progressive написа:

Оплаквате се че няма монитори за вас... ами то като се замисля, май на повечето места не са и чували какво е това.

 

 

t-rex добави:

Аз си мисля че свиренето без монитори е ад.

 

 

Затова adXok НЕ би се навил да свири някъде... оставяме настрани това, че нямам инструменти и апаратура :blink:

Редактирано от adXok
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.