yamaha Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Солидаризирам се напълно с мнението на CyberGene за Алесиса - лека и нереалистична . Тъй като съм свирил само веднъж и то отдавна, нямам точен спомен за самия саунд, но още ми стои усещането в пръстите, когато я опитах още преди да я включа в напрежение - казах си "А стига бе...с това как ще се свири..."...и след като я пуснах, свиренето хич не беше приятно....това обаче със сигурност е защото не съм "добър пианист" и "не свиря редовно". Цитирай
Shadowfox Отговорено Ноември 4, 2007 Автор Отговорено Ноември 4, 2007 От това, което чета, стигам до извода, че: ако си купя дигитално пиано, ще го използвам за прехвърляне на композициии, които вече съм направил на акустично пиано, върху компютъра си в midi формат. От тук нататък мисля да търся ново акустично пиано. Благодаря много за помощта! ... да стъпя здраво на акустичния път. Цитирай
acc Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 (Редактирано) От това, което чета,стигам до извода, че: ако си купя дигитално пиано, ще го използвам за прехвърляне на композициии, които вече съм направил на акустично пиано, върху компютъра си в midi формат. От тук нататък мисля да търся ново акустично пиано. Благодаря много за помощта! ... да стъпя здраво на акустичния път. Освен ако не си купиш наистина хубаво пиано, а такива вече май няма, по-систрува да си вземеш хубаво дигитално (разбирай, Йамаха). И разбжира се, не подценявай слушалките изобщо. Взми си примерно подходящи АКГ или зенхайзер, но да са отворена акустика (или както там му кзват) а не звукоизолиращи. Не жали пари за слушалки в никакъв случай. Като почнеш да ги употребяваш всеки ден ще разбереш защо Пази си ушите. Предимствата на дигиталното са мобилноста, липсата на поддръжка и цената. Не бъди консервативен, качеството на нормалните пиана падна доролкова че заслужават да пукнат от глад тия гадове дето претендират че правят пиана. За роялите същото се отнася, включително стейнуей, бьозендорфер и т.н. (макар че тях с дигитално пиано не можеш да ги заместиш де, хаха) Вземи си Yamaha CP 300 ili Yamaha CP 33 Според бюджета ти. МОже и Клавинова. Вземи си стабилна стойка също, това е мн. важно. Иди в някой магазин, посвири си, опитай ги със хубави слушалки, няма да съжаляваш! НЕ вярвай на вградените говорители. Ако искаш наистина хубав звук трябват много скъпи говорители. Проблема е не толкова звука , а динамиката. Не издържат милите ако има дадеш малко повече.... но с хубави слушалки (отворени) мижеш да си работиш съвсем успешно. Пожелавам ти успех! Редактирано Ноември 6, 2007 от acc Цитирай
elasticman Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 Clavia Nord Stage?Пък и май-май както каза CyberGene по горе че за Rhodes,Clavinet и т.н. си трябват клавиатури с различен екшън така да се каже Claviata ги прави тия упражнения. Цитирай
CyberGene Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 Аз също ще се съглася с acc, че дигиталните са по-добри от голяма част от акустичните. Освен ако нямаш роял, който е поддържан и винаги настроен. На мен дигиталното пиано ми действа вдъхновяващо заради чистия си и винаги перфектен строй, особено като се свири по-сложна хармония. На едно акустично пиано строят пада много бързо, а и хармониците много си пречат и като взема да свиря джаз акорди, не може почти да се разбере какво точно свиря. Освен това фактът, че мога по всяко време на денонощието да стана, да сложа слушалките и да разцъкам някаква идея, която ми е дошла в главата, е много силен в защита на дигиталните пиана Цитирай
acc Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 Да, абсолютно. Забравих да спомена един от най-важните моменти. ТОва че няма да пречиш на никого със свиренето си. И ако решиш може да идеш на море или планина със пианото си и да се продължиш заниманията съвсем регулярно ако не искаш да спираш. Нистина трябва да имаш много хубав инструмент за да си струва цялата хамалогия и т.н. Недостатък на дигиталните спрямо акустичните е че дигиталните пиана звучат гадно с вградените им говорители (може би с някой редки изключения). И огава дори калпави акустични пиана могат да звучат по-добре. Лично аз ползвам моето предимно със слушалки. Тук ще споделя и някой други мои практики с работата ми с дигитално пиано. 1. Пианото ми има възможности за реверб (да звучи като в зала), което в някой моменти много ми помага да си създам по реална представа за свирене в зала - какво излиза, какво трябва в повече, какво може да се пренебрегне..... И изобщо да не ме "стряска" различна акустична среда, което е адски ценно. 2. Има възможност за нагласяне на това колко да е тежка клавиатурата. На практика клавиатурата с нищо не се променя, но реакцията откъм звук е друга и това прави усещането за "тежест" различна. 3. Клавиатурата е по-тежка от почти всички пиана (Йамаха п90) което е добре за работа. 4. Като цяло да се свири на дигитално пиано е по-трудно, което отново е добре за работа. Помага да развиеш някой качества. 5. Мога да тествам пасаж или цяло нещо на "различни" пиана. На практика наличието на няколко бленди на пиано, както и възможността за контрол на "тежестта" на клавиатурата, и не на последно място най обикновения volume control, както и обикновено вдигане или сваляне на високите или ниските честоти създава най-различни условия за звукоизвличане, с други думи дава усещането за най-различни инструменти. Което е безценно предимство, ако се ползва както трябва. 6. Недостатъка от това че има само три нива на семплиране (или колкото са, все е ограничение), също може да се използва в твой плюс. Ще се учиш и ти да контролираш звука си по добре, така че да не влизаш в съседния смпъл и да ти направи кофти ръбове, без да го искаш Цитирай
Recommended Posts