cecob Публикувано Февруари 2, 2008 Публикувано Февруари 2, 2008 (Редактирано) Здравейте колеги. Идеята ми е да изложите мнения по въпроса дали предпочитате да пазарувате стари китари(басове в нашия случай) или нови. Лично аз от бая години, след като се опарих два-три пъти, залягам на по-старото според няколко лични аргумента: 1. До към 80-те не са се пестили пари от материал(рядко). 2. Пак до тогава Китай, Индонезия, Корея и тн. не са произвеждали. 3. След известено време китарата си показва рогата- ако евентуално грифа има тенденции към измятане, ако лака се скапе и тн., което може да се види ако някой я е мъчил преди това, докато в магазина повечето са наред. 4. Както добре знаем с времето дървото изсъхва и се подобряват звуковите му качества(кен смит да престанат да лъжат хората с ускореното съхнене на дървесината им в помещения с повишена температура- естествения процес е най-читав- естествено това беше офф топик-иначе китарите им са чудесни) 5. Естествено цената в повечето случаи е по-занижена. Предвид тези обстоятелства съм се заклел да не купувам нов бас под 1500-2000лв. което по-принцип вече напомня за относителна липса на компромиси с качеството(естествено ако не е сигничър и не плащаш за подобието, нищо че са го въртяли във фабрика Шиоу Жен в югоизточен Китай). От друга страна лично аз съм фен на класиките в концепцията на един бас- за мен оптимално изглеждащите китари са джаз баса, пресижъна, рикенбекерите, лес пол, дори полу-акустичните геройства на Гретч и компания ме радват. С удоволствие ще прочета и вашите мнения по въпроса. Редактирано Февруари 2, 2008 от cecob Цитирай
johniebgood Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 Много ми е болна тази тема в момента , искам да си купя бас Ямаха- TRB1006, а май ще се окаже,че вече се правят само в Китай,мамка му! Дано поне да осъществяват добър контрол от фирмите.Иначе високата цена не спасява в случая,защото за мен ако не е произведена в оригиналната страна,вече е с по-ниско качество. Цитирай
Traktorist Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 Не че съм басист, но смятам че това се отнася за всеки инструмент, не само за баса. Абсолютно същите причини важат и за мен,когато става въпрос за китара. Една стара китара или ще свири наистина добре и ще си проличи качеството й, или след толкова години ще се скапе и ще е за боклука. И тези хубави екземпляри, който остават са истински бижута, понеже дървото зазвучава по-добре и от момента, в който е била купена. Не само това, аи на сичкото отгоре я зимаш на по-ниска цена. Това, ако не е оферта :Р. ПП Евалата за темата(точно по тоя въпрос се бях замислил наскоро) Цитирай
vurbito Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 Еми всичко, което звучи добре и е с удобен гриф. Иначе стари, но златни според мен. Една от малкото ми мечти е да се сдобия с Aria Pro II Superbass 1000 произведен през 1984 Цитирай
chobbi Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 Хубавите стари инструменти въобще не са евтини,освен ако в България не намериш нещо изгодно.Аз имам 2-G&L-L 1000(1980г.),и Ibanez 2365 B(1971-76г.).Наистина звучат прекрасно.Модерните инструменти също не трябва да се подценяват,но наистина трябва да са от висок клас,без разни Китайски,Корейски и т.н. производсва, но и техните цени започват от 1200,1500 евро(долара) нагоре.Така че,хубавият инструмент,нов или стар си е доста скъпо удоволствие .Аз лично не мога да преценя дали трябва да имаш само стари или нови инструменти,заради това имам и от двата вида Цитирай
johniebgood Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 (Редактирано) Разбирате ли моя проблем,май всичко вече се прави в Китай.Ямахата,която аз искам струва 888 евро,същата,но съгничър на Патитучи е 2444 евро,бахти и скъпя подпис,а сигурно и те се првят в Китай,няма логика да не е така.Аз не харесвам звука на дъртите басове,ма не искам и китаец,голема дилема! Редактирано Февруари 2, 2008 от johniebgood Цитирай
rudibass Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 Oбичам новия съвременен саунд....типичното твърдо грухтене (ако така мога да се изразя) аз съм твърдо ЗА новите, но по- скъпи модели басове ...моят е Conklin Groowe tools GT-7 много съм доволен...и от звука и от дървото и изработката е супер...па нищо че е корейски...важното е ЧОЙ КИМ да е бил на смяна при качесвения контрол... Цитирай
