Jump to content
Българският форум за музиканти

Оформяне на гласа


Flame

Recommended Posts

Така... Четох в някои сайтове за развитието и оформянето на гласовете, по-точно мъжките. До каква възраст се оформя нечии глас? Не говоря за чисто техническата страна, а за физическото развитие.

Ако имате лични наблюдения ще е най-хубаво :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гласът ти се променя през целия живот, като най стабилен остава в периода между 25 и 45 годишна възраст при неизменними други фактори от физиологията на организма ти. Това средно обобшено казано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е преди 18, ако пее момчето, да пее по малко, и то колкото да стимулира музикалността си - не да развива диапазон, и да се мъчи да вика. В пубертета гласа трябва да се пази много.

 

18-19 е една добра възраст да се започне със заниманието с вокални педагози. Тогава гласът вече е прилично укрепнал. Също така, ако в пъбертета не е пресилван, и човек няма възпаления и проблеми с гърлото(в това число и вадени сливици и др.) - гласът обикновено е силен, здрав, и тембрист, и е идеален за работа.

 

Разбира се, всеки може да се научи да пее, но най-чето, хората с по-здрави гърла имат по-силни, звучни и тембристи гласове, дори когато пеят тихо.

 

Иначе моите лични наблюдения върху гласовете са следните:

 

Ако човек натурално, когато е спокоен, говори ниско(за гласа си), отпуснато, с малко задиране в низините това най-често означава, че има по тежък и драматичен глас.

 

Ако говори по-високо, меко и "обло", това често означава, че той има по-летлив и лиричен глас.

 

Първата група гласове обикновено имат малко повече низини, а във височините стават доста силни и тембрени, а при неправилно поставени тонове, или на прекалено високо - стават остри, тънки, и кресливи(когато не използват фалцет). Те имат и по-голяма тенденция да понижават във височините. При тези гласове, се изисква и доста повече практика, когато е необходимо да се научат да правят бързи украшения, мелизми, и извивки.

 

Втората група гласове по принцип са малко по-летливи и леки, като доста по-бързо им се отдават украшенията. Също така, те обикновено могат да стигнат до малко по-високо, без кой знае какви усилия, когато пеят правилно. На средновисоко, и малко по-високо, често им се отдава да пеят и по-тихо, без напрежение.

За сметка на това, те са по-малко динамични, и им е по-трудно да изкарат богатите и разнообразни(от: леки, тихи, приллушени, нормални, разговорни; до силни, кресливи, агресивни, мощни, задрани, ръждиви) тембри на по-драматичните гласове.

 

Тук не говоря за гласови спецификации като сопран, мецосопран, алт - за жените и тенор, баритон, бас - за мъжете, които спецификации определят диапазона на пеене. Говоря за типа звучене на съответния глас, който в малка степен е зависим от диапазона. И нистина - често типа глас може да се познае по говоренето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, тебе като те питат колко е часа, вадиш календарче, термометър и компас....

 

 

 

Иначе, мутирането на мъжкия глас приключва окончателно на около 22-23 годишна възраст. Мисля че питаш за това физическо развитие, Flame.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси и на трима ви :cheers2:

Основното, за което питах, беше казано от CorvusCorax и coh-da, но инфото на Евтим беше много интересно :thx:

Наистина, като се замисля, по начина на говорене може да се познае дали гласът е по-тежък или по-лек... Един познат говори ниско и имам чувството, че ако сме на закрито, цялата стая вибрира... А по време на репетиция когато си пусне гласа долу заглушава цялата ни партия :lol:

Редактирано от Flame
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, тебе като те питат колко е часа, вадиш календарче, термометър и компас....

Е, пак по-добре от нищо... а и часовник освен това съм извадил! :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.