МаНиаК Публикувано Февруари 10, 2008 Share Публикувано Февруари 10, 2008 Здравейте, колеги! Имам една кремонка акустична, има доста добър тон, но преди време и се отлепи бриджа. Направо се откърти... Та реших да го лепя с поксипол и го залепих доста успешно, даже повече отколкото трябва.. Залепил съм го наобратно (нали съм шматка... ) Въпросът ми е как се разлепя поксипол, мисля че е на основата на епоксидна смола. Има ли някакъв начин да я оправя тази китарка, че ми е много жал! Благодаря за отделеното време! По-здрави Иво Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Февруари 10, 2008 Share Отговорено Февруари 10, 2008 леле човек ти ма уби.... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Февруари 10, 2008 Share Отговорено Февруари 10, 2008 Вземи една ножовка и го изрежи, или може някоя права пила и започвай да жулиш докато не изчезне магарето изцяло. После си направи ново Шегувам се, разбира се. Ама наистина...как си успял, не ти ли се наби така поне малко в очите, че нещо не е наред? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
boreto Отговорено Февруари 10, 2008 Share Отговорено Февруари 10, 2008 Направо откърти грифа и него го залепи от обратната страна на китарата - така ще стане супер Човече незнам какво да ти кажа, според мен доста окончателно си и видял сметката. Ако правилно помня рекламата на Поксипол - това няма отлепяне. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 10, 2008 Share Отговорено Февруари 10, 2008 А, отлепва се, но трудно. Ами не знам, пробвай данамокриш млако около бриджа с топла водичка.... намери си тънички шпаклички, малко по малко.... ще стане. За поксипола - това просто е търговска марка на една от многото минутни епоксидни смоли. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
МаНиаК Отговорено Февруари 10, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 10, 2008 Хаха Ами не ми се наби на очи! Разбрах чак след като я настроих.. Интонацията се беше развалила и чак тогава разбрах от какво е... Доста си приличат двете страни на бриджа и не съм обърнал внимание. Ще опитам с топла вода дано да стане. Благодаря на Евтим за смисления отговор! по-здрави Иво Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ruidolff Отговорено Февруари 10, 2008 Share Отговорено Февруари 10, 2008 "Поксипол" няма да се отлепи с вода и с нищо друго - той е необратимо лепило. НЕ МОКРИ ДЕКАТА, за да не се повреди и отслаби! Измери точно размерите на столчето и си направи точен чертеж! Старото столче внимателно да се изреже с остро длето и лепилото да се изцикли до чисто дърво. Направи си ново столче и го залепи с туткал или в краен случай с ПВА лепило. Внимавай като работиш с длета и остри инструменти. В посоката на рязане не си слагай другата ръка и въобще да е свободна. Инструмента да е стабилно закрепен в удобно за работа положение с добро осветление. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
МаНиаК Отговорено Февруари 10, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 10, 2008 Ще мисля какво да правя! Благодаря за отговорите! Иво Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Февруари 11, 2008 Share Отговорено Февруари 11, 2008 Тези лепила се размекват от висока температура.В дебел картон(2 мм.) изрежи със скалпел отвор с размерите на магарето . Този картон ще предпази дъската.Сега внимателно нагрей магарето със сешоар.Би трябвало да се отлепи.Така често ми се е случвало да разлепвам гриф на цигулка.Ако не стане трябва да го изрежеш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Февруари 11, 2008 Share Отговорено Февруари 11, 2008 товас важи за ПВА лепилата - така също се разлепва фингърборд на китара но поксипол не е ПВА и мисля че изобщо няма да му повлияе топлината Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Февруари 11, 2008 Share Отговорено Февруари 11, 2008 Конкретно минутната поксипол епокси смола мисля че е устойчива до 100-120° - къв сешоар, кви 20 стинки? На картончето на повечето лепила пише в рамките на какви условия са устойчиви и няма да се скапят, като тези граници са предполагам и малко посъбрани с оглед на факта, че ако пише 100° да не е 100 екстрмум-а на разпад... Но да, и аз мисля, че епокси лепилата са необратими Поздрави, Влад П.П. Предполагам епоксито е скапало и предаването струни->бридж->дека, съответно състейнът се е скъсил поголовно :/ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Февруари 11, 2008 Share Отговорено Февруари 11, 2008 Е па що да скапва поксито състейна?Мисля че не би трябвало да има такъв ефект....vlex яко имаш конкретна теория, сподели я, че ми стана любопитно и е важно(аз лично често го ползвам за това-онова и би било хубаво да знам кога да не посягам към него ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Февруари 11, 2008 Share Отговорено Февруари 11, 2008 Ми то и на мен ми е леко тъмна индия тия трептения, резонанси и преноси, обаче доколкото знам туткалът има най-близък коефициент на пренос на трептенията до този на дървото и затова се ползва той за такива дейности... Нека някой по-запознат се изкаже, обаче аз не бих ползвал епокси точно за бридж никога... Бих се замислил доста дори и за ПВА-тата... Абе не е случайно, че не се занимавам с акустични инструменти явно Не съм дорасъл за тия неща Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Февруари 11, 2008 Share Отговорено Февруари 11, 2008 Любопитно какво ли мислят по въпроса Диката, Рудолф и Евтим? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Февруари 12, 2008 Share Отговорено Февруари 12, 2008 Вече на тази китара лепенето на същото магаре с туткал е малко съмнително.Трябва да се стърже до достигане на чисто ,ненапоено с предното лепило дърво. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts