Jump to content
Българският форум за музиканти

БАСОВЕ- Стари, но златни или нови и лъскави


cecob

Recommended Posts

Здравейте колеги. Идеята ми е да изложите мнения по въпроса дали предпочитате да пазарувате стари китари(басове в нашия случай) или нови. Лично аз от бая години, след като се опарих два-три пъти, залягам на по-старото според няколко лични аргумента:

1. До към 80-те не са се пестили пари от материал(рядко).

2. Пак до тогава Китай, Индонезия, Корея и тн. не са произвеждали.

3. След известено време китарата си показва рогата- ако евентуално грифа има тенденции към измятане, ако лака се скапе и тн., което може да се види ако някой я е мъчил преди това, докато в магазина повечето са наред.

4. Както добре знаем с времето дървото изсъхва и се подобряват звуковите му качества(кен смит да престанат да лъжат хората с ускореното съхнене на дървесината им в помещения с повишена температура- естествения процес е най-читав- естествено това беше офф топик-иначе китарите им са чудесни)

5. Естествено цената в повечето случаи е по-занижена.

Предвид тези обстоятелства съм се заклел да не купувам нов бас под 1500-2000лв. което по-принцип вече напомня за относителна липса на компромиси с качеството(естествено ако не е сигничър и не плащаш за подобието, нищо че са го въртяли във фабрика Шиоу Жен в югоизточен Китай). От друга страна лично аз съм фен на класиките в концепцията на един бас- за мен оптимално изглеждащите китари са джаз баса, пресижъна, рикенбекерите, лес пол, дори полу-акустичните геройства на Гретч и компания ме радват. С удоволствие ще прочета и вашите мнения по въпроса.

Редактирано от cecob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми е болна тази тема в момента , искам да си купя бас Ямаха- TRB1006, а май ще се окаже,че вече се правят само в Китай,мамка му! Дано поне да осъществяват добър контрол от фирмите.Иначе високата цена не спасява в случая,защото за мен ако не е произведена в оригиналната страна,вече е с по-ниско качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че съм басист, но смятам че това се отнася за всеки инструмент, не само за баса. Абсолютно същите причини важат и за мен,когато става въпрос за китара. Една стара китара или ще свири наистина добре и ще си проличи качеството й, или след толкова години ще се скапе и ще е за боклука. И тези хубави екземпляри, който остават са истински бижута, понеже дървото зазвучава по-добре и от момента, в който е била купена. Не само това, аи на сичкото отгоре я зимаш на по-ниска цена. Това, ако не е оферта :Р.

 

ПП Евалата за темата(точно по тоя въпрос се бях замислил наскоро)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми всичко, което звучи добре и е с удобен гриф.

Иначе стари, но златни според мен. Една от малкото ми мечти е да се сдобия с Aria Pro II Superbass 1000 произведен през 1984 ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубавите стари инструменти въобще не са евтини,освен ако в България не намериш нещо изгодно.Аз имам 2-G&L-L 1000(1980г.),и Ibanez 2365 B(1971-76г.).Наистина звучат прекрасно.Модерните инструменти също не трябва да се подценяват,но наистина трябва да са от висок клас,без разни Китайски,Корейски и т.н. производсва, но и техните цени започват от 1200,1500 евро(долара) нагоре.Така че,хубавият инструмент,нов или стар си е доста скъпо удоволствие ;) .Аз лично не мога да преценя дали трябва да имаш само стари или нови инструменти,заради това имам и от двата вида :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирате ли моя проблем,май всичко вече се прави в Китай.Ямахата,която аз искам струва 888 евро,същата,но съгничър на Патитучи е 2444 евро,бахти и скъпя подпис,а сигурно и те се првят в Китай,няма логика да не е така.Аз не харесвам звука на дъртите басове,ма не искам и китаец,голема дилема!

