Jump to content
Българският форум за музиканти

220v-110v


Recommended Posts

Здравейте!Искам да купя едно комбо внесено от USA.Със отделен траф купен тук-за работа при220волта.Има ли нещо вярно в това че звукът няма да е същият-тоест ще бъде по-лош от този който е имало комбото при 110в.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, но само ако спазиш едно фундаментално правило - трафа ти да покрива изцяло мощноста на главата/комбото. Какво имам предвид - например моята апаратура (глава) Х&К ТрайАмп е 100 вата (музикална мощност), но реалното и потребление както е написано на гърба е над 400 вата !! Някой спец по ел. техника да обясни защо е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде да се пиша "спец", а?

400 на 100. Явно е лампова апаратура. Изходната мощност и консумираната се свързват с Коефициент на Полезно Действие. КПД зависи от няколко неща. Най-напред от класа на работа на крайното стъпало. При клас B теоретично се прехвърлят 50...60% от консумираната мощност. При други класове на работа КПД спада, като за клас А (VOX AC30 примерно) е 25...30%. Трябва да се прибавят всички загуби - трансформатори, консумация на решетка втора, предусилвателната консумация и т. н. Остава една сериозна мощност - отоплителните вериги. И накрая всички светлинки, релета, логики и каквото още има в тенекето. Всичко на всичко, те ти 400 гроша...за 100 пари!

Тези сметки са различни за различните апаратури. И няма един отговор.

Това е тънкият момент при търговията - баламосването с различни измислени мощности които нищо не означават. Избягване на едновременното показване на консумирана и изходна мощност, посочване на стойности без дефиниране на условията на измерване и разни подобни.

Друг номер е при многоканалните апаратури да се посочва изходна мощност при само един канал в действие. При едно маломощно захранване, може да се покрие посочената стойност при един канал, но за два тя ще падне два пъти, за 5 канала 5 пъти. Затова когато рекламиран за 5х100вата усилвател, със захранване 300вата, се усили започва да мучи и да ръмжи - вместо 500вата обща изходна мощност дава 150... или по 30 (!) вата на канал.

 

Затова повдигнатия въпрос за консумираната мощност е важен в два аспекта -

1. Доколко консумираната мощност е съответна на декларираната, от тук колко е действителната изходна мощност.

2. При свързване на автотрансформатор ( трансформатор) - дали той няма да се запали, ако не съответства на максималната консумирана мощност.

За пълна сигурност е добре да се извършат измервания, с които да се установи реалното състояние на нещата. Тогава може да се определи точно каква мощност трябва да бъде автотрансформатора (трансформатора).

И накрая нещо много важно: НЕ БИВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТИРИСТОРНИ (SCR) или СИМИСТОРНИ (TRIAC) РЕГУЛАТОРИ ЗА ЗВУКОВА АПАРАТУРА. Те променят "crest" фактора (формата) на захранващото напрежение и могат да повредят апаратурата ! Ниската им цена е подвеждаща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От какво си по спокоен - знаеш ли какъв е точно адаптера ти - какво има в него - освен това трябва да се има в предвид

че променливия ток в европейската мрежа е 50 херца а американския май беше 60 херца което също е от значение

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране на предходен коментар!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.