Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара,Гриф!Помощ...


Recommended Posts

добре добре :recourse: просот питах де може и да имат де ама не се знаеше :) а иначе имам мерак да си го лепна сам стига да не е много скъпо лепилото :)и сигурно ще се справя...wish me luck :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Бе лепилото ти е най ама НАЙ-последната грижа! Първо помисли как ще направиш конструкцията, която ще държи цялата хамалогия докато стегне лепилото и после мацай с ПВА гнюсове! Под хамалогия разбирай - стеги - колко, какви и къде, допълнителни трупчета, подпори, подплънки и т.н. Трябва да имаш предвид, че ако направиш ъгъла на грифа спрямо тялото по-голям струните ще са по-високо, ако пък по-малък - ще бръждят. При теб е хубаво, че имаш боя, която ще ти служи за показалец как трябва да легне грифа, но все пак имай едно наум. Успех!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пич никои лютиер или дърводелец няма ти взема повече от 5 - 10 лева за цялата работа. не се филмирай за 5 лева що после майката си ебава. утре ще има тема "с какво се разтварят тея лепила" или пък още по лошия вариянт "търся си китара" . Аийде и успех. Каквото и да решиш пожелавам ти късмет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за сьжаление хавата е малко по- трудна,отколкото предполагате,пичове.ако ремонта трябва да е читав и траен,трябва да се зачисти старото лепило в сглобката.а това не е лесно.ако не се зачисти ,сигурно ще хване,ама при пьрвото удряне някьде(случва се),пак ще се спука.друг е вьпроса дали китарата е скьпа или не ,и дали си заслужава играчката....иначе е наи -лесно да се наклепе и аре... само евтим е написал за изчистването на лепилото!

това за епоксида и наи-вече за каноконлита....не!!!

при кухарките има един пиниз,че вида на сглобката е ужасно важен,изобщо не по-малко от вида на лепилото.ако кухарката ти е много мила,ще ти дам врьзка с Галин от казанльк.този пич е човека за тия неща!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като видях снимките, вече не съм сигурен, че може да се мине с "просто лепене". Вярно, че трябваше да го посъветваме да почисти старото лепило, нещо което се подразбира, но едва ли от него. Но даже да му го кажем, как ли ще се справи с това? Сглобката в този участък обикновено е тип "лястовича опашка", а на мен лично ми се струва, че може и опорното трупче да се е спукало и ако това е така, то никакъв "обикновен дърводелец" не може да се справи с тази задача, да не говорим за наклона на струните, ами грифът може да "завие" в най-неочаквана посока. Така че , тук си трябва лютиер, и ако инструмента е скъп трябва сериозен човек. Рудолф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eх, чак пък толкова... Като гледам снимките цялата сглобка е тръгнала => ако свали струните може да извади грифа и да почисти мястото на сглобката по-обстойно. Тогава няма да има проблем с хващането на мястото, но не се знае как ще легне сглобката. Като гледам как се е отпорило препдолагам е имало дебел слой лепило от всички страни между мъжката и женската част и това е било вероятно, за да може в последния момент да се нагласи ъгъла спрямо тялото. В случай, че тръгнеш сам да шкуриш старото лепило вече става сложно залепянето. Пак се втръщаме, че е хубаво да потърсиш лютиер. А колкото до китарата - така като я гледам има следи от шкуренето (вероятно с виброшлайф) и предполагам, че някой ентусиаст я е боядисвал (незапълнени изкъртени парчета от жилките личат под тънкия слой боя и под още по-тънкия слой лак :hysterical: ). Остава въпросът - каква сантиментална стойност има китарата за теб и дали е по-голяма от тази, която имат за теб парите, които би дал за поправката от лютиер. Лютиери в софия бол - например градинарски е точен и го хвалят във форумите тук (демек не е само мое мнение). Диката отделно спомена за някакъв пич от казанлък...

 

Поздави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Занапред или чети внимателно какво са говорили хората преди теб, или ни спести 'компетентното' ти мнение :) Няма нужда от спама ти :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека ще ми донесе китарата да я поогледам.

 

Ако трябва да се извади грифа, това означава, че трябва да се отлепи и фингърборда от предната плоскост на тялото!

Това е една сложна и не много благодарна работа, която, ако е възможно, е добре да се избегне, най-малкото защото това лепило се разлепя с нагряване или с пара, което пък ще прецака лака, и ще се наложи пребоядисване на местата, където е духано с пара. Освен това, от нагряването е възможно някои прагчета да изскочат от фингърборда - и работата става още по-дебела.

 

Аз като начало ще се опитам просто да махна лепилото от повърхностите, до които има достъп със остра шпатулка и малко нагряване, но ще гледам да не махам грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

To като го гледам не е само фборда, ми си има и подложка от парчето на грифа, което не променя обаче фактите... Ти си знаеш работата. Успех! :surprise:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, наистина не отлепяй фингърборда. Погледни, доколкото е възможно навътре и виж дали не е спукано опорното трупче. Ако е така, ремонтът става много сложен и свързан с отваряне на корпуса и подмяна на трупчето. Ако трупчето е здраво тогава : За тази сглобка в класическия случай се използва туткал. Не го стържи на сухо, защото първо не пада лесно и второ можеш да повредиш геометрията на сглобката. Намокри го леко на наколко пъти със слаб спиртен разтвор, може и със слаба разредена с вода ракия, докато туткалът поомекне и тогава леко го остържи с фина шпатулка. Накисни новия туткал в чист стъклен съд с чиста вода за една нощ. След като е набъбнал /ако има вода в излишък я изхвърляш/ го загряваш на водна баня, гледай да не кипне! Предварително частите се затоплят с горещ въздух.Насяш го горещ в сглобката и стягаш. Предварително си репетирал всички стяги и т.н. Туткалът се бърка само с дървена клечка, никакъв метал, четката, ако ще ползваш четка, трябва да си направиш сам от една клечка, косми и канап, но без тенекия по нея! Космите може да са твърди изкуствени.Когато се лепят равни ръбове екстра се маже с четка за зъби. В ТОЗИ СЛУЧАЙ ползвай широка треска или фурнирче за да пъхнеш лепилото. Ако не е туткал ползвай съответно същото лепило. Почиствай избилото лепило, докато е още незасъхнало, защото после е невъзможно.Рудолф

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз питам, защото не знам - защо да няма метал? Взаимодейства си странно с туткала ли, и ако да - по какъв начин?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз съм 90% сигурен, че китарата така или иначе е лепена с поливинилацетатно лепило....

Иначе благодаря за съветите... като видя китарата, ще пиша отново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз питам, защото не знам - защо да няма метал? Взаимодейства си странно с туткала ли, и ако да - по какъв начин?

Мисля, че потъмнява, но не съм 100% сигурен :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.