Jump to content
Българският форум за музиканти

Неакустично пиано


Shadowfox

Recommended Posts

Солидаризирам се напълно с мнението на CyberGene за Алесиса - лека и нереалистична . Тъй като съм свирил само веднъж и то отдавна, нямам точен спомен за самия саунд, но още ми стои усещането в пръстите, когато я опитах още преди да я включа в напрежение - казах си "А стига бе...с това как ще се свири..."...и след като я пуснах, свиренето хич не беше приятно....това обаче със сигурност е защото не съм "добър пианист" и "не свиря редовно". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От това, което чета,

стигам до извода, че:

 

ако си купя дигитално пиано,

ще го използвам за прехвърляне на композициии,

които вече съм направил на акустично пиано,

върху компютъра си в midi формат.

 

От тук нататък мисля да търся ново акустично пиано.

 

Благодаря много за помощта!

... да стъпя здраво на акустичния път.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От това, което чета,

стигам до извода, че:

 

ако си купя дигитално пиано,

ще го използвам за прехвърляне на композициии,

които вече съм направил на акустично пиано,

върху компютъра си в midi формат.

 

От тук нататък мисля да търся ново акустично пиано.

 

Благодаря много за помощта!

... да стъпя здраво на акустичния път.

 

Освен ако не си купиш наистина хубаво пиано, а такива вече май няма, по-систрува да си вземеш хубаво дигитално (разбирай, Йамаха). И разбжира се, не подценявай слушалките изобщо. Взми си примерно подходящи АКГ или зенхайзер, но да са отворена акустика (или както там му кзват) а не звукоизолиращи. Не жали пари за слушалки в никакъв случай. Като почнеш да ги употребяваш всеки ден ще разбереш защо :D Пази си ушите.

Предимствата на дигиталното са мобилноста, липсата на поддръжка и цената. Не бъди консервативен, качеството на нормалните пиана падна доролкова че заслужават да пукнат от глад тия гадове дето претендират че правят пиана. За роялите същото се отнася, включително стейнуей, бьозендорфер и т.н. (макар че тях с дигитално пиано не можеш да ги заместиш де, хаха)

Вземи си Yamaha CP 300 ili Yamaha CP 33 Според бюджета ти. МОже и Клавинова. Вземи си стабилна стойка също, това е мн. важно.

Иди в някой магазин, посвири си, опитай ги със хубави слушалки, няма да съжаляваш!

НЕ вярвай на вградените говорители. Ако искаш наистина хубав звук трябват много скъпи говорители. Проблема е не толкова звука , а динамиката. Не издържат милите ако има дадеш малко повече.... но с хубави слушалки (отворени) мижеш да си работиш съвсем успешно.

Пожелавам ти успех!

Редактирано от acc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Clavia Nord Stage?Пък и май-май както каза CyberGene по горе че за Rhodes,Clavinet и т.н. си трябват клавиатури с различен екшън така да се каже Claviata ги прави тия упражнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също ще се съглася с acc, че дигиталните са по-добри от голяма част от акустичните. Освен ако нямаш роял, който е поддържан и винаги настроен. На мен дигиталното пиано ми действа вдъхновяващо заради чистия си и винаги перфектен строй, особено като се свири по-сложна хармония. На едно акустично пиано строят пада много бързо, а и хармониците много си пречат и като взема да свиря джаз акорди, не може почти да се разбере какво точно свиря. Освен това фактът, че мога по всяко време на денонощието да стана, да сложа слушалките и да разцъкам някаква идея, която ми е дошла в главата, е много силен в защита на дигиталните пиана :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, абсолютно. Забравих да спомена един от най-важните моменти. ТОва че няма да пречиш на никого със свиренето си. ;)

И ако решиш може да идеш на море или планина със пианото си и да се продължиш заниманията съвсем регулярно ако не искаш да спираш. Нистина трябва да имаш много хубав инструмент за да си струва цялата хамалогия и т.н. Недостатък на дигиталните спрямо акустичните е че дигиталните пиана звучат гадно с вградените им говорители (може би с някой редки изключения). И огава дори калпави акустични пиана могат да звучат по-добре. Лично аз ползвам моето предимно със слушалки.

 

Тук ще споделя и някой други мои практики с работата ми с дигитално пиано.

 

1. Пианото ми има възможности за реверб (да звучи като в зала), което в някой моменти много ми помага да си създам по реална представа за свирене в зала - какво излиза, какво трябва в повече, какво може да се пренебрегне..... И изобщо да не ме "стряска" различна акустична среда, което е адски ценно.

 

2. Има възможност за нагласяне на това колко да е тежка клавиатурата. На практика клавиатурата с нищо не се променя, но реакцията откъм звук е друга и това прави усещането за "тежест" различна.

 

3. Клавиатурата е по-тежка от почти всички пиана (Йамаха п90) което е добре за работа.

 

4. Като цяло да се свири на дигитално пиано е по-трудно, което отново е добре за работа. Помага да развиеш някой качества.

 

5. Мога да тествам пасаж или цяло нещо на "различни" пиана. На практика наличието на няколко бленди на пиано, както и възможността за контрол на "тежестта" на клавиатурата, и не на последно място най обикновения volume control, както и обикновено вдигане или сваляне на високите или ниските честоти създава най-различни условия за звукоизвличане, с други думи дава усещането за най-различни инструменти. Което е безценно предимство, ако се ползва както трябва.

 

6. Недостатъка от това че има само три нива на семплиране (или колкото са, все е ограничение), също може да се използва в твой плюс. Ще се учиш и ти да контролираш звука си по добре, така че да не влизаш в съседния смпъл и да ти направи кофти ръбове, без да го искаш :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.