Jump to content
Българският форум за музиканти

Лошо ли е да те влече само "ритъм китарата"?


Slacoth

Recommended Posts

Здравейте китаристи!

Занимавам се с китаризъм и композиране от 1991 година и съм любопитен да чуя мнения по тази тема.

Тъй като съм съвсем пресен във форума ,смятам че това е хубава тема с която да се включа или ако не друго поне любопитна за беседване.Ще бъде добре желаещите да се включат в тази беседа да посочат и любими групи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не е лошо, щом това те влече. Има си хора за всичко, не може всички да бъдем солисти-виртуози :) Иначе не е лошо да поназнайваш това -онова за солирането, колкото за обща култура, а и предполагам ще е полезно при композирането. Пък и ако се занимаваш сериозно с композиране, би трябвало да знаеш добре теорията и не би трябвало да е трудно да съставиш някое соло, ако се наложи.

 

А кое прави песента - ами сборът от всичко - мелодия, хармония, ритъм, вокал, "гимнастика" :metalist: А и зависи от стила - в някои стилове, няма нужда от сложни сола, докато в други е просто задължително. Важното е солото да допълва песента, а не да е самоцелно циклене.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо лошо няма да те влече само ритъм китарата. Не знам защо някой хора си втъпляват че е изключително важно да свириш арпежи и по 76583745 ноти в секунда... това вече дори не е модерно, личното ми мнение за китаристи залитащи прекалено много по солата не е особено добро, така наречените китарни виртуози, и изпълнения от типа "вижте колко съм добър" И най тъпото е че колкото по бързо е едно соло, толкова по безмислено и безжизнено е то, хората разхождат наизустени скали и клишета по грифа.... това яко ли е?

 

Солата поне аз ги вижда като подправка, с която не трябва да се прекалява, далече съм от мисълта че на всяка песен трябва да има соло. Няма лошо тук там да има нещо, но е много важно да е на подходящо място и в подходящ вид.

 

Не е лошо човек да има някаква елементарна култура и що се отнася за сола, за да може все пак да изсвириш нещо ако се наложи. Ритъма е основата на всяко едно смислено соло, и за разлика от солата е нещо което е доста задължително, така че лично аз бих казал че да те влече ритъм китарата е една идея по добре от това да те влече само солирането. Не знайно защо някой хора израстват с мисълта че всички китаристи трябва да са като малмстийн, вай или сатриани, и пилят само разни скали по цял ден. Резултата - ставал съм свидетел на китаристи които могат да изсвирят сола за които мога само да си мечтая да свиря, но почнат ли да свирят ритъм, всичко звучи несигурно, липсва динамика, прецизност. А и самата идея която обгражда някой видни соло китаристи лично мен ме дразни - неща от типа "вижте ме свиря с кичозна китара" или "вижте ме колко много излишни движения правя за да се шашкат хората които си нямат идея от свирене" или "вижте ме свиря на китара с 3 грифа, и свиря 3 партии едновременно" и също така "това съм аз, заебете групата която е на сцената.. те са само за да ми акомпанират, аз съм важен защото съм мноо добър" или пък "свиря турбо бързо (елементарни и безмислени неща) - за мен това са пълни глупости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1

 

На мен ритъм китарата ми е в пъти по-интересна от свиренето на сола. Въпреки това е желателно да не се "заключваш" само в свирене на едното или другото. Но щом се занимаваш от толкова време с китара мисля че нямаш нужда от жокер. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм и с двамата,а що се отнася до съветът ви че все пак човек трябва да има представа от солиране,то и това е ясно.

Аз например нямам никакви проблеми с моите си сола,както и със повечето партий на много от любимите ми китаристи като Чък Шулдинър,Анди Ла Рок,Рони Дженингс /Катидръл/,Тони Айоми и т.н.

