Jump to content
Българският форум за музиканти

Roland

Sound Forge

Recommended Posts

Здравейте,

аз съм Roland /какъвто ми е клавира/и съм "новобранец" в домашния звукозапис,колеги ме посъветваха да не започнам с Cubase Sx/да благодаря на колегите които ми изпратиха линкове/-а като начало би било добре да започна с Sound Forge 6.0, Sonar 1.0. Затова бих искал да ви попитам нещо за програмите Sound Forge 6.0,Sonar 1.0-дали-

1.Това са звукозаписни програми,които могат да ми запишат песен/например/-от муз.пулт-в компютъра-без да правя корекции със самите програми-просто запис с тях-или мога да правя корекции

2.Мога ли с тези програми да обработвам midi-files-транспониране в друга тоналност,промяна на контролите, промяна на програм-чейнджа...

3.Кои са вашите предпочитания-Sound Forge 6.0 или Sonar 1.0

 

Благодаря ви-ще се съобразя с вашето мнение

Поздрав

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здр,

 

Двата софтуера са доста различни, като предназначение. СаундФордж е по-скоро предвиден за дейности като обработка на аудио файлове.

Докато Сонар е по-скоро насочен към записване и смесване.

 

Аз лично съм доволен от Сонар, като функционалност и удобство на работа. Да, можеш да правиш корекции на записите. Можеш да записваш MIDI, можеш да правиш и изброените от теб корекции в MIDI траковете.

 

Ако има друго, питай?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря synchu,

да разбирам ли,

-че СаундФорджа е по-походящ за правене на аудио-записи-от муз. пулт -към компютъра ,,

докато

-Сонар-1 е за правене на записи и обработка на файлове

 

Понеже в момента се интересувам основно от тези две функиции/да ги кажем/-правене на аудио-записи от муз. пулт -към компютъра ,и бих искал да се науча да обработвам с комютъра миди-файловете /както ги обработвам с секвенстъра/- вероиятно бих могъл със сонара да го правя-ще трябва да се образовам с "Хелп"-па на програмата-така ли ще ме посъветвате.

Благодаря -поздрав

Share this post


Link to post
Share on other sites

обратно - Сонара е по-подходящ за правене на записи, също върши работа при обработка на МИДИ, миксиране , а СаундФордж за последваща обработка на аудио файловете. Под обработка имам предвид мастеринг на крайния продукт например (и не само).

 

За да реферирам към първия пост - дали ще е Сонар или Кюбейз е въпрос на вкус откъм начин на работа. Пробвай и двете и реши.

 

А за начало е най-добре - http://www.homerecording.org/, вместо хелпа на продукта и книжката Sonar Power - там има доста полезни съвети как да започнеш. Прегледай също така форумите - Линкове и Koe kak се прави? там има доста полезни съвети по въпросите за звукозапис.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello.gif ОК-ще започна да разучавам Сонара-понеже го имам вече в компютъра-искам да си запиша песни- да си направя рекламни материали-за търсене на работа и се надявам да се справя със Сонар-1.

Аз може би имах погрешна информация-че с СаундФорджа мога да го използвам като дек-записваща програма.Благодаря ви много

С риск да стана досаден-пак ще се допитам до Вас за някои подробности/вероятно/

Поздрав

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искам да попитам synchu,

при Сонар 1 се получи така,че -за да "звукне" един файл-трябва да има прикачен синтезатор към компютъра- програмата е така направена,че не иска да "чета" звуковите карти на комютъра а иска прикачен синтезтор-това нормално ли е ?

Поздрав

Роланд

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry за късния отговор. Не би следвало да се получава така. Зависи какво искаш да направиш?

Ако искаш да плейнеш МИДИ трак тогава трябва на самия миди трак да има избрана банка, с която да се плейва. Другия вариант е да използваш DXi (VST) инструмент, който да плейва трака. Това е съвсем вкратце. Попрегледай ръководството по подробно и форумите za Sonar на cakewalk.com има много полезна информация.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С бандата ми записахме в студиото на Максим Горанов (от Диана Експрес) и там обработват много яко Sound Forge ама няква новичка версия (у на с имам една стара версия която ми върши все още работа) иначе кво мислите за програмката? А вокалите използват Melody или нещо такова. Абе там са професионалисти.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Последната версия на SoundForge е 8.

Има някои значителни подобрения от предните версии - например не ти се налага да ползваш VST > DX конвертери, защото вече поддържа VST.

 

PS:

Изненадва ме фактът, че SoundForge се ползва в професионално студио, защото обикновено великите професионалисти не ползват Форджа, наричат го "играчка" и прочее.

За домашни нужди никак не е лоша програмката - все пак тя е нещо като стандарт в областта си.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз съм фен на Форджа, сеа разглеждам новата.

Share this post


Link to post
Share on other sites
И аз съм фен на Форджа, сеа разглеждам новата.

Абе ако знаеш как и със Пейнт-а на Уиндовса можеш да нарисуваш мона Лиза така че кой колкото учил.Аз лично не виждам кво и е примитивното на програмата.Някак си изглежда обикновенна и проста , но всъшност е много мощна , стига да знаеш кво и как да бутнеш.Кул Едит-а(вече Аудио Едишън) също.

Абе да не ми се смейте ама и със Аудио едитор-а на Неро Бърнинг Ром може да се правят много неща :blink::headbang:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе някой подкарвал ли е запис на Forge 8 с КX ASIO? На мене в другите програми ми бачка без ядове, ама във Forge-а дава грешка :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте, опитвам се от лош запис на говор - запис със смущения, да изкарам само гласа, и чрез Soun Forge усилвам само честотите от 200 Hz до 5000 Hz, но не се получава идеално, казаха ми не да услилвам 200 - 5000 Hz, а да намаля от 20 - 350 Hz и от 4000 - 20000 Hz. Има ли някакъв ефектитен метод с корекции и филтри да се изчисти запис на говор от смущения?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това с усилването/намалянето на честотите можеш да го направиш с всеки екуалайзер...но няма универсално правило, всеки случай на поправка на развалено аудио е строго индивидуален и зависи от много фактори - качество на записа, тип на смущението, фонов шум и др., така че докато не се добие слухова представа от конкретния пример всичко останало са празни приказки. Щом работиш със SF, опитай се да намериш изолиран пасаж на смущенията, направи им профил и го наложи върху цялото аудио.....поне това в повечето случаи върши работа...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте.Някой случайно да знае какви са настройките на Sound Forge 8 за да записва едно временно Audioto от компютъра и микрофона.В случая ми се иска да пусна барабани от Fruitiloops които да се записват на Sound forge-a и едновременно с това да си свиря китарата и да се записват двете на Sound forge-а.

Благодаря предварително.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.