Metalix Публикувано Декември 29, 2007 Share Публикувано Декември 29, 2007 (Редактирано) Става дума за височината на бриджа. Естествено, че търсих в интернет, но неможах да намеря точно за моя бридж, дори незнам как се казва вида му (tailpiece?). Та въпроса ми е следният: Може ли някой да ми обесни малко (като на малоумен), на колко сантиметра трябва да настроя бриджа на китарата и изобщо откъде да меря? Питам ви, защото се мъчих сам да вдигна бриджа, защото при 12-то прагче се блъска струната във фингърборда и издава един браждив, непълен звук. И както е по закон - осрах тотално положението. Също искам и малко информация за височината на хъмбъкерите, изглеждат ми доста високи. За тръс рода малко ме е страх да го настройвам, защото в интернет пише че мога да си повреда китарата трайно. П.С. Ето как изглежда моят бридж: Редактирано Декември 29, 2007 от Metalix Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Декември 29, 2007 Share Отговорено Декември 29, 2007 Това не е ли на принципа на Tune-o-matic бриджовете, демек само основно регулиране с две врътки отстрани(Мисля, че не са самите болтове а има отделни ..врътки отдолната страна. Като гледам снимката мисля че е с нешо като ограничителни винтчета в случая..) без възможност за настройка на всяко седълце. Поправете ме ако греша.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Metalix Отговорено Декември 29, 2007 Автор Share Отговорено Декември 29, 2007 Това не е ли на принципа на Tune-o-matic бриджовете, демек само основно регулиране с две врътки отстрани(Мисля, че не са самите болтове а има отделни ..врътки отдолната страна. Като гледам снимката мисля че е с нешо като ограничителни винтчета в случая..) без възможност за настройка на всяко седълце. Поправете ме ако греша.. Мисля че си прав. Мога да настроя всяко седълце назад и напред, но немога надолу и нагоре. Само големите болтове вършат тази работа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Декември 29, 2007 Share Отговорено Декември 29, 2007 ъхъ така е май - това е гадното при ТОМ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Януари 1, 2008 Share Отговорено Януари 1, 2008 Точно така. Това е Т-О-М бридж (или нещо от семейството на Т-О-М). Забрави да го настроиш като хората. При тези бриджове вдигаш и смъкваш всички струни едновременно. Не можеш да настройваш всяка поотделно, което е мега тъпо. На хубави китари като Гибсън (които ползват този вид бриджове ексклузивно) не е чак толкова страшно. Но за китарите-Менте този вид бриджове са смърт. Интересното е, че доста Ментета са точно с такъв бридж, което води до появата на голям брой теми като тази по форумите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Януари 1, 2008 Share Отговорено Януари 1, 2008 Виж дали бриджа не е наклонен към грифа,(ако китарата е от меко дърво се случва) и ще трябва да изтеглиш седлата по-назад за да се оправи интонацията-на 12-та позиция тона трябва да е като на свободната струна.За тръс-рода-натискаш 6-та струна на 1 и 17 позиция и гледаш-трябва да има малък "просвет" между струната и 7-мо прагче.Още по лесно-натискаш на 1-во и с кутрето на 12-то прагче,а с показалеца удряш 6-та към грифа надолу-трябва да "почуква"в прагчето ( 6-то).Ако не е така тръс-рода е пренатегнат и трябва да се отпусне,а ако има голямо разстояние(над1мм) м-у струната и прагчетата трябва да се натегне.Натяга се по часовниковата стрелка и обратното,НО трябва да се върти внимателно и не повече от 1/5 оборот примерно,което обикновено е напълно достатъчно за да оправи извиването,ако има такова.Може да се прецака ако го завъртиш половин оборот наведнъж,също така е добре да няма напрежение от струните (ако са по-тежки-10-11 ки) докато се върти,аз поне слагам грифа да легне на крака ми по средата и натискам главата надолу с едната ръка ,а с другата завъртам (баси описанието ) Ще помоля лютиерите във форума да коригират,ако нещо не е точно така. ЧНГ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Metalix Отговорено Януари 2, 2008 Автор Share Отговорено Януари 2, 2008 Точно така.Това е Т-О-М бридж (или нещо от семейството на Т-О-М). Забрави да го настроиш като хората. При тези бриджове вдигаш и смъкваш всички струни едновременно. Не можеш да настройваш всяка поотделно, което е мега тъпо. На хубави китари като Гибсън (които ползват този вид бриджове ексклузивно) не е чак толкова страшно. Но за китарите-Менте този вид бриджове са смърт. Интересното е, че доста Ментета са точно с такъв бридж, което води до появата на голям брой теми като тази по форумите. Знам, че се опитваш да намекнеш че китарата ми не е най-добрата и съм напълно съгласен с теб. B.C. Rich обикновено правят китарите си да изглеждат красиви, отколкото по звук, но има и техни китари за които си струва да свириш на тях. Но немога да кажа че е менте, защото все пак не съм я взел от произволен магазин за 1 лев и повече. Поправи ме ако греша нещо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Януари 3, 2008 Share Отговорено Януари 3, 2008 ^ Виж сега, при the_gorer нещата седят малко по-различно. При него думите с големи букви (като Менте, Тънко, Евтино и т.н.) звучат...различно от това, което ти си представяш. Иначе казано - gorer-ът е Фен, не просто фен - като се захване с нещо го прави с ентусиазъм, интересува се от разни неща и е много открит, семпъл, естествен, директен и земен и във всичко което казва има по малко ирония (като последната тема с Ментетата ), малко брутализъм, малко Фенщина, малко тънък бъзик и т.