Vasil Pavlov Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 Тая тема не съм я виждал, и никога не съм предполагал, че потенциометрите имат ЧАК такова влияние, върху звука. Хм. Трябва да разуча въпроса. Иначе и мойте кабели прихващаха сигнали от извънземните преди. Добре, че ги смених с някакви, малко по - читави. Цитирай
Slide Отговорено Май 14, 2009 Отговорено Май 14, 2009 В момента съм с антенен кабел 75 ома и свири, та се къса. Цитирай
Packo Packomirov Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 За да не отварям тема пиша тук... Имам хъмбъкъри и искам да сменя тон и волюм потенциометрите 500к (лес пол сързване с 4бр потенциометри) Искам да знам кои потенциометри са логаритмични и кои са линейни и съответно кои от тях се използват за тон и кои за волюм, и кои се означават с "А500к" и "В500к"? Как да ги разпозная? Доколкото рових из нета видях че: А (audio) е логаритмичен => тон B е линеен - => волюм Правилно ли е? Проблем ли е да се ползват само линейни (В) или само логаритмични (А) са волюм и тон? Значи ако имам 4бр "А" или 4бр "В" дали е проблем да ги вържа тях на волюм и тон, понеже нямам други? Ще влияе ли това по някакъв начин на звука? Има и някакво означение 'ALPHA' на потенциометрите? Какво означава? Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 (Редактирано) Слагат се предимно логаритмични потенциометри. Бележат с А (да, идва от аудио). п.с. - има начини да се "накара" линеен потенциометър да работи, почти като логаритмичен, за обратното не знам. По принцип грешно е схващането, че потенциометрите усилват сигнала.Напротив те го режат.Не случайно тяхна функция е съпротивлението, а стойностите им се дават в омове. Редактирано Ноември 5, 2009 от Slacoth Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 Всъщност за буквеното означение май греша, но важното е, в крайна сметка да са логаритмични. Цитирай
Yves Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 По принцип грешно е схващането, че потенциометрите усилват сигнала.Напротив те го режат.Не случайно тяхна функция е съпротивлението, а стойностите им се дават в омове. Че кой го схваща така? Между другото потенциометрите, които идват в пакет с EMG адаптери са хубави...или поне на мен ми правят хубаво впечатление И май са точно логаритмични. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 Да, ама са 25/50К. По принцип А са логаритмични. Волюма трябва да е логаритмичен. На някои места слагат лог. на тона, на други - линейни. Има китарни 250/500К лог. потенциометри за 6лв. парчето. Ако те интересува къде - на Л.С. Цитирай
Packo Packomirov Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 (Редактирано) и все пак какъв потенциометър е правилно да се сложи на волюм и какъв на тон? ...ако на наякой места се слагат различен тип за тон, значи излиза че е без значение какъв пот ще се сложи -логаритмичен или линнен ...каква точно е разликата межди двата вида потенциометри...? Волюма май трябва да е 'В500к" т.е. линеен, а тона "А500к" т.е. логаритмичен...поне така си мисля... Редактирано Ноември 6, 2009 от Packo Packomirov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 (Редактирано) Нали ти обясних горе? Волюма е логаритмичен. Toна по-често е линеен на повечето китари, но съм виждал да се ползват и логаритмични. Ако сложиш линеен пот на волюма, пота ще действа почти като ключ. А според теб защо на логаритмичните потенциометри пише А(Аудио)?? Защото имат логаритмична крива на промяна на съпротивлението, която ухото възприема като плавно линейно изменение на силата... та затова... за волюм - логартитмични. http://www.stewmac.com/freeinfo/Electronic...0/i-4000_3.html Редактирано Ноември 6, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Yves Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 (Редактирано) и все пак какъв потенциометър е правилно да се сложи на волюм и какъв на тон?...ако на наякой места се слагат различен тип за тон, значи излиза че е без значение какъв пот ще се сложи -логаритмичен или линнен ...каква точно е разликата межди двата вида потенциометри...? Волюма май трябва да е 'В500к" т.е. линеен, а тона "А500к" т.е. логаритмичен...поне така си мисля... Разликата е в това в как усилват/намаляват. Линейния усилва пропорционално...в смисъл като е в средно положение би трябвало и звука да е на около 50%. При логаритмичните е по-различно, но не мога да кажа как. Между другото съм чел, че повечето уж логариритмични потенциометри са си линейни, но просто с две "зони" на различно съпротивление. Ако сложиш линеен пот на волюма, пота ще действа почти като ключ. Това не става ли само когато е с неправилно подбрано съпротивление? Въобще не е тва идеята на потенциометъра, което ме навежда на мисълта, че при такова положение не самото утройство, а неправилното му приложение е проблема. Редактирано Ноември 6, 2009 от Yves Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 (Редактирано) Линейния усилва пропорционално...в смисъл като е в средно положение би трябвало и звука да е на около 50%...Между другото съм чел, че повечето уж логариритмични потенциометри са си линейни, но просто с две "зони" на различно съпротивление. Не е така, напрежението ще е наполовина, когато линейният пот е в средно положение, което за съжаление съвсем не отговаря на слуховото възприятие за "два пъти по-тихо". Именно затова линейните са неподходящи за волюм. Ухото чува силата по логаритмичен закон. Сиреч, при тихи нива се чуват сравнително малки разлики, а при силни - доста голяма разлика в интензитета на звуковото поле е необходима, за да се чуе малка разлика в силата. Именно затова за волюм се ползват логаритмични потенциометри. Ако сложиш линеен пот на волюма, пота ще действа почти като ключ. Това не става ли само когато е с неправилно подбрано съпротивление? Не, не става само тогава. Просто когато мениш усилването(в случая затихването) по напрежение линейно(например, с линеен потенциометър), ухото не чува тази промяна като равномерно усилване(отслабване). В една част от характеристиката, ухото почти няма да чува разлика, и точно на определено място, малко завъртане на потенциометъра ще отговаря на голяма възприета разлика в гръмкостта - линейният пот ще работи рязко и неговите линейни промени ще се възприемат като логаритмична промяна на силата. За да се въприеме линейна промяна на силата на звука, трябва напрежението да се изменя по логаритмичен закон. Затова за волюм трявба логаритмичен пот. Редактирано Ноември 6, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Yves Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 Явно нещата на теория не са като на практика Колко сме блажени тия дето само или свирим (100%) или не свирим (0%) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 (Редактирано) Напротив - за тези неща теорията е снета от практиката . Наистина - ако волюм пота няма да се ползва само за включ-изключ, задължително трябва да е логаритмичен. Редактирано Ноември 6, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
rockstar666 Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 Добре де, като съм с два пуш пул-а,от които единя е волюм,а другият - тон,какви потенциометри да си взема,но го обяснете,като за пълен лаик и какво трябва да пише на тях на английски или поне какво обозначение трябва да имат и двата такива? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 6, 2009 Отговорено Ноември 6, 2009 (Редактирано) Ako си с 500К: волюм: А500К, рядко 500КА тон: B500К, рядко 500КB, може да ползваш и А500К, разликата в плавността там няма да е чак толкова фрапираща Ако си с 250К: волюм: А250К, рядко 250КА тон: B250К, рядко 250КB, може да ползваш и А250К, разликата в плавността там няма да е чак толкова фрапираща естествено, щом са пуш-пул, трябва да вземеш пуш-пул. Редактирано Ноември 6, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts