musicman Публикувано Януари 10, 2008 Публикувано Януари 10, 2008 Колеги, имам следния проблем с PC-то: като го включа процесорното време се заема изцяло или над 80% от hardware interrupts И това както знаете води до това, че компа става неизползваем. Дори музика неможеш да слушаш - насича яко. Камо ли нещо друго. С WinXP SP2 съм, всички драйвъри съм ъпдейтнал. Проверих всички прекъсвания и нямам такива да се споделят от 2 устройства. Харда ми е на ДМА... Преинсталирах на скоро и пак Някой имал ли е подобен проблем? Всякакви предложения са добре дошли! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 10, 2008 Отговорено Януари 10, 2008 Аз това "hardware interrupts" не съм го виждал дори? Кой процес в Таск Мениджъра ти го показва това използвано ЦПУ време? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 10, 2008 Отговорено Януари 10, 2008 Колеги, имам следния проблем с PC-то: като го включа процесорното време се заема изцяло или над 80% от hardware interrupts И това както знаете води до това, че компа става неизползваем. Дори музика неможеш да слушаш - насича яко. Камо ли нещо друго. С WinXP SP2 съм, всички драйвъри съм ъпдейтнал. Проверих всички прекъсвания и нямам такива да се споделят от 2 устройства. Харда ми е на ДМА... Преинсталирах на скоро и пак Някой имал ли е подобен проблем? Всякакви предложения са добре дошли! Тези прекъсвания се генерират по всяка вероятност от някоя периферия, или е проблем на основната платка. Най-добре е да се елиминират възможностите за прекъсвания с поетапно физическо отделяне на вероятния причинител - лан карта, звукова карта, модем, серийни и паралелни интерфейси и т.н. Ако всичко е на една платка, това е невъможно освен в специализиран сервиз, но не съм сигурен, че ще стигнат до там. Просто ще сменят всичко заедно... което си е проблем. Все пак може да се ориентираш от къде идва проблема, като разбереш от кое устройство ( IRQ, адрес) става прекъсването. Така ще знаеш дали можеш да смениш нещо (ако е допълнително сложено/свързано) или не, ако е устройство на основната платка. Успех! Цитирай
musicman Отговорено Януари 10, 2008 Автор Отговорено Януари 10, 2008 ^ По принцип компа ми не е нов и го ползвам от доста време. Но преди като го преинсталирам се кротне няколко месеца. Но сега направо от фреш инстал ме почва Ще се опитам да махна ТВ тунера да видя от него ли е. Как мога да разбера на кое прекъсване се трупат тези hardware interrupts ? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 10, 2008 Отговорено Януари 10, 2008 Не знам, ще питам. Има голяма вероятност, ако TV тунерът е свързан към кабелна да влиза ликаж от мрежовото напрежение. Ако има такава, махни кабела и опитай. Цитирай
musicman Отговорено Януари 10, 2008 Автор Отговорено Януари 10, 2008 Кабела е изключен. Няма отношение към проблема. Цитирай
Black Bird Отговорено Януари 10, 2008 Отговорено Януари 10, 2008 (Редактирано) Махни всички периферии. УСБ-та и прочие. От Биоса махни всички Комове и ЛТП портове. Махни саунд картата. И провери вентилацията на процесора. Също чипсета с какво охлаждане е ? пасивен или перка Виж и видеото за прегряване. Но аз съм имал подобни проблеми от прекалено много УСБ девайси. Ако си с интелски чипсет забрани УСБ хъб руут... май така беше...трябва да се сетя... Редактирано Януари 10, 2008 от Black Bird Цитирай
musicman Отговорено Януари 10, 2008 Автор Отговорено Януари 10, 2008 Добре, ще пробвам довечера. Въпреки, че ако се оправи след като махна саунд картата... Цитирай
Stone Free Отговорено Януари 10, 2008 Отговорено Януари 10, 2008 Не знам дали доколко е свързано, по принцип не се имам за разбирач...но старият ми лаптоп почваше да се претоварва от нищото докато в един момент не се усетих че явно прегрява щото вентилаторите се бяха задръстили с прахоляк и гадости...и също така при мене периода на адекватно действие след преинстал на Уиндоуса драстично се скъси с времето... Цитирай
7thString Отговорено Януари 10, 2008 Отговорено Януари 10, 2008 Хм, нещо не ми звучи това- как точно установяваш тези прекъсвания? Цитирай
musicman Отговорено Януари 11, 2008 Автор Отговорено Януари 11, 2008 Има си туулчета. Например Process Explorer. Между другото на нормалния уиндоуски Таск Мениджър - нищо неможеш да видиш. Виждаш, че процесорното ти време е на 100% ана незнаеш кой го заема защото той не показва тези прекъсвания. Цитирай
Recommended Posts