mimkata Публикувано Януари 16, 2008 Публикувано Януари 16, 2008 На кратко - уча в Холандия и имам домашно за изпит - диапазон на всички интрументи от симфоничния оркестър . Също така кои са транспониращи и какво значи това . Учила съм го това много отдавна , нищо не помня ( Текелиев ще ме убие , писа ми шест на изпита ) плюс това съм пианист . Най-гадното е , че даскала ни иска да търсим диапазоните чрез "Сибелиус" , а на мен ми се струва , че някои не отговарят Така че ако може някой , или иска да ми помогне или ми пуснете линк ... Благодаря предварително Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 16, 2008 Отговорено Януари 16, 2008 Ето нещо, което би ти свършило работа: http://spider.georgetowncollege.edu/music/.../InstRanges.htm Ако потърсиш в Google по "instrument ranges transposition" или "range of instruments", вероятно ще откриеш още информация. За Сибелиуса - не знам, не помня, затова свери. И не се тревожи за помненето - това са просто стойности и затова за удобство ги има тези таблици. Забравянето им е нормално да се случи, ако не се използват. Цитирай
Wolfheart Отговорено Януари 17, 2008 Отговорено Януари 17, 2008 (Редактирано) Таблицата ти дава и инфо за транспониращите инструменти.Транспониращи значи че нотописът не отразява истинската височина на тона,който реално се чува от даден инструмент(академичната формулировка може и да е различна,но така мисля е разбираемо).Не мога обаче да се сетя защо се налагаше това.Предполагам задари улеснение при нотното писмо. Характерно е за духовите инструменти. Ето пример ,има го в таблицата Тромпет си бемол нотно писмо -до звучи си бемол В сибелиуса за това ти се струва че не отговарят,тъй като при избор на транспониращ инструмент,на програмата и е зададено да отчита и отразява разликата в нотно писмо-реална височина.Ако не беше така,при едно изпринтване на произведение на Моцарт например,истинският оркестър ще го изсвири като такова на Шонберг П.П.таблицата е много добра. Редактирано Януари 17, 2008 от Wolfheart Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 17, 2008 Отговорено Януари 17, 2008 Да, самата таблица подсказва кои са транспониращи и какво ще рече това. Едната причина е нотационна - твърде високите или ниски инструменти да се поберат в петолинието. Другата е акустична - поради спецификата на така направения инструмент. ... Цитирай
mimkata Отговорено Януари 17, 2008 Автор Отговорено Януари 17, 2008 Ей , много ви благодаря ! Сега остава само да го преведа . За "Сибелиус" имах предвид не за транспониращите , а за всички като цяло . Напр. цигулката я дава "g - g3" , което според тази таблица не е вярно . Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Януари 17, 2008 Отговорено Януари 17, 2008 Аз в добавка към класическите инструменти казвам: ксилофона е високо транспониращ а маримбата не е! та-та Успех дано да вземеш изпита ако за това се подготвяш. :0 Цитирай
Nikolay Petev Yolov Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Между другото Сибелиус показва вярно диапазона на инструментие, но както биха били в една оркестрация, а не като солира инструмент. Цигулката в сибелиус е до сол на 4етвърта а в деиствителност свири (и има такива произведения) доста над сол. Дори и над до на пета Цитирай
Recommended Posts