Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене и пеене едновременно


Alex Alando

Recommended Posts

Колеги,

 

искам да попитам онези от вас, които в групите си освен басисти са и бек-вокалисти (или дори основни вокалисти) - лесно ли се справяте със съвместяването на двете дейности?? Кои са ви проблемните моменти и т.н.

Аз например се налага да държа мъжките бек-вокали на нашите песни, когато ги свирим на живо. И макар че сравнително добре се справям с пеенето - все още понякога се бъркам с ритъма на баса, който поддържам едновременно………….особено пък когато има и речетативи за изговаряне.

 

Та споделете за вашия опит и техники за „разделяне на вниманието”.

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко става с много треноровки. Аз лично,понеже съм мързелив , обикновенно правя компромис със свиренето в полза на пеенето . И все пак ,ако искаш да си перфекционист , тренирай и ще стане , историята познава , невероятни примери в това отношение, Геди Лий от Ръш , Лес Клейпул - Праймъс и много други , те не са извънземни , просто много свирят ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жена ми, когато е свирила усилено на пиано са я карали да прави следното упражнение - докато свириш (ама с всички подробности, ефекти, динамика, чувство) четеш текст на глас (непознат) и след това разказваш какво си прочел. Предполагам след като се усвои това няма да имаш проблем да съвместяваш свиренето с пеенето, макар мъжете, заради структурата на мозъка си, се справят по-трудно с две дейности... Нормално е, просто...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че е трудно, просто си изисква практика.

 

Преди се затруднявах да пея дори върху сравнително изправен бас ритъм, сега ми се налага да пея свирейки разни извъртяни неравноделни рифове и тн. Всичко става, стига да имаш желание, просто се изискват малко усилия в тази насока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не свиря на бас.Аз свиря на барабани и пея!Няма точно определен начин според мен,всичко става с практика(още се мъча на ентер сандмен да съчетая една част :thumbs_up: ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз не пея в песните ни, ама си пея текстовете ни, докато свирим. Иначе, докато си припявам, повечето ги изкарвам - то само ти идва да съгласуваш едното спрямо другото - дали ще промениш инструменталната партия, или вокалната - все едно... но речетативите са нещо отвратително... те са си за отделен вокалист, според мен :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

според мен едната от двете дейности трябва да е толкова добре тренирана, че ръката(или устата) сама да извършва движенията и да мислиш само за второто.Е, вярно, че на мен не ми се получава особено добре, но аз работя в тая насока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Замислял съм се по този въпрос. Смятам че трудността идва от това, че свиренето на бас опира наъ вече до ритъм, а пеенето опира до мелодия. С две думи трябва да се съчетаят две различни по характер неща ?

Смятам че с достатъчно упражниние е възможно - както се научаваме да синхронизираме 2 ръце на пиано, или дори повече крайника на барабани.

Другите какво мислят?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А такива , дето и без бас не могат да пеят кво праят :punk_guitar:

Ми да ти кажа - те пак са по-добре от ония, които даже и да не пеят - пак не могат да свирят. :)

 

А иначе конкретно по темата: смятам, че въпросът е по-скоро психологически.

Трябва да свикнеш с едната половина на мозъка си да обработваш ритъма (който ти подават барабаните) и да координираш ръцете си да свирят правилните бас-ритъм и бас-мелодия. А пък с другата му половина - да контролираш гласа си и да мислиш върху мелодията, която той трябва да следва......

 

В крайна сметка обаче това "свикване" се постига с много практика и упражнения на двете дейности едновременно............И съвсем не е нещо невъзможно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Баце, какви половини на мозъка, какво чудо, това да не са ти два харда и да задаваш коя програма къде да се инсталира... Свиренето и пеенето едновременно е много просто нещо, но не лесно за реализация. Става по следния начин: 1во - научаваш перфектно партията, която искаш да изсвириш на баса. 2ро - научаваш перфектно мелодията, която искаш да изпееш. 3то - остава само да съгласуваш двете неща. Започваш да свириш в бавно темпо и набелязваш наум къде ти се пада ритмиката на пеенето спрямо това, което свириш, тоест, да възприемеш пеенето и свиренето като едно цяло. В началото е трудно, но след повече упражнения, нещата започват да стават доста по-бързо. Аз с тази тактика съм се научил да го правя и вече доста време нямам никакви проблеми с координация. Любимо парче по темата, което свирех на бас и пеех, е I'm sorry на Just a man. Извадени и изпълнени 1:1.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :D Напълно подкрепям това мнение.

Аз пея, докато свиря на баса и това си е единствения начин за съгласуване на двете неща.

Просто трябва като те бутнат от сън да знаеш как да изсвириш партията и да си набелязал къде се намират силните моменти за вокала. От там нататък е само упражнения, упражнения, упражнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стефчо, батка, това което си написал за едновременното свирене и пеене е съвсем вярно, но то е само следствие от обяснението, което съм дал по-горе.

 

Айде вземи попрочети някоя книжка на тема психология и се осведоми аджиба как точно работи това нещо в главата ти, наречено „мозък”! :girl_witch:

Тогава ще разбереш за ролята му при извършването на много човешки дейности едновременно и ще видиш колко напомня той на компютърния хард-диск…………..макар и да ти е много чудно на тебе!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стефан се казвам, ако не си прочел добре. Айде сега кажи ми колко от потребителите във форума според теб ще могат успешно да пратят пеенето към лявата половина на мозъците си, а свиренето - към дясната например(освен ако не са левичари, не знам там как се променят нещата). Аз знам доста неща, братле, въпроса е как адекватно да обясниш на хората, които се интересуват нещата така, че да са им полезни, а не да им трябва да изчетат още няколко стотин интернет страници, за да могат да разберат какво им казваш. И ако обичаш, не с тоя тон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.