Jump to content
Българският форум за музиканти

Най-подходящата китара.


tzvetan

Recommended Posts

Добър ден на всички. Новорегистриран съм в този форум, въпреки че го чета от известно време. Направо към темата.

 

Възнамерявам да се захвана с китара. В момента нямам почти никаква представа от свиренето на този инструмент, свиря единствено на клавир. Дотук всичко е добре, но тук назря и един въпрос, на които не мога да открия отговор.

 

За добро или лошо съм левак (пиша с лява ръка, мразя да употребявам думата левичар, щото я свързам повече с политическа ориентация), което разбира се няма абсолютно никакво значение за пиано например, но съм наясно, че когато става дума за китара, това е доста важен фактор. Също така знам, че е сравнително трудно да намеря китара за лява ръка. Тъй като скоро смятам да си купувам въпросния инструмент, искам да чуя мнението на хора, наясно с тая тема. Един приятел ми каза, че мога спокойно да си почна нормална китара (за дясна ръка), но честно казано (въпреки че "свиря" еднакво "добре" и с двете ръце) лявата ми се струва по-удобна.

 

Какво ще ми препоръчате, приятели китаристи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооо, и аз съм левак,(няма да използвам гореспоменатата от теб дума) но спред мен няма абсолютно никакво значение. То е важно както си хванал за първи път, а не както го водят(това е мое мнение). Аз свиря на нормална китара за десничари, пробвал съм се да свиря като на китара за левак, но ми е страшно неудобно. Зависи как ти е удобно на теб.

Редактирано от RichieSambora
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш си намери китара за левичар...или левак, както смяташ за по-добре. Чак в краен случай прибегни до ученето на обратно на това, което ти е удобно. Факт е, че след това, след като си купиш първата китара, е еднакво трудно да си намериш и следваща, евентуално по-добра китара, но поне всичко ще ти е ОК. От една страна - никой няма да може да ти свири на китарата, но от друга страна пък ти няма да можеш да свириш на всички останали китари за десничари, няма да можеш да идеш в магазина да пробваш някоя от витрината и т.н. ... Но пък вече можеш свободно да си поръчаш (почти) всякакви китари за левичари от интернет...

 

Наистина въпросът е сложен, но все пак държа, след като си левичар, че е по-добре да свириш на китара за левичар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хвани и двете. Наистина е кофти, че си абсолютно начинаещ и няма да можеш да изсвириш кой знае колко неща, че да сравниш. Може да пробваш с по 1-2 урока при два различни учителя - един левичар и един десняк. Заслужава си, особено ако мислиш да свириш доста време. Това ще е малка инвестиция, която ще доведе до взимането на важно за музикалното ти развитие решение.

 

Не мога да кажа кое е по-добре. Най-добре е това, което чувстваш удобно. Натурално. Без предрасъдъци. Има много китарист левичари, които са страхотни музиканти. Има и много левичари, които свирят на десничарска китара. И те са страхотни музиканти. Има и всякакви други, които не са страхотни музиканти. Това не е най-важното, но все пак е добре да направиш правилния избор!

 

Успех!

 

едит: Моля те, не слушай никой, който ти казва убедено "Това е по-доброто"! Това са пълни глупости! Никой няма твоите ръце, възприятия, сетива, идеи, чувства. Изборът е твой. Достигни до правилният отговор сам! Посочих ти нещо, което може да помогне. Според мен.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... а може пък да е най-добре да я държи зад гърба си... така със сигурност ще е прекалено объркан, че да разбере дали му е удобно или не.... :) или пък може да пробва с четириструнно укелеле, с отворен строй на Ми мажорно тризвучие... :wallbash:

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм обърни си китарата като Хендрикс и си готов

 

И аз съм на това мнение. Той просто си използва китара за десняци, но я е обърнал като за левичари и е закачил струните наобратно :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм левичар(левак не е правилно и означава некадърник)и си свиря нормално.И смятам,че с обикновена китара няма да имаш проблем да свириш. :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Левак" се приема за некадърник, само защото около 90% от населението са "десняци" и следователно некадърника е тоя, който върши нещата с ръката, с която е слаб - демек лявата. Следователно за да обидиш левак, за това че е некадърен, трябва да му кажеш "десняк".

 

Сори за офтопика. Благодаря ви за мненията. Пред малко труден избор съм, но ще достигна до някакво решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз свиря на left hand китара но не съм левичар! :thumbs_up:

просто така ми е по-удобно.Важното е как ти е удобно.ПРедлагам ти да пробваш да се чуствап с нормална китара и как с left hand китара и която ти е по-удобна нея да си вземеш.Но ако ще свириш на китара за левичари има малък проблем, че не на всякъде има такива китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека е казал, че със лява му е по-удобно. Ако ще си взимаш хубав инструмент за дясна и ще свириш с лява,обръщайки струните, вземи под предвид, че ще трябва да се вземат мерки , за да не фалшивее (казвайки това,питам по-напредналите, така ли е?). Ако е електрическа, трябва да видиш дали няма да ти пречат потенциометрите. Ако е акустична,а и дали при всички електрически, ще може да мине през фина настройка?

 

Аз съм със стара акустична кремона със обърнати струни,при бриджа плоочката е наклонена, както би трябвало за дясна, и фалшивее. Като си взимам електрическа ще гледам да си е за лява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм десничар и ми се струва невъзможно да използвам лявата си ръка за нещо друго освен натискане на струните. Обаче при левичарите ситуацията е малко по-друга, щото са облагодетелствани-могат да използват слабата си ръка значително по-добре.

 

Мисля си, че ти няма да можеш да прецениш кое ти е по-удобно, щото в началото всякак е неудобно. Затова най-добре да се потърси човек с точно такъв опит.

 

По принцип би следвало да си вземеш китара за левичари, ама ако не можеш да намериш...

 

П.П. никога не съм бил съгласен да се дават за пример световно известни китаристи по тоя начин-е виж го, хванал китарата наобратно, ама е супер добър, начи и ти си я хвани така, нищо не ти пречи. то ако е така, то нищо не ти пречи и да станеш световно известен, особено пък ако свириш нормално и с нормална китара. оня как е успял като му е трудно, а ти не можеш даже като ти е лесно, а?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.