Janick_Gers Публикувано Февруари 18, 2008 Share Публикувано Февруари 18, 2008 Здравейте, колеги! Искам да попитам нещо. Преди няколко дни правех едни записи и слагах две ритъм китари - едната да се чува в дясно, а другата в ляво. Естествено и двете бяха с един процесор, но и абсолютно еднакви настройки. И един приятел ми каза, че не е добре двете китари да са еднакви - и лявата и дясната. Но някак си не успя баш да се аргументира. Каза ми "Задължително им слагай различни видове дисторжън. И едната да има повече високи, пък другата повече среди, примерно. На едната сложи хоръс, пък на другата фленджър." Та въпроса ми е: Винаги ли им слагате различни настройки? И на лявата и на дясната китара. Или е просто въпрос на вкус? Защото според мен, примерно ако двете китари свирят някакво двугласие и са с напълно различни настройки и ефекти, би звучало много гадно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stelian Tomov Отговорено Февруари 18, 2008 Share Отговорено Февруари 18, 2008 зависи от песента, а й въпрос на вкус. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Февруари 19, 2008 Share Отговорено Февруари 19, 2008 (Редактирано) Ако говорим за мръсни китари, аз ги записвам с еднакви настройки - тъй като не можеш да ги изсвириш еднакво на 100%, ако и настройките ги направиш различни, става мазало. Преди пробвах едната с бриджа, а другата с нека, ама се отказах. Тва за честотите може да пробваш, ама има опасност от разваляне на баланса ляво-дясно и тогава трябва да съобразиш в цялостния микс как ще звучат... и не ги слагай плътно в ляво и дясно. На едната хорус, а на другата фленджър мисля, че ще звучи гадно. По-добре пробвай на едната хорус, а на другата нищо... Да като цяло много зависи от песента и от стила. И няма такова нещо като: "задължително прави това или онова ..." Важното е да звучат стегнато в микса, да са добре балансирани спрямо другите инструменти... Редактирано Февруари 19, 2008 от antonium Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Janick_Gers Отговорено Февруари 19, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 19, 2008 Ами благодаря много за отговора, мисля, че на двете китари хоръс и на едната повече високи на другата по-малко и малко повече среди би било добре, но май наистина си зависи какво се свири. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Февруари 19, 2008 Share Отговорено Февруари 19, 2008 ами ок ама да не се окаже, че после микса ти има в едната страна повече високи от другата? ако фуса ти е вдясно, нека лявата китара да е с повечето високи ама пак зависи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Janick_Gers Отговорено Февруари 19, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 19, 2008 По принцип фуса го слагам в средата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
spongebob Отговорено Февруари 19, 2008 Share Отговорено Февруари 19, 2008 Правил съм следното:запис на мръсни китари с 2 различни микрофона,различни позиций спрямо говорителя.Резултатът е много задоволителен,не съм ги разделял изцяло в ляво и дясно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Февруари 20, 2008 Share Отговорено Февруари 20, 2008 ^Подкрепям горното. Това, което правих последния път, беше да набухам два различни микрофона на ампа - единия в центъра, другия под ъгъл по-към края на говорителя - което само по себе си дава доста солидна разлика в звука. Всеки микрофон на отделен канал - единият вляво, другият вдясно, и след това ги разделяш като пич на моно канали. След това пак същата процедура, свиря отново партията, но с малко повече среди (и друга амп симулация - едната маршалска, другата тип меса, например). Резултатът е, че с две изсвирвания имаш четири писти. А как ще стоят в панорамата и коя ще е по-силна, е според случая. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stelian Tomov Отговорено Февруари 20, 2008 Share Отговорено Февруари 20, 2008 ами ок ама да не се окаже, че после микса ти има в едната страна повече високи от другата? ако фуса ти е вдясно, нека лявата китара да е с повечето високи ама пак зависи Значи, ако на тази песен която ще прави ще има и вокали, тоя фус не трябва много да се чува, трябва да го вкараш на ватре в микса с EQ-настройките, същото и с другите чинели, те не са толкова да се чуват, ами да доокрасяват записа, по добре набримчи касата, да се чува по ниска по басова и томовете вече сила на звука зависи от китарите, абе всичко е общо. Колко от хубавите песни на известните груми са смесени много некадърно, ама са си оригинали и изглеждат по яки... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Февруари 26, 2008 Share Отговорено Февруари 26, 2008 да, няма правила трябва обаче да звучи добре фуса няма отношение с вокалите според мен достатъчно е да го сложи встрани. соло барабането по би могло да пречи на вокалите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stelian Tomov Отговорено Февруари 26, 2008 Share Отговорено Февруари 26, 2008 На мене ми пречи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts