BlindVictim Отговорено Февруари 16, 2008 Отговорено Февруари 16, 2008 Би било чудесно. Аз в понеделник ще опитам да се снабдя с нужните елементи, и мисля първо да тествам на Кремона-та, че баса ми е новичък и не смея много да го човъркам. Макар че сега като се замисля, не е задължително да го монтирам в баса, може и в отделна кутия. Цитирай
the_gorer Отговорено Април 11, 2008 Автор Отговорено Април 11, 2008 Реших да си сглобя схемата на Ники Фена. Купих си всички чаркове (на снимката горе) и чак тогава видях, че се продават готови сглобени микрофонни предусилватели за 2,50. А на мен само платката ми излезе толкова. Голяма минавка - лев и нещо съм Назад. И сега сериозно: дали е било по-добре да взема някой от онези готовите микрофонни пре-ампове? В смисъл микрофонният пре-амп е по-различен от китарния, нали? Имам и някои неясноти по схемата. Тва VCC е плюса на захранването, нъл тъй? И как се брояха краката на операционните усилватели? От пъпката по часовниковата стрелка? Отдавна не съм се занимавал с такива бъзикни. Супер мания е. Цитирай
liquid_death Отговорено Април 11, 2008 Отговорено Април 11, 2008 Супер мания е!Наполседък всичкото си свободно време за това го отделям и направих 2 настъпи кутийки, ама както и да е. Крачетата на интеграла се броят - където е пъпката е пин1 и от него обратно на часовниковата стрелка.VCC е плюса, GND ти е минуса в случая. Цитирай
the_gorer Отговорено Април 11, 2008 Автор Отговорено Април 11, 2008 (Редактирано) А какво да ползвам за кутия? трябва да е нещо с твърди стени, за да мога да хвана женските букси за него. Сапунерка е първото, което ми идва на акъла, но какви други DIY алтернативи има? Сега е мъча да се сетя какво се продава в твърди кутийки. Редактирано Април 11, 2008 от the_gorer Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 12, 2008 Отговорено Април 12, 2008 Сега е мъча да се сетя какво се продава в твърди кутийки. Риба, Сарми, Козметика, Кафе ... Едно време (ама много отдавна, когато бях млад и зелен...) бях правил един усилвател за слушалки в кутия от "Nestle" за един приятел пианист ! През какви ли не глупости съм преминал... Освен да е здрава, кутиШката трябва да е метална, за да екранира от външни електромагнитни полета. А подвижно капаче, като на "консервите" на Nestle е сериозно преимущество особено за DIY. Така де, ще се наложи не едно отваряне и затваряне... Цитирай
Fender_str Отговорено Април 12, 2008 Отговорено Април 12, 2008 В практикер се продават листи от медна ламарина 250х500 мм най-добриа вариант ако говорим за екраниране Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 12, 2008 Отговорено Април 12, 2008 В практикер се продават листи от медна ламарина 250х500 мм най-добриа вариант ако говорим за екраниране От какво ще екранират? Вятър или миризми? Хайде да помислим малко, преди да повтаряме мненията на "компетентните" от HI-END форумите... Медта има екраниращи свойства само за електрическо поле. За магнитно - не. Хайде сега да видим двете полета как влияят? Едното индуктира напрежение, а другото - ток. Кои устройства се влияят от едното, и кои от другото? Високоомните вериги, като тези с участие на вакуумни прибори(ламБи) и елементи с "полево" управление(JFET, MOSFET,IGBT...) естествено се влияят повече от електрическо поле. При тях и при високочестотните устройства, медта ще окаже благотворно влияние за екраниране от Ел.поле. Нискоомните устройства, които се управляват с ток, като биполярните транзистори са чувствителни на индуктиран ток, главно от магнитни полета. Тук от медта няма полза, иначе магнитопроводите на трансформаторите щяха да се правят от мед, а не стомана (или желязо по народному). За да се универсални и полезни, екраните трябва да са "садвич" от материали с различни качества - например пермалой, мед, злато....( Като позлатеният модел на NAKAMICHI 1000ZXL например) Хайде сега да видим какво представлява консервната кутия (не тази с пластмасово покритие). Желязна ламарина, покрита с калай - сандвич от материали подходящи за магнитно и електрическо екраниране. Не е най-удачния случай, но поне е по-универсално решение за екраниране... (За интересуващите се по-задълбочено, повече има в теорията на Maxwell - Maxwell's Equations) Цитирай
bratmito Отговорено Април 12, 2008 Отговорено Април 12, 2008 Кутийки от парфюми STR8.има си и подвижно капаче,но основния недостатък е,че не са особено дебели и за настъпи кутийки не стават.Щом обаче твоето устройство няма да има футсуич,смятам,че ще ти свърши работа. Консервените кутийки са добра идея,но трудно се намират с подходяща форма. Цитирай
Fender_str Отговорено Април 13, 2008 Отговорено Април 13, 2008 (Редактирано) Ако повтаряхме мненията на "компетентните" от хай енд форумите gorer-е внимавай да не объркаш посоката на кабелите А иначе това за медта го знам но за екрани тип сандвич не бях чувал благодаря за информацията! Редактирано Април 13, 2008 от Fender_str Цитирай
the_gorer Отговорено Април 13, 2008 Автор Отговорено Април 13, 2008 (Редактирано) То по електричарските магазини май се прадавли някакви черни кутийки за сглабяне на такива DIY неща в тях. Ама кой да знае за тези кутийки - продавачката на чркове не ми предложи... Сгеа мисля пак да ходя до там и да търся, макар че много повече ме влече идеята да си направя сам от консервена кутия - ще бъде в пъти по-трЮ. Баси, чак сега разбрах колко малоумни са тези универсални монтажни платки. И ся кво, ше трябва с кабелчета да запоявам краката на компонентите ли? Баси тъпото, че то ще ми се вземе здравето само докато нарежа и оголя краищата на кабелчетата. Дори и да ползвам самите крачета, пак ще има нужда от десетки връзки с кабелчета. Пак много зор за цяло едно нищо, ама да има дейност някаква там. Редактирано Април 13, 2008 от the_gorer Цитирай
Overdrive Отговорено Април 13, 2008 Отговорено Април 13, 2008 (Редактирано) Не с кабелчета - ползвай изводите на елементите (не ге режи предварително ) има пластмасови кутиики за 2-3лв - преди правех разни работи с тях, но след като (почти) всички се натрошиха минах на алуминиеви, които са 2 пъти по-скъпи поне. Ако не е за настъпи-кутиика с фуутсуич стават и пластмасовите - ако има шум ще я облепиш вътре с алуминиево фолио Редактирано Април 13, 2008 от Overdrive Цитирай
bai-goku Отговорено Април 13, 2008 Отговорено Април 13, 2008 (Редактирано) Не разбрах какъв е проблема, че да се стига до запояване на краче със кабел? Кабелче се използва, вместо писта, ако са далеч едно от друго. Иначе, ако платката ти е само от едната страна с тези метални кръгчета, те ще са ти дъното. Демек, обръщаш я наопаки и там запояваш крачетата на елементите. На тях не им трябва лъскаво да се оглеждат Поне на мен най-трудната част ми е, докато подредя шиб****ните елементи, така че да използвам най-малко жички. Всичко ми е ОК, и точно на последните 2-3 транзисторчета/резисторчета и се оказва, че е по-добре по друг начин да се подреди. Като цяло е хубаво да има някаква естетика при подредбата, да не е пълен хаос. Пък и колкото по-малко жички, толкова по-малко смущения. Все пак жицата е резистор Редактирано Април 13, 2008 от bai-goku Цитирай
the_gorer Отговорено Април 13, 2008 Автор Отговорено Април 13, 2008 Както казах, проблемът е в кабелчетата. Не мога да го измисля така, че да няма нужда от поне два милиарда кабелчета. Цитирай
bai-goku Отговорено Април 13, 2008 Отговорено Април 13, 2008 (Редактирано) за коя схема става въпрос? Ако е предишната, Ники беше написал нещо, че ще прави платка, ако не го мързи Редактирано Април 13, 2008 от bai-goku Цитирай
Overdrive Отговорено Април 13, 2008 Отговорено Април 13, 2008 какви кабелчета ви гонят бе - пъхаш резистора в дупките (примерно), огъваш му краката за да стигнат до инт. схема или където трябва, режеш ги толкова дълги и запояваш познай кво става като нацвъкаш всяко нещо произволно и после с 50 кабелчета - отговора е шум, микрофония и самовъзбуждане Цитирай
Recommended Posts