н., но няма как да отречем, че и знае доста неща - абе ценен кадър. А относно Т-о-М бриджовете вече ти казаха... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Януари 3, 2008 Share Отговорено Януари 3, 2008 /off Моля, моля, да си имаме уважението! Тънко се пише само в контекст с 1 главна буква, иначе се пише "ТЪНКО" И това да ти е за последно! /off P.S. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Януари 4, 2008 Share Отговорено Януари 4, 2008 (Редактирано) @Metalix, човече не се засягай. Дори не знам дали твоята китара е Менте или не. Просто обяснвах как често стоят нещата с Т-О-М бриджовете при китарите от по-нисък клас. А BC Rich са фирма, спор няма. Аз sамият допреди няколко години бях горд притежател на нек-тру BC Rich Assassin - убийствена китара. А и едва ли има по-голям фен на Ментeатата от мен. Не критикувам тях, по-скоро критиката ми е към тези Гибсънски Т-О-М бриджове. Ако си следил темата ми за правене на китара, си разбрал, че се отказах да слагам Т-О-М на проекта и се преориентирах към фендерски тип бридж. Не казвам, че Т-О-М не върши работа - все пак този бридж се ползва от фирма като Гибсън, но определено е мост с по-малко възможности за прецизна настройка от някои други и изисква самата китара да е на много добро ниво. Пр Т-О-М бриджовете до някаква степен трябва китарата да е настроена спрямо бриджа, което е малко странно. Например, китарите с Т-О-М имат наклон на грифа - нагласят грифа спрямо моста. ПС: Радвам се, че някои съфорумци са усвоили верния правопис! Редактирано Януари 4, 2008 от the_gorer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Metalix Отговорено Януари 4, 2008 Автор Share Отговорено Януари 4, 2008 ^ Бъди напълно спокоен, не съм никак засегнат. Даже това което прочетох е много хубаво и полезно, защото занапред ще знам. Просто така си го помислих, за което се извинявам. Също знам и за темата ти, че е отнело доста време да намериш този черен фендерски бридж, за което ти свалям шапка. Някои китарни магазини предлагат ли услугата настройване на китара? Не става дума само за бриджа, също така и тръс род, хъмбъкери... Бих го направил сам, но като не съм чул и видял, накъде съм тръгнал да поправям? Има ли определена височина на хъмбъкерите, бридж? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Януари 4, 2008 Share Отговорено Януари 4, 2008 Аз поне не знам някой магазин да предлага опция като сетъпване на китари. По-скоро говори с някой съфорумник/приятел да ти свърши тая работа. Иначе всичко е относително - зависи какво търсиш и как ти е удобно... Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Януари 4, 2008 Share Отговорено Януари 4, 2008 Аз съм от Пловдив, мога да помогна Иначе Vlex, извинявам се, за последно ще ми е! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anonimized_8837 Отговорено Февруари 29, 2008 Share Отговорено Февруари 29, 2008 Става дума за височината на бриджа. Естествено, че търсих в интернет, но неможах да намеря точно за моя бридж, дори незнам как се казва вида му (tailpiece?). Та въпроса ми е следният: Може ли някой да ми обесни малко (като на малоумен), на колко сантиметра трябва да настроя бриджа на китарата и изобщо откъде да меря? Питам ви, защото се мъчих сам да вдигна бриджа, защото при 12-то прагче се блъска струната във фингърборда и издава един браждив, непълен звук. И както е по закон - осрах тотално положението. Също искам и малко информация за височината на хъмбъкерите, изглеждат ми доста високи. За тръс рода малко ме е страх да го настройвам, защото в интернет пише че мога да си повреда китарата трайно. Здрасти! мога да ти споделя това което знам, и прилагам по въпроса. Магарето, трябва да е толкова високо, така че струните на всяко прагче да звучат добре. с други думи да не бръмчат. това отговаря на въпроса какво се случва ако магарето е ниско. а зашо не бива да е твърде високо - защото като повдига струните и ги отдалечава от тялото на китарата и от грифа, ще трябва да натискаш с лявата ръка по-здраво при свирене. с други думи става неудобно. когато съм си оправял китарите, смъквам магарето на най-ниската му позиция, и постепено го повдигам, докато всички позиции на грифа не извадят чист тон. ! понякога има неравни прагчета, нуждаещи се от пиличка. метала им е лек, и с няколко движения се оправят. В тоя случай се внимава да не одереш фингърборда. за отделните стремета на магарето, които се пегулират напред-назад индивидуално: ако на 12 праг не получаващ точно октава от празна струна, трябва да ги пипнеш. ако тона е фалшив нагоре, трябва да ги приближиш към графа, и обратно при височината на адапторите, нещата седят по що-годе подобен начин: ако са ниско, хващат по-слабо сигнала, ако са високо, развалят състейна - все пак за магнитно поле говорим. най важното е да не ти пречат на свиренето. другото е до звук за тръсрода: той регулира извивката на грифа. ако си обърнал внимание, не е прав, ами главата на грифа е съвсем леко извита навън ( погледнато отгоре, на дясна китара, напред). леката дъга си личи при първите 4-5 прагчета. идеята е че тази лека извивка приближава грифа до струните в горните позиции - отново важно за удовството при свирене. Hillbilly е дал доста добро обяснение как да провериш дали тръсрода има нужда от пипане. смятам че всеки би се справил с това, с помощто на отверка и достатъчно търпение. и още нещо, важно: всички тези корекции трябва да се правят при разхлабени струни, обезателно! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts