Jump to content
Българският форум за музиканти

Прагчета


AXE

Recommended Posts

хъхъхъ и аз да се похваля днес си взех точно такива, много готини изглейдата :P:P като ми ги сложат и ако свирят само ще ги призная за добри... :D

Кажи моля те откъде ги взе и на каква цена!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хмм, не знам, ама си вземи XJ прагчета (Extra Jumbo). Те са по-дебели от нормалните. Моята китара е с такива, знаеш ги. Не знам, но ги намирам за адски удобни. Като си хвана кремонката, която е с нормална дебелина на прагчетата и направо ми се приисква да я оставя веднага :P

За Кремонката - вервай ми - не е от прагчетата :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм, не знам, ама си вземи XJ прагчета (Extra Jumbo). Те са по-дебели от нормалните. Моята китара е с такива, знаеш ги. Не знам, но ги намирам за адски удобни. Като си хвана кремонката, която е с нормална дебелина на прагчетата и направо ми се приисква да я оставя веднага  :P

За Кремонката - вервай ми - не е от прагчетата :P

И аз това се опитвам да го убедя, ама той не ми вярва :D

 

Както ми каза един път Edgecrusher - "за китари ли ще си говорим, или за Кремони" :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно процедурно питане....ако китарката е с тънки мижави прагове/като на Скуайър :D / и и се сложат хубави дебели прагове няма ли да отеснеят прекалено по горните позиции?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

бе маи няма да отеснеят, то зависи и кви прагове ще слагаш, тези които аз си взех са високи ама маи на широчина са същите :) така че не се притесняваи

аи пък като ми ги сменят ще разберем, дано съм прав :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно процедурно питане....ако китарката е с тънки мижави прагове/като на Скуайър :P / и и се сложат хубави дебели прагове няма ли да отеснеят прекалено по горните позиции?

Обективно погледнато - да :lol: Но не чак толкова, че да не може да се свири. Ширината на прагчетата (по-точно разстоянието между тях) е една и съща на всички китари и зависи само от дължината на мензурата (scale length) - с малки екзотични разлики, като ей тази Ямаха:

aesfg_closeup.jpg

на първо и второ прагче (тва Frank Gambale signature-a, btw - a системата е fretwave), защото иначе немаше нотите да са същите - най-просто казано. Та ширината на самата позиция (демек прагчето) е без значение.

E ти калкулатор на разположението на прагчетата по грифа, ако ти е интересно - http://www.buildyourguitar.com/resources/f...c/jscrptclc.htm.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tва е подобно на BuzzFeiten tunning system и е създадено да компенсира проблемите с интонацията, които нормално китарата има.

Тц...таз точно не съм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

По принцип няма много голямо разнообразие от прагчета по нашия пазар.

Ако си решил да си ги сменяш ти, вземи си от тези, дето се продават на лента.

След като извадиш старите прагчета режеш с остри клещи колкото ти трябва.

след това внимателно го набиваш с пластмасов чук или нещо подобно. С остри клещи изрязваш по края на грифа стърчащите излишъци, След това ги заглаждаш отстрани с пила(заедно няколко прагчета). Накрая им оформяш наклон и ги изравняваш с голяма равна пила. Обикновено се налага и прелакиране отстрани на грифа, заради пиленето. Ако прагчетата не се захващат добре могат да се залепят със каноконлит или 5 минутна епоксидна смола.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Принципно не е препоръчително да сменяш прагчета сам, защото не се знае какви ще са последствията. Всеки гриф е различен, в зависимост от това от какво дърво е, меко ли е, твърдо ли е, колко е сухо или колко е влажно (колко ти се потят ръцете докато свириш :) ). А и ако предишните прагчета са лепени с лепило, по-добре иди на лютиер, аз лично бих предпочел да дам 20-30 лв за услугата, но да знам че всичко ще е ОК, защото съм чувал, че при махането на старите прагчета, тъй като те си имат такива контриращи издатини, е възможно някое от тях да изкърти и част от дървото на грифа при ваденето, което след това трябва да се залепи на мястото си, а самият гриф да бъде полиран отново...А това в домашни условия не е удачно, едно заради липсата на подходящите машини и инструменти, а и второ - заради извивката на грифа, не би се получило хубаво, ако си прецакаш радиуса :) А, и другото, за което се сещам :) Когато прагчетата са лепени, трябва да се нагряват с поялник, за да се размекне лепилото, което ги държи...пък аз само като си помисля да си се надвеся над грифа с поялник изтръпвам :)

 

А аз съм с Medium Jumbo на Фендер, които не са широки, но са съвсем малко по-високи от нормалните. За Extra Jumbo прагчетата знам, че се използват най-често да се симулира издълбания гриф - по-евтино излиза, а и ако решиш че не ти харесва няма да ти се наложи да сменяш цялата китара :)

 

 

Едит: Ама и аз на време се включвам в темата... :) Нищо де, поне има препратка към тази от по-нова такава...

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След сменяне на известно количество прагчета, и разговори с майстори от форума мога да кажа - Хубаво е 2-3 дни преди да се вадят старите прагчета, фингърборда да се намаже с палмово масло(кокосово), така има по-малка вероятност да се сцепи дървото. Ако са зепени с лепило, с нагряване могат да се махнат, ако са лепени с епоксидна смола - не знам дали могат изобщо. Dunlop са хубави прагчета, доволен съм от тях. Аз използвам Jumbo размер.

Прагчетата се набиват с гумен чук, като предварително може да се огънат с дъгата на грифа. След поставяне се изрязват отстрани с остри клещи, и с равна пила за метал се изравняват, и им се прави лек наклон от двете страни на грифа, така, че да не дерат. Ако грифа е прав(след махане на старите, може да се нивелира при нужда), и прагчетата са добре слойени, може и да не се наложи да се подравняват, но ако има някакво звънене, се подравняват с шкурка, залепена за равно, дебело стъкло(с двойносалепваща лепенка), след което коронката(облата форма) на всяко прагче се оформя с пиличка. Накрая се полират с много фина шкурка или полир паста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, може ли някой да ми каже дали в Стара Загора има майстор да ми смени праг4етата и колко ще ми излезе това + закупуване на праг4ета (поне от това което про4етох става дума за около 50-60-ина лева ремонт и праг4ета), в краен слу4ай може да ми препоръ4ате 4овек и от Пловдив. Става дума за Кремона :godbless: , дали 6те има някой да се навие да ги смени след като 4уе за ква китара става дума :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.