Jump to content
Българският форум за музиканти

3 пръста


Black*Sabbath

Recommended Posts

Да попитам,коя е най-разпространената техника за свирене с 3 пръста (предимно при рокаджийте питам).Разгледах за разни уроци,но там показват различни техники.Споделите и вие как редувате 3 пръста и как сте започнали да учите с 3 и да отвиквате с 2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз лично свиря с 2 пръста и като трябва да свиря по-бързо тогава с 4 (озорвам се с кутрето щот ми е късо) опитай различни комбинации от пръсти и положение на китката и си намери удобството

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що за тъпа тема!?Именно,защото няма техника за свирене с 3 пръста.Тя самата техника се нарича свирене с пръсти или поне аз не съм чувал техника за свирене с 3 пръста :).Няма нужда от техника просто редуваш трите пръста както ти е удоно 1 2 3 2 или 3 2 1 2.Няма за какво да се отвиква да се свири с 2 пръста.Свири така,че самият ти да се чувтваш комфортно.Единствената разлика между свиренето с 2 и 3 пръста е,че с 3 пръста се свири по-бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами зависи...незнам дали с 2 пръста може да докараш същата бързина като с 3.Говоря ако искаш да свириш рок.Въпроса ми беше кой как редува пръстите или 2 са му достатъчни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако целиш просто много бързи удари по един и същ тон (или поне по една и съща струна) аз правя 3-2-1-3-2-1. Това движение наподобява тропането с пръсти по масата и на мен ми идва най-естествено :-(.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами зависи...незнам дали с 2 пръста може да докараш същата бързина като с 3.Говоря ако искаш да свириш рок.Въпроса ми беше кой как редува пръстите или 2 са му достатъчни.

може разбира се STANLEY CLARKE макар че е джаз басист прави бързите сола само с два пръста,за повече информация пишете в YOU TUBE-STANLEY CLARKE SCHOOL DAYS или въобще всичко свързано с него и ще видиш,че с два пръста ги прави и ги свири много чисто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се,че е въпрос на личен избор - аз например,съм свикнал да свиря основно с 2 пръста,като 3 ползвам при свирене на акорди - така че,за съжаление,не мога да съм в помощ по темата.

 

Иначе е пълно с примери и за двете "крайности" - един Gary Willis си свири идеално само с 2 пръста,а на другия полюс - всички сме чували за Billy Sheehan,който пък си копА с 4 пръста. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... съгласен съм с повечето от гореказаното .... само да вметна че не малка част от парчетата на Мейдън от най добрия им период 1982-1986 , бас линията включва задължително свирене с три пръста - не че ако си много голям гявол не може да се изсвири и с два , ама нали идеята е да се мори по малко ръката и да звучи добре и не на последно място да се изкара цял концерт от 2 часа - примери много - ''Rime of the ancient mariner'' да речем или пък '' Powerslave'' ...... живи и здрави . Цеко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе това че с 3 пръста си по-бърз са митове според мен. Аз свиря с 3 пръста и с 2 пръста и няма разлика в скороса (поне аз не усещам). Основно свирех последните две години с 3 пръста ама сега лека полека пак се връщам към 2 пръста обаче вкарвам третия отвереме на време .. по усет.

 

Определено съм на мнение че с 3 пръста не се свири по-бързо отколкото с 2. За триоли 3те пръста са порсто ненадминати - то някак си само си идва. За другото обаче 3те пръста имат основен недостатък - в повечето случаи се свирят парчета с 4 такта ... и сега си представи ритмичността на тия 4 такта с 3 пръста. Докато се свикне е малко трундно ама не е невъзможно.

Звукоизвличането с 3 пръста също е друго - тоновете звучат по-различно и на моменти повече ме кефи, на други не.

 

Според мен всеки трябва да свири така както го кефи и му е удобно разбира се.

 

Поздрав

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казаха някои от съфорумците техниката с 3 пръста и при мен е свързана не със скорост, а със свиренето на акорди. С 2 пръста постигам добра скорост, която е предостатъчна за изсвирването на бас партитурите ми, а и не забравяйте че баса все пак не е инструмент на скоростта :) Ролята му е друга в една група... това е моето мнение. За техниката с три пръста и аз редувам 3-2-1 или 1-3-2. В засивимост как ми е удобно. Според повечето басисти, с които съм обсъждал тази тема правилното е да се редуват 1-2-3. За техниката с 2 пръста няма да казвам нищо, защото с нея си върша работата :) Има два начина на редуване поне при мен. Единият е 1-2 а другият е 1-3. 1-3 защото показалеца и безименния пръст са с почти една дължина при мен и определено ми е удобно да ги редувам и да постигам скорост. С техниката 1-3 може лесно да се постигне и техниката за свирене с 3 пръста 1-2-3. Дано съм успял да дам един не толкова объркан отговор :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повече свиря с два пръста, но на "прави отсечки" разликата в скоростта с три пръста е огромна...Редувам ги 3-2-1, 3-2-1 вярно си идва естествено...Това за четирите удара в такта ми създава проблеми само когато темпото рязко скача примерно от осминки на триесе и вторинки <_< но ако си чувам добре баса и с малко повторения се заковава както си трябва...Неприятно е само, че безименния пръст, като най-слабо разработен звукоизвлича доста осезаемо по-силен тон, от показалеца и средния, които звучат що годе еднакво по сила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто свири повече, и експериментирай. Сам ще разбереш коя техника е подходяща за теб. За всеки е различно, не може точно да се каже "такава и такава е постановката". Бързината също идва с времето. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Техниката зависи от дължината на пръстите на басиста. Ако показалец, среден и безименен са с много различна дължина ще има зор с 3 пръстовата техника, без да си криви постановката до неузнаваемост. На мен тези три пръста са ми с почти еднаква дължина и това ме улеснява доста. Имам познати, които определено нямат шанс, защото безименния им пръст е много по-късичак от средния. Опитите им са свързани с много голямо скъсяване на ъгъла на постановката, за да могат да компенсират тази разлика. Дано правилно съм се изразил... Аз се разбирам, но не знам дали не съм го казал объркано... все пак го пиша в 4 сутринта повреме на работа и някак... леко съм сплескан :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Важното е желание да има. Аз например, съм с контузен показалец и не мога да го използвам почти за нищо, та свиря със среден, безименен и малък, рализликата между които е доста голяма. Всичко е въпрос на навик, а и живота е доказал, че в такива случаи няма задължителни правила.

Така че - копанье, копанье, копанье!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.