Daniel_V Публикувано Март 2, 2008 Публикувано Март 2, 2008 Здравейте, манияци... Имам един Стратокастър гриф, непипан досега, перфектен. Проблема е , че е голо дърво. Искам да попитам разбиращите повече от мен, какъв финиш е най-добър за подобен гриф. Не желая дебел слой лак като на повечето китари. Един пич занимаващ се с мебели ми каза да ползвам ШелЛак. Иска ми се да се получи тънък слой като на повечето Фендъри... Дайте акъл И един страничен въпрос... Иска ми се да боядисам главата черна , като на този Squier . Каква боя да ползвам? Поздрави! Цитирай
the_gorer Отговорено Март 2, 2008 Отговорено Март 2, 2008 Аз съм махнал лака от грифовете на всичките си китари, за да се свири по-безпроблемно на тях. Ако наистина грифът ти е голо дърво (което ме съмнява да е така - вероятно има слой лак), то аз ти предлагам да го оставиш голо дърво и само да го импрегнираш редовно с ленено масло. Говорим за грифа, не за фингърборда. Цитирай
vlex Отговорено Март 2, 2008 Отговорено Март 2, 2008 Не барай с шеллак, щото няма да се справиш, отсега ти го казвам. Като видях колко десетки манипулации и интервенции се правят с тоя лак и кви пинизи трябват и направо ме стегна сърцето Оттук насетне е повече въпрос на вкус какъв лак ще сложиш. Поздрави, Влад Цитирай
vihro Отговорено Март 2, 2008 Отговорено Март 2, 2008 Аз само бих те посъветвал да се обърнеш към колегата violins,особено ако си решил за шеллака.Пича бачка жестоко!!! Цитирай
Daniel_V Отговорено Март 2, 2008 Автор Отговорено Март 2, 2008 Абе онзи ден гледах мойто Афинити страт-че. Има един много тънък слой полир отгоре. Имате ли идея какво е това и как да го постигна. the_gorer - Грифа просто е имал много дълбока драскотина и е изшкурен. Варианта с голото дърво не ме кефи щото много се зацапва и няма какво да го предпазва. vlex - Мерси че ме предопреди, ако остане момента с шеллака ще потърся violins, както vihro предложи. vihro - Мерси за съвета! Говорил съм и преди с него за едни други неща. Сега загледах, че само грифа е шкурен, без фингърборда. Цитирай
Overdrive Отговорено Март 2, 2008 Отговорено Март 2, 2008 (Редактирано) а той (фингърборда) какъв е?? ако е явор и той мисля че е добре да има дебел слой лак поне на него, едно че не се цапа, но и запазва дървото от изтъркване и появяване на хлътнали участъци, а ако е само дърво напоено с нещо ще вземе след 2-3 години да стане на нищо Редактирано Март 2, 2008 от Overdrive Цитирай
Daniel_V Отговорено Март 2, 2008 Автор Отговорено Март 2, 2008 Фингърборда е роузлууд. Кажете какво да го правя този гриф , че иначе е жесток и искам да го сложа на едно проджект тяло. Какъв лак/полир да ползвам? Цитирай
ruidolff Отговорено Март 2, 2008 Отговорено Март 2, 2008 Диката е специалист по електрокитарите - прати му едно ЛС, за да не объркаш нещо. Заложи на сигурно и бъди точен във фактите. Рудолф Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 2, 2008 Отговорено Март 2, 2008 Aко грифа ти трябва, не го боядисвай, или го прати на някой да ти го боядиса, като Диката, например. Ако ти е за експеримента: - Ако имаш пистолет и компресор, използвай полиуретанов лак. - Ако искаш да мърляш с четки, и после да шкуриш много стичанките, можеш да пробваш с нитроцелулозен лак. - Спрейовете обикновено не дават желаната сдравина, не се полират добре, и винаги остават малко лепкави. - Шелака е много гот, но ако искаш да пробваш тоя вариант, първо го направи върху някакви пробни дъски, и чак след като понадобрееш, направи грифа. - НЕ използвай алкидни бои и лакове, корабни лакове, и т.н. - Акрилните лакове също не са много добър вариант. - За лаковете си има съответните разредители. - Не вярвай на търговците в железарията. - Не бързай - това гарантира плачевен резултат - изчаквай лака да изсъхне, и не му стой на главата в очакване. - Ако лака не е изсъхнал добре - не прави нищо. - Шелака съхне седмици и месеци, докато стане достатъчно твърд за полиране. - Полиуретанивия лак съхне за часове, или денонощия. - Нитроцелулозния лак питай другите за колко време съхне(не съм ползвал). - Акрилния лак съхне за ден до няколко дни, а става за полиране след седмица-две съхнене. Най-добре пробвай първо да боядисаш и полираш някакви дървени вещи, не започвай направо с лака. Ако не ти е амбиция да ставаш бояджия, не си губи времето, опитвайки се от първия път да си боядисаш грифа идеално(малко вероятно - трябва да бъдеш подготвн за резултат от зле до прилично, или горе-долу добре). Пак ти казвам - ако си ентусиаст - пробвай първо на разни дъски, дървени кутии, и т.н. Цитирай
Daniel_V Отговорено Март 3, 2008 Автор Отговорено Март 3, 2008 Мерси за съветите и мненията. Ще пообмисля още малко нещата и ще реша. Най-вероятно ще потърся помощ от спецовете като Диката. И още един въпрос- Ако реша да го оставя така, от къде мога да намеря ленено масло за което the_gorer спомена? Цитирай
vihro Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 Препоръчаха ми "Top oil" на ОСМО и в съчетанието с ленения безир на Леко си направих много готин матов финиш на солобарабана който правя в момента.Не съм специалист,само споделям лични впечатления. Цитирай
vlex Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 Ленено, бадемово, лимоново масло - всички ги има в аптеките на ампули - май се ползват за подхранване на коса. Естествено ампулите са малки и една няма да ти стигне, но за профилактично намазване ще се оправяш и със съвсем малко занапред. Поздрави, Влад Цитирай
Overdrive Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 сега се сетих - имам на един бас български гриф с фборд от махагон - грифа е от Орфей и понеже не ме кефи лакиран го изшкурих и го напоих с бадемово масло - глътна много но и до днес си стои като запечатан - усеща се самото дърво, но не поема мръсотия и въобще доста прилично стана - с по-качествени материали може да е още по-добър резултата - примерно с тези които Вихро казва Цитирай
vlex Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 /офф Орфей зебра? Други орфеи с махагонов фборд има ли? Поздрави, Влад Цитирай
Overdrive Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 (Редактирано) офтопик ами грифа явно е от такава - аз намерих само грифа, а тялото аз си го правих така че не знам дали е от зебра, но прилича на гриф от зебра точно /офтопик Редактирано Март 4, 2008 от Overdrive Цитирай
Recommended Posts