Spi† Fire Отговорено Февруари 2, 2008 Отговорено Февруари 2, 2008 (Редактирано) I want a new tour bus full of old guitars < Nickelback - Rockstar lyrics> Редактирано Февруари 2, 2008 от Spi† Fire Цитирай
Frosty Отговорено Февруари 3, 2008 Отговорено Февруари 3, 2008 Аз също съм привърженик на новото и лъскавото , а и на самото звучене , понеже си падам по по-тежка музика. Хвърлил съм око на Fender Precision по модел на Стив Харис и на един Ernie Ball , но не му помня модела Цитирай
vurbito Отговорено Февруари 3, 2008 Отговорено Февруари 3, 2008 Братле, по-добре ако искаш твърд, тежък и екстремен тон виж това http://www.ibanez.com/bass/guitar.aspx?m=ICB300EX&i=61 Същия има Шарлий Д'Анджело от арх енъми ,само че неговия е с бели потове Цитирай
johniebgood Отговорено Февруари 3, 2008 Отговорено Февруари 3, 2008 Oбичам новия съвременен саунд....типичното твърдо грухтене (ако така мога да се изразя) аз съм твърдо ЗА новите, но по- скъпи модели басове ...моят е Conklin Groowe tools GT-7 много съм доволен...и от звука и от дървото и изработката е супер...па нищо че е корейски...важното е ЧОЙ КИМ да е бил на смяна при качесвения контрол... В Италия ми го предлагаха,секънд хенд,за 1850 евро,корейски,много! Виж за 1200 си е по-приемливо :-) Цитирай
Frosty Отговорено Февруари 3, 2008 Отговорено Февруари 3, 2008 Братле, по-добре ако искаш твърд, тежък и екстремен тон виж това http://www.ibanez.com/bass/guitar.aspx?m=ICB300EX&i=61 Същия има Шарлий Д'Анджело от арх енъми ,само че неговия е с бели потове Aз не съм тръгнал сега да си купувам втори бас, понеже едва наскоро си взех първия , но иначе благодаря ти за предложението Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 Който не иска корейски боклук да си заръча кастъм тояжка при някой виден лютиер. Тук или навън. Мисля, че е много по-добър вариант. Освен ако не е гъзар като мен и да държи на табелката "Сатриани" (в случая)... Цитирай
vhcs Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 (Редактирано) vintage vs. modern - всичко е въпрос на вкус ... казала маймунката, извадила си пръсра от дупето и го облизала ... ехехе ми така де Както на времето са правени страхотни инструменти така и сега се правят такива (същото важи и за евтинджази и боклуци). Разликата е в това че преди години нямаше масово производство на нови инструменти за по 100-150 евро Производството на инструменти в страни като Китай и Корея обаче има и огромни преимущества за младите порхождащи музиканти които лесно имат достъп до определен инструмент. Също така има и добър среден клас за хоби музиканти (такива като мене примерно) които за нормални пари (имам предвид не главозамайващи суми) могат да си позволят добре/прилично звучащ инструмент. За професионалистите вече които си изкарват хлаба с музика остава да решават дали vintage или modern висок клас като цените са доста близки - тъй че пак опираме до вкусове Дали един Fender от 80 е по-добър от един Musicman ... хмммм, аз не бих могъл да кажа. Едно е ясно - едни хора обичат круши, дурги ябълки, а трети круши и ябълки Поздрави Алекс Редактирано Февруари 4, 2008 от vhcs Цитирай
IgniteAll Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 Знаете ли... за мен не е важно дали инструмента е произведен вчера или преди 15 години. Важното е да мога да свиря на него и да ме радва звука му. Естествено, че ако става дума за качество се опира и до съответната цена. Тествал съм няколко баса от различен ценови клас и различни марки. Единият беше Уоруик... Той най-много ми допадна като плътност на звука и като усещане в ръката. Цена 3500лв. което е средна цена за качествен инструмент. Друг е бившият бас на Гого - Cort(не помня модела). Много приятен на звучене бас, но пак от новата ера, ако мога така да се изразя. Аз съм фен на активната електроника и някак ми е на сърцето да гърми буустнат звук от кубето. Другите басове няма да ги изброявам, защото ще напиша голям пост, който няма да е интересен за всеки. Пък и не съм професионалист, за да критикувам звука на един инструмент. С цялото това нещо искам да кажа, че за мен важи правилото - Мога, следователно си го позволявам. Купувам бас, който ми е по силите и възможностите и се отнасям с него, все едно струва 10 000 евра и е правен през далечната за мен 1965 година от най-добрите майстори. Цитирай
Recommended Posts