Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся магнити


Recommended Posts

Здравейте,

 

aз пуснах тема в купувам/продавам, ама сякаш никой способен да помогне не я видя :huh: Та на въпроса ми: търся магнити за адаптери. За целта ми трябват керамични или алнико магнити, като ако не са на безбожни цени съм склонен и с тиконал да пробвам. Освен това търся и стоманени магнитопроводи, за хъмбъкери. Питаньето е отправено към всички, които се занимават с навиването на адаптери и биха могли да ми помогнат! Евтим ми каза, че той взима от ПРАМИЗ, но от няколкото опита да вляза в сериозен окнтакт с тях, както и с още няколко фирми от града и провинцията, останах с впечатлението, че не им се занимава за малки бройки. Затова питам къде (по възможност в шопско) има магазин/фирма, който предлага широк асортимент от магнити, където евентуално биха могли да се намърдат и необходимите ми магнити. Също така ако някой е навивал и са му останали магнити/магнитопроводи, които няма да ползва да свирка - бих взел ако не са на безбожни цени (естествено! (горер ми повлия доста икономически добре с това неговото Тънко ;) )).

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влад, предлагам да звъннете на моя градски Владо Хранов - тел 032 26 97 21 той от години се занимава само с адаптери. На времето работиха с баща ми в завода за китари. Ако телефона му случайно е сменен звънете на справки Пловдив и питайте стария номер с кой нов е сменен. Напоследък редовно ми се налага да го правя, заради цифровизацията на централите.Ники Стефанов - Пловдив.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ аз му предлагам да не се занимава с този човек, страшно некоректно отношение има!!!

патил съм както аз, така и мои приятели!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aбе като няма риба и цацата е риба. Ще видим магнити откъде ще набавя, че нещо явно ако си дребна риба големите фирми те гледат с презрение като на поредната отрепка, целяща да прокопса в джунглата на бизнеса им :rockon:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алнико - доста старинна сплав от времето на моето раждане. АЛуминий + НИкел + КОбалт - вече станал почти класически магнит, широко разпространен в електротехниката. И днес не е толкова евтин, за да се използва за шнапери. Добър вечер, господа! За мен е чест да поговоря с вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В интерес на истината, магнитите от шкафчета, когато са с подходящия размер, и не са твърде некачествени, са доста силни керамични магнити, които могат да се използват без проблем за направата на адаптери.

 

Проблема при тях е, че са поляризирани по неправилната ос, и трябва да бъдат завъртяни на 90 градуса спрямо магнитите в един хъмбъкер, например, и за контакт между тях и металните пръчки на адаптера, често се налага използването на метални магнитопроводни шини. Като ефект, хъмбъкера може да стане 3-4мм по-висок от стандартното.

Иначе, в този случай, магнитите винаги са по-силни, и адаптерите звучат по-силно от адаптери със стандартен "легнал" магнит. Като изключим факта, че при прекалено силни магнити, малко спада състейна на китарата в някои случай, с шкаф-магнитите е много вероятно да се постигнат 3-4 децибела по-добро съотношение сигнал-шум отколкото със стандартен магнит, при добра конструкция на адаптера, разбира се.

 

За единични адаптери магнитите стават.

 

В зависимост от това, на какви магнити попаднете, можете да намерите такива с по-хомогенно поле, и силно намагнитени, както и такива, с малко по-слабо и разсеяно поле. Има разлика в звука между тях, като едните звучат по-рязко и силно, а другите - по-меко и слабо. В общи линии, това, как се държат, когато си играете с тях, има известна прилика с начина, по който звучат. Но избягвайте да ги удряте, докато си играете с тях :hysterical:.

 

В интерес на истината, точно с магнити от шкафчета, съм успявал да постигна много по-приятен звук, отколкото с bar магнити, свалени от разни адаптери.

 

Затова, не бъдете твърде крайни в изказванията си.

 

Магнитите от шкафчета имат някои недостатъци като:

 

- Трябва да внимавате, да вземете еднакви, добре оформени, и с еднаква сила.

 

- Необходимо е да ги залепвате(по 3 най-често), а когато са насочени в една и съща посока, те винаги се стремят да се обърнат наопаки(ако седят нормално, значи, най-вероятно средния е обърнат наопаки). Това може да бъде досадно ако сте нетърпеливи.

 

От друга страна, магнитите за адаптери имат един главен недостатък:

 

- Скъпи са.

 

и още един:

 

- Рядко звучат толкова добре, колкото ви се иска, като се има предвид колко пари сте платили за тях.

 

Иначе когато говорим за керамични магнити, и тези от шкафчета, и "специалните" все са керамични магнити, и нямат особена разлика в звука.

 

А относно ПРАМИЗ и алнико магнитите - не е невъзможно да се вземат и на дребно, но просто трябва повече убеждение и слово. Често имат и готови подходящи пръчки, но трябва да се дебне малко. Изобщо, ако си мислите, че фирмите, които произвеждат серийно, получават материалите винаги в срокове, и с необходимото качество - то явно сте изпаднали в дълбока заблуда. Всичко е въпрос на вероятност, цена и селекция.

 

Аз съм взимал и само 6 магнита без чак такива проблеми.

Иначе, повечето фирмички от сорта просто перат нечии пари, и на работещите в тях не им се занимава с нищо, и от там идва и малко странното отношение към клиента, но това не трябва да те впечатлява особено.

 

Принципно можем да направим групова поръчка идния месец, ако има желаещи. Така проблема с малкото бройки няма да е така остър както обикновено.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се разберем тогава какви магнити искаме. Някой може да иска алнико пръчки, друг - алнико блокчета..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алнико - доста старинна сплав от времето на моето раждане. АЛуминий + НИкел + КОбалт - вече станал почти класически магнит, широко разпространен в електротехниката. И днес не е толкова евтин, за да се използва за шнапери. Добър вечер, господа! За мен е чест да поговоря с вас.

Ще вметна още една кратичка, но "разнообразна" информация Тиконал - ТИтан + КОбалт + АЛуминий - за втория от разпространените магнити.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само че ми се струва, че лиспва по едно Fe в структурата на алникото и тиконала, като на втория му липсва и никелът ;)

 

Алнико - Al Ni Co Fe

Тиконал - Ti Co Ni Al Fe

 

 

@Евтим: Кажи какви цени горе долу вървяха като си взимал, за да знаем кой колко би взел...

 

Поздрави,

Влад

 

едит: навикът си е навик - пуснах го пак зелен италик :mellow:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, Владе. Този път аз не съобразих, че някой може да не знае, че основният материал е желязото. Магнити бол, но, както показа Евтим, трябва да знаеш как да ги използваш. Убеден съм, че сега има страхотни магнити, които се прилагат в разни електрически и електронни устройства и на никой не му хрумва каква чудесна работа могат да свършат, ако се приложат в адаптерите на китарите. Напр. имам един дисков магнит от ДЗУ с диаметър около 200 мм, който вдига парче релса около 20 кг. Външно е черно-синкав и прилича на ферит, личи си, че е пресован от някаква прахова смес. Много як!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе то че има какви ли не хи-тек постижения - вярно е, но аз бих предпочел класически алнико магнити защото и звука с тях ще е класически :surprise:

всъщност от какво зависи звука - от силата на полето или има и нещо друго??? по принцип керамичните се водят по-силни от алнико, но съм пробвал със много слаби керамични и пак не се получава характерното звънтене и мек звук на алнико

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.