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oбичам новия съвременен саунд....типичното твърдо грухтене (ако така мога да се изразя) аз съм твърдо ЗА новите, но по- скъпи модели басове ...моят е Conklin Groowe tools GT-7 много съм доволен...и от звука и от дървото и изработката е супер...па нищо че е корейски...важното е ЧОЙ КИМ да е бил на смяна при качесвения контрол... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм привърженик на новото и лъскавото , а и на самото звучене , понеже си падам по по-тежка музика. Хвърлил съм око на Fender Precision по модел на Стив Харис и на един Ernie Ball , но не му помня модела :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Братле, по-добре ако искаш твърд, тежък и екстремен тон виж това http://www.ibanez.com/bass/guitar.aspx?m=ICB300EX&i=61

 

Същия има Шарлий Д'Анджело от арх енъми :punk_guitar: ,само че неговия е с бели потове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oбичам новия съвременен саунд....типичното твърдо грухтене (ако така мога да се изразя) аз съм твърдо ЗА новите, но по- скъпи модели басове ...моят е Conklin Groowe tools GT-7 много съм доволен...и от звука и от дървото и изработката е супер...па нищо че е корейски...важното е ЧОЙ КИМ да е бил на смяна при качесвения контрол... :punk_guitar:

В Италия ми го предлагаха,секънд хенд,за 1850 евро,корейски,много! Виж за 1200 си е по-приемливо :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Братле, по-добре ако искаш твърд, тежък и екстремен тон виж това http://www.ibanez.com/bass/guitar.aspx?m=ICB300EX&i=61

 

Същия има Шарлий Д'Анджело от арх енъми :punk_guitar: ,само че неговия е с бели потове

 

Aз не съм тръгнал сега да си купувам втори бас, понеже едва наскоро си взех първия ;) , но иначе благодаря ти за предложението :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който не иска корейски боклук да си заръча кастъм тояжка при някой виден лютиер. Тук или навън. Мисля, че е много по-добър вариант.

Освен ако не е гъзар като мен и да държи на табелката "Сатриани" (в случая)... :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

vintage vs. modern - всичко е въпрос на вкус ... казала маймунката, извадила си пръсра от дупето и го облизала :recourse::hysterical:

 

... ехехе ми така де :hysterical:

 

Както на времето са правени страхотни инструменти така и сега се правят такива (същото важи и за евтинджази и боклуци). Разликата е в това че преди години нямаше масово производство на нови инструменти за по 100-150 евро :surprise: Производството на инструменти в страни като Китай и Корея обаче има и огромни преимущества за младите порхождащи музиканти които лесно имат достъп до определен инструмент. Също така има и добър среден клас за хоби музиканти (такива като мене примерно) които за нормални пари (имам предвид не главозамайващи суми) могат да си позволят добре/прилично звучащ инструмент.

 

За професионалистите вече които си изкарват хлаба с музика остава да решават дали vintage или modern висок клас като цените са доста близки - тъй че пак опираме до вкусове :greenball:

Дали един Fender от 80 е по-добър от един Musicman ... хмммм, аз не бих могъл да кажа. Едно е ясно - едни хора обичат круши, дурги ябълки, а трети круши и ябълки :thumbs_up:

 

 

Поздрави

Алекс

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли... за мен не е важно дали инструмента е произведен вчера или преди 15 години. Важното е да мога да свиря на него и да ме радва звука му. Естествено, че ако става дума за качество се опира и до съответната цена. Тествал съм няколко баса от различен ценови клас и различни марки. Единият беше Уоруик... Той най-много ми допадна като плътност на звука и като усещане в ръката. Цена 3500лв. което е средна цена за качествен инструмент. Друг е бившият бас на Гого - Cort(не помня модела). Много приятен на звучене бас, но пак от новата ера, ако мога така да се изразя. Аз съм фен на активната електроника и някак ми е на сърцето да гърми буустнат звук от кубето. Другите басове няма да ги изброявам, защото ще напиша голям пост, който няма да е интересен за всеки. Пък и не съм професионалист, за да критикувам звука на един инструмент. С цялото това нещо искам да кажа, че за мен важи правилото - Мога, следователно си го позволявам. Купувам бас, който ми е по силите и възможностите и се отнасям с него, все едно струва 10 000 евра и е правен през далечната за мен 1965 година от най-добрите майстори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.