И ако говорим за китаристи харесвам горепосочените,но когато въпросът опре до музика и трябва да дам актуален отговор ще посоча съвсем други неща от гилдията на:

"Lake Of Tears", "Tiamat", "Anathema", "My Dying Bride","Bathory","Reverend Bizarre" и други,но може би тези разсъждения не са привилегия на този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вече малко по малко умира това деление на ритъм и соло китаристи, което е супер. всеки съвременен себеуважаващ се китарист трябва да може да изпълнява и ритъм партиите и соловите такива в парчетата, които свири.

 

да те влечат партии, в които поддържаш ритъма е супер, но не може само с това. един пълноценен китарист е сбор от страшно много умения, а едно от най-основните е заниманието с импровизация. това занимание преобръща нещата.

 

по въпроса за солиращите маниаци-ами всеки да се спасява. като имат толкоз акъл, толкоз ще показват. бързото свирене е измъкване, използва се когато човек няма идея какво да изсвири. и си проличава веднага колко е безсмислено. и кво става, когато трябва да се изсвири тук-таме нещо по-бавно? Аааа-умре конят.

разбира се има безброй примери за страхотни песни, в които солата са бързи и се връзват страхотно-това е цялата работа. да се връзват, но и солото да има своя душа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двете неща са важни - това са две половини на един инструмент. Ако ги нямаш и двете, не може да претендираш за нещо.

А иначе са прави са хората от по-горните постове, че сега солата не са "модерни". Затов аи съвременните "метъл" групи звучат като лайно.

 

Да те влече само солирането или само ритъм китарата е полвинчата работа - все едно на барабани да се учиш само на преходи или само на прав ритъм, защото така ти е кеф на тебе - за кво ти е другото, а?

Доста тъпо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошо е.

Ще загинеш в адски мъки. :)

Свети Петър няма да ти отключи Райските порти. ;)

Бързо почвай да учиш сола, докато не е късно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледа изказванията на по - "големите" китаристи гледам , че не е тoлкова лошо.Попринцип и мен ме влече повече ритъм китарата (научих доста от ритъм партийте на Гънс :D ) , но наистина е хубаво да можеш да свириш и соло.

И все пак , ритъма просто дрънкане на акорди ли е?

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,според мен това са двете страни на една и съща монета като много добър пример според мен е т.н. фингър стайл.Когато видях в ютюб Andy Mckee :lol:;):) за първи път направо ма разби и се чудех защо въобще свиря на китара /или поне аз така си мисля/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^късно е чадо, късно е

сола се учат до 5 годишна възраст -

после си аут

 

Никога не е късно да омажеш някое соло.

Ритъм китарата е по-готината, но солото си е тръпка.

Има известни китаристи и в двете крайности, но ние не сме от тях.И не трябва да бъдем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

естествено никой не може да те съди и да ти дава оценки лошо ли е хубаво ли е прайш квот ти е кеф и тва е относно солата ми ако не те кефят няма да свирш кво да не дойде полиция? ся лое и горер леко отрекоха техничните сола но аз сигурен че това е заради стиловата им ориентация в което искам да отбележа са наистина страшни на горер нещата от майспейс ги знам наизуст на лое не мога да се сетя но помня че ме накефиха 100% я съм си и аз дет метал фенче няма как да е иначе има ли бруталия дай насам и те се справят наистина перфектно но факт е че не се сещам за особно много дет групи имащи виртуозни сола сигурно има но в момента не се сещам фор виктори на болттроуър има сравнително сложно соло хахаха както и да е тези лирични отклонения бяха именно с цел да обясня до някаква степен мненията на горер и лое и както се радвам на бруталии [в момента при мен гърмят бенедикшън (дейба тез островитяни)] та така се радвам и на чичко ингви ето някой ще каже неговите сола се повтарят нямат душа и са си доста роботски няма да споря съгласен съм така е но ме кефят и ако някой тръгне да ми налага мнение ще го напсувам та с целия си пост исках да кажа че няма такива филми като лощо ли е добро ли е не живеем в америка но доколкото знам и българия е свободна държава айде честит празник на кой квото празнува :):wub: ама квото и да празнувате слушайте ;):lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.